AA / Sinan Polat
Oluşturulma Tarihi: Mart 09, 2016 00:18
- Çipras:- "Bugün Yunanistan ve Türkiye bir adım attık. Bu adım sadece ikili ilişkiler açısından değil insani değerler ve AB müktesebatı açısındandı da"- "Kararlıyım. Bütün gücümle bu çabaları desteklemeye ve bu mücadeleyi vermeye, hatta ideolojik farklılıklarımı da bir kenara bırakarak dayanışmaya, dostluğa, istikrara yön vermek yolunda mücadele edeceğim"- "Sığınmacı krizi ile olanları (Suriye'de yaşanan dramı) görmüş oldular. Kriz, yattıkları derin uykudan onları uyandırdı"
İZMİR (AA) - Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, Türkiye ile Yunanistan arasında ikili ilişkiler, insani değerler ve AB müktesebatı açısından önemli bir adım atıldığını belirterek, dayanışma, dostluk ve istikrar yönündeki çabaları bütün gücüyle destekleyeceğini söyledi.
Türkiye-Yunanistan 4. Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi (YDİK) Toplantısı'na katılmak için İzmir'e gelen Çipras'a, İzmir Ekonomi Üniversitesi tarafından Yunanistan'ın ekonomik krizden çıkmasında gösterdiği çabaları ve sığınmacı krizi konusunda sergilediği insani politika sebebiyle politik iktisat dalında fahri doktora unvanı verildi.
Ünvanın takdim edildiği törende konuşan Çipras, Türkiye-Yunanistan ilişkilerini değerlendirdi. "Bugün Yunanistan ve Türkiye bir adım attık. Bu adım sadece ikili ilişkiler açısından değil insani değerler ve AB müktesebatı açısındandı da" diyen Çipras, alınacak uzun bir yol olduğunu, sadece bildirge ve iyi niyetlerin yeterli olmayacağını vurguladı. Sabır, ısrar ve inatla bu yönde çalışılması gerektiğine dikkati çeken Çipras, "Bunu başaracağız. Ben kararlıyım. Bütün gücümle bu çabaları desteklemeye ve bu mücadeleyi vermeye, hatta ideolojik farklılıklarımı da bir kenara bırakarak dayanışmaya, dostluğa, istikrara yön vermek yolunda mücadele edeceğim" diye konuştu.
Yunanistan'ın yaşadığı ekonomik kriz hakkında da konuşan Çipras, borçlanma üzerine inşa edilen uluslararası ekonomik sistemin çıkmaza girdiğini ve değişikliğe ihtiyaç duyulduğunu dile getirdi.
Hali hazırdaki düzenin belli ülkelerin çıkarlarına hizmet ettiğini savunan Çipras, Yunanistan'ın ekonomik krizi döneminde IMF, Dünya Bankası ve Avrupa Merkez Bankası gibi uluslararası kuruluşların takındığı tutumu eleştirdi. Bu kuruluşların kendi gündemlerini dayattığını belirten Çipras, "Bize 'Ya bütün bu dayatmaları hayata geçirir ya da iflas edersiniz. Sizin için başka seçenek yok' dediler" ifadesini kullandı.
Çipras, kemer sıkma politikası gibi Yunanistan'a teklif edilen ekonomik önlemlerin ekonomiyi düzeltmekte yetersiz olacağının söylenmesi üzerine bu kuruluşların "Bizler buraya ontolojik bir diyalog için gelmedik, biz buraya bir anlaşmayı imzalamak için geldik" dediklerini aktardı. Ancak söz konusu önlemlerin sadece ekonomik değil toplumsal açıdan da bir sonuca götürmediğinin görülmeye başlandığını ifade eden Çipras, Avrupa'nın yavaş yavaş Yunanistan'ın haklılığını anlamaya başladığını söyledi.
Bu tür uygulamaların Avrupa'daki aşırı sağcı ve ırkçı hareketleri güçlendirdiğini de ileri süren Çipras, siyasi çıkmaza giren ve beklentisi olmayan ülkelerin tehlikeli yönlere yol almaya başlayacaklarını dile getirdi.
Bölgede yaşanan sığınmacı krizine de değinen Çipras, krizinin bölgenin istikrarını tehlikeye attığını belirtti. 2. Dünya Savaşı'dan bu yana istikrar yaşayan Avrupa ülkelerinin, sığınmacılar kapılarına dayanana kadar yaşanan insani krize "duyarsız kaldıklarını" söyleyen Çipras, "Sığınmacı krizi ile olanları görmüş oldular. Kriz, yattıkları derin uykudan onları uyandırdı" ifadesini kullandı. Çipras, diyalog ve işbirliği ile sorunlara çözüm bulunabileceğini, bunun gelecek nesillere olduğu kadar geçmiş nesillere olan borcun bir gereği olduğunu dile getirdi.
Törende, üniversite yönetimi tarafından Çipras'a İzmir'deki tarihi Agora kalıntılarında ortaya çıkan zemin mozaiklerinden ilham alınarak dokunmuş bir halı hediye edildi.