İtfaiye uyarıyor: İhmale gelmez

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Eylül 17, 2016 15:26

Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi, temizletilmeyen bacaların kış aylarında tıkanması sonucu karbonmonoksit zehirlenmeleri ve baca yangınlarının yaşandığına dikkat çekti.

Haberin Devamı

İtfaiye Dairesi Başkanı Celil Sipahi, kış aylarında meydana gelen baca tutuşmasının, büyük yangınlara yol açtığını belirterek, “Baca temizliği ihmale gelmez. Bacalarınızı temizletmeyi ve kontrol ettirmeyi unutmayın” dedi.
Baca tutuşması sonucu çıkan yangınlarının çoğunlukla alt katlarında lokanta, pastane, gibi işyerleri bulunan binalarda meydana geldiğinin altını çizen Sipahi, şu uyarılarda bulundu:

BASİT GÖRÜNÜYOR TEHLİKE OLUŞTURUYOR

“Bacalar, binaların zemin ve bodrum katından başlayıp, çatı katına kadar yükselen kanallardır. Bu kanallar içerisinde oluşan yağ atıkları, zift ve kurumlaşmalar, gerek sobaların, gerekse ticari işletmelerdeki ocakların yakılması sonucu tutuşarak alev alıyor ve baca yangınlarına neden oluyor. Vatandaşlarımızın basit gördüğü ve ihmal ettiği bu tabakalar, baca içerisinde bir petrol ürünü gibi tehlike oluşturuyor.

Haberin Devamı

BÜYÜK YANGINLARA SEBEBİYET VERİYOR

Tutuşma sonucu baca kanalı boyunca yayılan alev çatıya kadar ulaşıyor. Küçücük bir alev, büyük bir yangına sebep oluyor. Yaz aylarında baca üzerine kuşların yuva yapması, yuva atıklarının veya ağaç dalı gibi, taş gibi çeşitli parçaların baca içerisine düşmesi tıkanmalara neden oluyor. Bu gibi tıkanmalar sonucu da duman veya gaz dışarıya atılamıyor. Bacadan dışarıya çıkamayan gazın evin veya odanın içerisine dolması sonucu zehirlenmeler, can kayıpları yaşanıyor. Bu nedenle de bacalar mutlaka temizletilmeli, üzerinin açık olup olmadığı kontrol edilmeli.”

YILDA EN AZ BİR KERE 

Baca yangınlarından korunmanın en önemli etkeninin sanayi işletmelerinde 3-6 ayda, daire ve apartmanlarda ise yılda en az bir kere bacaların temizletilmesi olduğunu kaydeden Sipahi, “Normal soba, doğalgaz ya da katı yakıtlı olması fark etmez. Vatandaşlar bacalarını mutlaka temizletsinler” diye konuştu.

KENDİ USULÜNÜZ PAHALIYA PATLAYABİLİR

Vatandaşların kendi usulleriyle; bacaya bir şey dökerek, yakarak, içerisine bir ağırlık sallandırarak bacayı açmaya çalıştıklarını, bu yöntemlerin yanlış olduğunu belirten Celil Sipahi, böyle davranmaların baca duvarının yıkılması ve tahribi gibi sonuçlarla daha pahalı inşaat masraflarına neden olduğu uyarısında bulundu. Baca temizliği için; Akköprü’deki Büyükşehir İtfaiye Dairesi Başkanlığı’na müracaat edilerek, 08.30-15.30 saatleri arasında açık olan vezneye ücretin yatırılması gerekiyor. Büyükşehir Belediyesi internet sitesinden de işlem yapabilen vatandaşlar, 341 41 60 numaralı telefondan ayrıntılı bilgi edinebiliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!