Güncelleme Tarihi:
Ankara’da son günlerde artan hava sıcaklıklarıyla beraber özellikle otluk alanlar ve ağaçlık bölgelerdeki yangınlarda artış meydana geldi. Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) İtfaiye Daire Başkanı Levent Çeri, “Açık alanda söndürülmeden atılan sigara izmaritleri, piknik mangalları ve kontrolsüz anız yakmaları yangına sebep veren en önemli nedenler arasında” dedi. Başkentlileri yangın riskine karşı uyaran Çeri şunları söyledi:
EN ÖNEMLİ NEDEN MANGAL VE ANIZ
“Başkentte mesken ve açık alanlarda çıkan yangınların çoğunun insan kaynaklı olduğu tespit edildi. 48 istasyonla 7/24 görev başında olan ekiplerimiz için en öncelikli konu, vatandaşların bilinçli olması. Açık alanda söndürülmeden atılan sigara izmaritleri, piknik mangalları ve kontrolsüz anız yakmaları yangına sebep veren en önemli nedenler arasında. Özellikle ekili araziler ve ormanlık alanlarda kontrolden çıkan ateş büyük felaketlere yol açabiliyor. Bu noktada, vatandaşların bilinçli davranarak ilk müdahalede bulunması ve hemen itfaiyeyi araması oldukça önemli. Bizler de bu tür olayları engellemek amacıyla kırsal mahalleler ve orman köylerine 666 adet 6 bar basınçlı traktör milinden beslemeli yangın söndürme tankeri teslim ettik. Böylece yangın çıkan bölgelerde vatandaşlarımız ilk müdahaleyi sağlayabiliyor.
BİLİNÇLENME İÇİN EĞİTİMLERE DEVAM
Ekonomik açıdan da milli servete zarar veren yangınlar, faaliyet alanlarının yok olmasına, kırsal bölgelerde ekin hasadının yapılamamasına ve ormanlık alanlarda ağaçlar ile canlıların yok olmasına neden olmakta. Bunların önüne geçmek için vatandaşlarımızın Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) internet sitesinde yer alan ‘yangına karşı alınacak önlemler ve müdahale’ videolarını izlemelerini, olası bir yangın durumunda 112 Çağrı Merkezi’ni arayarak ihbarda bulunmalarını ve soğukkanlı davranmalarını tavsiye ediyoruz. Biz de Ankara İtfaiyesi olarak, iş yerlerinde faaliyet alanlarına göre tedbirler alarak uygunluk raporu verilmesine ve eğitici materyallerin kamuoyuna sunulması çalışmalarına devam edeceğiz. Öte yandan, eğitim birimimiz sivillere, kamu kurumlarına ve okullara yangın konusunda bilinçlendirme eğitimlerine devam ediyor. Alınan eğitimlerle bu davranışların bir hayat tarzı haline gelmesi ve gençlerimize, çocuklarımıza da öğretilmesi gerekiyor. Böylece geleceğimizi koruyarak toplumu bilinçlendirir ve yangınların önüne geçerek toplumumuza güzel bir miras bırakmış oluruz.”
ARAÇ İÇİNDE UNUTULAN ŞİŞELERE DİKKAT
Evlerdeki yangınların çıkış noktalarına bakıldığında en büyük nedenlerden birinin unutkanlık ve ihmal olduğunu belirten Levent Çeri, “Prizde unutulan adaptörler, eski ve bakımsız ev aletlerinin tesisatı, araç içinde mercek görevi gören içecek ve parfüm şişelerinin bırakılması olduğunu görüyoruz. Yangına sebep olacak bu tarz durumlara dikkat etmek ve hassasiyet göstermek hepimiz için son derece önemli” dedi. Ankara Valiliği, orman yangınlarının önlenmesine ilişkin tedbirler kapsamında, bazı milli park, mesire alanları, tabiat parkları hariç olmak üzere, ormanlık alanlara girişlerin 30 Eylül’e kadar yasaklandığını duyurmuştu.