Oluşturulma Tarihi: Ocak 02, 2012 00:00
İtfaiye Daire Başkanı Ceyhun Karakuş, kış aylarında ısınmak amacıyla kullanılan cihazların, kontrol edilmediği takdirde beklenmedik felaketlere yol açabildiğini belirterek, kış yangınlarına karşı uyarıda bulundu.
ANKARA Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanı Ceyhun Karakuş, yaptığı yazılı açıklamada, kışın yaşanan yangınların daha fazla risk taşıdığına dikkati çekerek, can ve mal kaybının daha çok olduğunu bildirdi. Ceyhun, kış mevsiminde yangınların genellikle konut, işyeri, devlet dairesi, okul, hastane, otel, sanayi tesisleri, akaryakıt istasyonları gibi mekanlarda yoğunlaştığını kaydederek, araç yangınları sayısında da artış görüldüğünü belirtti.
Başkent’te yaz aylarında çoğunluğu açık alanlarda meydana gelen ot ve saman yangınlarıyla birlikte günde ortalama 50’ye yakın yangın olayının yaşandığına işaret eden Ceyhun, kış aylarında bu sayının günde ortalama 10’a kadar düştüğünü, ancak, kış aylarında meydana gelen yangınların can ve mal kaybı bakımından daha üzücü sonuçlar doğurabildiğini kaydetti.
Kontrol edin
Karakuş, yangınla mücadelede alınacak önlemlerin çok önemli olduğuna dikkat çekerek, “Yangını meydana getiren unsurların kontrol altına alınması veya ortadan kaldırılması yangınla mücadelede en etkin yöntemdir” dedi.
Kış aylarında soba ve elektrikli ısıtıcıların neden olduğu yangınlar ile baca tutuşmalarına çok sık rastlandığına değinen Karakuş, Ankaralılardan soba, elektrikli ısıtıcılar gibi ev aletlerini sürekli kontrol altında tutmalarını istedi. Soba ve elektrikli ısıtıcıların, perde, yatak, koltuk, dolap, kapı gibi kolay alev alabilecek eşyalardan uzak yerlere konulmasının uygun olacağını vurgulayan Karakuş, kısa bir süre için de olsa evden ayrılırken elektrikli cihazların prizden çıkartılması gerektiğini söyledi. Daire Başkanı Karakuş, bu durumun can ve mal güvenliği açısından uygulanması gereken önemli bir emniyet tedbiri olduğuna dikkati çekti.
İlk müdahale önemli
Yangının çıkış anında yapılacak müdahalenin önemini de vurgulayan Karakuş, vatandaşların kendi imkanları dahilinde başlangıç aşamasında yapılacak bilinçli müdahaleyle yangında oluşacak maddi hasarın en aza indirilebileceğini hatırlattı. Vatandaşların konut, işyeri ve motorlu araçlarda mutlaka standartlara uygun yangın söndürme tüpü bulundurmaları gerektiğini belirten Karakuş, bilinçli müdahaleyi, eldeki imkanları çabuk ve etkin kullanmak şeklinde tanımladı.
Baca temizliğini ihmal etmeyin
KIŞ aylarında baca tutuşması sonucu yaşanan yangınların tek nedeninin ise ihmal olduğuna işaret eden Karakuş, düzenli olarak yaptırılacak baca temizliğinin yangın riskini tümüyle ortadan kaldıracağını kaydetti. Karakuş, baca yangınlarından korunmanın tek yolunun sanayi işletmelerinde 3-6 ayda, daire ve apartmanlarda ise yılda en az bir kere bacaların temizletilmesi olduğuna değinerek, bacaların normal soba, doğalgaz ya da katı yakıtlı olmasının fark etmeyeceğini, vatandaşların bacalarını mutlaka yılda bir defa temizletmesi gerektiğini bildirdi.