Sedat CENİKLİ
Oluşturulma Tarihi: Haziran 29, 2017 15:19
Tedavi için Ankara’ya gelen lösemi hastası ve yakınlarına kucak açan Gölbaşı’ndaki Lösemili Çocuklar Köyü’nden yararlananların sayısı, 7 yılda 15 bine ulaştı. Barınma, sağlık, eğitim ve ulaşım gibi hizmetlerinin ücretsiz verildiği köyle ilgili LÖSEV Genel Koordinatörü Hülya Ünver “Adeta bir masal diyarı” dedi.
Lösemili Çocuklar Vakfı’nın (LÖSEV), tedavi için Ankara’ya gelen lösemi hastası çocuklar ve ailelerine ücretsiz barınma imkânı sunduğu Lösemili Çocuklar Köyü’nde, kurulduğu 2010 yılından bugüne kadar 15 bin kişi yararlandı.
Türkiye ve Avrupa’nın ilk lösemili çocuklar kompleksi olma özelliğini de taşıyan Gölbaşı Koparan Mevkii’ndeki köyde 25 apart daire ile 40 kişi kapasiteli 20 odalı bir otel bulunuyor. Kısa süreli tedavi veya tahliller için Ankara’ya gelen aileler otelde konaklarken; apartlar da tedavi süreci uzun olan aileler tarafından dönüşümlü olarak kullanılıyor. Köyde verilen barınma ve ulaşım hizmetlerinin yanı sıra ailelerin, sağlık ve eğitim hizmetleri de ücretsiz olarak karşılanıyor.
ANNELER MESLEK SAHİBİ OLUYORÇocukların doğal gıdalarla beslenebilmesi amacıyla doğal tarım alanı ve hayvan çiftliği de bulunan köyde, lösemi hastalığını yenmiş gençler ile ailelerine de meslek edindiriliyor. Çocukları lösemi hastası olan anneler, LÖSEV Meslek Edindirme Atölyeleri’nde örgü, biçki, dikiş ve diğer el sanatları ile pastacılık gibi kurslara katılabiliyor. Aileler tarafından atölyelerde yapılıp, LSV Dükkan mağazalarında satışa sunulan ürünlerden elde edilen gelir, lösemili çocukların tedavisinde kullanılıyor. Sağlığına kavuşan gençler ise bu atölyeler ya da LÖSEV bünyesindeki farklı birimlerde gönüllü olarak çalışıp, tedavisi devam eden arkadaşlarına destek oluyor.
İYİLEŞME SÜRECİNDE PAYI BÜYÜKKöy için “Masal diyarı” benzetmesi yapan
LÖSEV Genel Koordinatörü Hülya Ünver ise şunları söyledi:
“
Lösemili Çocuklar Köyü, lösemiyle mücadele eden çocuklar ve aileleri için hayallerin bile ötesinde adeta bir masal diyarı. Tedavisi en az 3 yıl süren lösemiyle mücadelede, çocukların aylarca hastane odalarında kalacakken tertemiz havasında koşup oynayabildiği, doğal ürünlerle beslenebildiği, bisiklet sürebildiği, teknoloji odasına kadar herşeyi bir arada bulabildiği bir yerde kim iyileşmez ki. Tedavide yüzde 92’lere çıkan başarı oranımızda LÖSEV’in bütüncül yaklaşımının, köyümüzdeki bu eşsiz ortamın ve bakımın da payı büyüktür.”
SPOR VE SOSYAL ALANLAR
Öte yandan köyde; otel, apart, çiftlik, tarım alanı ve atölyelerin yanı sıra lösemili çocukların sosyal aktivite ve spor faaliyetlerinde bulunabilmeleri için de alanlar bulunuyor. Basketbol, futbol ve tenis sahaları ile spor salonundan yararlabilen çocuklar, 120 kişilik salonda da film izleyebiliyor.