Güncelleme Tarihi:
TÜMBEL-SEN Genel Başkanı Doğan Altun, itfaiyecilerin 2008’de çıkan kanunla hak ettikleri yıpranma tazminatlarının işlenmediğini öne sürdü.
İddialarını Büyükşehir Belediyesi’nin yıpranma tazminatı bedelini yatırmasına karşın, yönetmelikteki itfayiyeci tanımı hatası nedeniyle itfaiyecilere yansımadığına dayandıran Altun, konuyla ilgili şöyle konuştu:
“5510 Sayılı Sosyal Güvenlik Kanunu Başkanlığının Fiili Hizmet Süresi Zammı Uygulamasının Usul ve Esasları Hakkındaki Yönetmeliğin 40. maddesine göre hazırlanan İtfaiye Daire Başkanlığı personelinin puantajlarına istinaden hazırlanan Fiili Hizmet bordrosu ile 80022.60TL, Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Faruk Kurutuz tarafından geçtiğimiz yıl 31 Mart tarihinde SGK’ya bildirmiş. Ancak bugün itfaiyeciler bireysel olarak yıpranma tazminatlarının yatıp yatmadığını öğrenmek için Emekli Sandığı’nı aradıklarında verilen cevap ‘eksik evrak nedeniyle yatmaya başlamadığı’ söyleniyor. Bu durumda tam anlamıyla 2008 yılı Ekim ayının ilk gününden beri yatırılması gereken yıpranma tazminatlarımız yatmamış oluyor. Bunda en önemli nedenlerden biri de yönetmeliğimizde itfaiyeci tanımının eksik yapılmış olması. İtfaiyecilere yıpranma tazminatı vermelerinin pratik faydası ne belli değil açıkcası.”
Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Faruk Kurutuz’un, Altun’un iddialarına yanıtı şöyle oldu:
Öyle bir bilgim yok
“2008’den üç aylık bilanço eksiği vardı, onu vermem gerekiyordu Emekli Sandığı’na verdim. Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı maaş tahakkuk kanalıyla bildirdim bu belgeleri. Ben yapmam gerekenleri yaptım. Bunun dışında bana olumlu ya da olumsuz bir geri dönüş olmadı. Dolayısıyla yatmadığına dair bir bilgim yok.”
YÖNETMELİK DEĞİŞİMİNE GİDİLMELİ
TÜMBEL-SEN Genel Başkanı Doğan Altun’un iddialarını dayandırdığı Belediye İtfaiye Yönetmeliği’nin 9. Maddesi’nde belirtilen tanım şöyle:
“Belediye itfaiye teşkilatında çalışan itfaiye eri, itfaiye çavuşu, itfaiye amiri, itfaiye şube müdürü, itfaiye müdürü ve itfaiye daire başkanı yangın personelidir. Bu personel, bizzat yangın yerinde bulunmak ve yangına müdahale etmekle sorumlu ve görevlidir.”
Altun doğru tanımlama için yönetmeliğin değiştirilmesi gerektiğini öne sürerek, “Yangında faal görev yapan örneğin şöför, santral memuru gibi personelin itfaiye personeli olarak görev yaptığının yönetmeliklerde de geçmesi gerekir. İtfaiyecilik bir ekip mesleğidir ve ayrımcılık yapılması hem doğru değildir hem de mümkün değildir” dedi.