İpek ARIOĞUL
Oluşturulma Tarihi: Ekim 22, 2007 00:00
Ankara Hürriyet’in daha önce de defalarca dile getirdiği, İvedik’deki oto sanayi esnafının çilesi bitmiyor. Ankara Oto Sanatkarları Esnaf Odası Başkanı Şerafettin Kaya, şehir içinde hizmet vermeye devam eden oto sanayi esnafının kent dışına taşınan esnafı haksız rekabetle karşı karşıya bıraktığını, 2004’de 10 bin olan oto esnafı sayısının bugün 5 bine düştüğünü, çalışmaya devam edenlerin ise kan ağladığını belirtti.
ANKARA Oto Sanatkarları Esnaf Odası Başkanı Şerafettin Kaya, İvedik’deki ve şehir dışındaki diğer oto sanayi esnafının şehir içindeki Ata, Demir, Yeni ve Büyük Sanayi’de faliyet gösteren esnaf nedeniyle haksız rekabet kurbanı olduğunu belirterek, "İnsanlar işsizlikten şehir merkezine dönmeye başladı. Seyyar tamircilik yapmaya başlayanlar var" dedi. "2004’de işyerlerimizi kapatıp İvedik’e taşınırken Başkan Gökçek şehir içinde esnaf kalmayacağını söylemişti ama Demir, Ata, Yeni ve Büyük Sanayi’de çeşitli ruhsatlar ve adlar altında oto tamircileri çalışmaya devam ediyor" dedi. Kaya, esnafın üç yıldır devam eden sıkıntısını şöyle anlattı:
ŞEHİR İÇİNDE ESNAF KALMAYACAK DENDİ: 1989’da Hıfzısıhha, oto sanayi esnafının hava kirliliği ve görsel kirlilik yaratması nedeniyle şehir merkezinden taşınması kararı aldı. Bu kararın ardından Valiliğe gittik ve ’Bize taşınacak yer gösterin o zaman’ dedik. Önce Şaşmaz’a yollamayı düşündüler ama orası bin 200 kişilik olduğu için yetersiz geldi ve İvedik Organize Sanayi’ne taşınmamız kararı alındı. Yerlerimiz tahsis edildi. 2004’de bir kısmımız İvedik’e, bir kısmımız Şaşmaz ve Başkent Sanayi Sitesi’ne taşındı. Şehir içindeki esnafın kapısı mühürlendi, itiraz edenler verilen sürenin ardından zor kullanarak çıkarıldı.
3 YILDA 15 BİN KİŞİ İŞSİZ KALDI: Bugüne baktığımızda ise verilen sözlerin tutulmadığını görüyoruz. Taşınan taşındı ama bir kısım oto sanayi esnafı şehir merkezinde kaldı. 2004’de taşınmadan hemen önce üye sayımız 10 bin iken, taşınma nedeniyle yaklaşık 2 bin üye işi bıraktı, 2007’ye kadarki üç yıl boyunca ise 3 bin üyemiz işsizlikten işyerini kapattı. Dolayısıyla toplam 5 bin işyeri kapandı. Bu işyerlerinde çalışanları ve çırakları düşünürsek yaklaşık 15 bin kişi işsiz kaldı. İnsanlar perişan durumda, akşam evine ekmek götüremiyor. Bu durumun sorumlusu ise Büyükşehir Belediyesi’nin yanı sıra hala şehir merkezindeki esnafın çalışmasına müsade eden Çankaya, Mamak ve Altındağ Belediyeleri.
GAZ İSTASYONUNDA OTO ELEKTRİK HİZMETİ: 2004’de bizim götürdüğümüz öneri, şehir merkezinde ayrılacak 2 biner metrekarelik alanlarda araç satış ve servis merkezlerinin yer almasıydı. Ama bugün öyle oluşumlar var ki "Oto Aksesuar" veya "Egzoz Satış" ruhsatları alıp kaporta, boya, oto elektrik gibi hizmetler veriyor. Bu ruhsatlar bir an önce iptal edilip, esnaf bizim gibi şehir dışına taşınmalıdır. Bunlar haksız rekabet yaratmakla kalmıyor bir kısmı tehlike de yaratıyor. Gaz istasyonu içinde oto elektrik hizmeti veren bile var. Şehir içindeki yaklaşık 500 esnaf şehir dışındaki 5 bini olumsuz etkiliyor. Bu konuyla ilgili olarak 3 belediye için de savcılığa suç duyurusunda bulunduk. Bakanlığa yazılar yazdık, valililiğe gittik. Hiçbir sonuç alamadık.