Güncelleme Tarihi:
İtfaiye Meydanı esnaflarından Ali Başaran, henüz 3 aylıkken babasını kaybettiğini anlatarak, “Yetim olduğumuz için muhtar bizi nüfusa kaydettirmedi, sekiz yaşında nüfusa kaydımız yapıldı” dedi. Hayatın zorluklarıyla daha çocuk yaşta tanışan Başaran, okuldan arta kalan zamanlarda çobanlık yaptı, odun kesti, inşaatlarda tuğla taşıdı. İlkokulu bitirdikten sonra Ankara’ya geldiklerini belirten Başaran, “Bekar odalarında, komşuların yanında idare ettik. Gömlek sattık, pantolon sattık böyle idare ettik” diye konuştu. Askere gitmeden önce 18 yaşında evlenen Başaran, 55 sene aynı yastığa baş koyduğu eşinin 2 sene önce hayatını kaybettiğini söyledi. Eşiyle birbirlerine can yoldaşı olduklarını dile getiren Başaran, şöyle konuştu:
“Aç kalmadık ama çok yavan ekmek yedik, birbirimize dayanak olduk. 55 sene iyi bir hayat geçirdik. Birbirimize karşı huzurlu bir hayat geçirdik, kavga dövüş etmeden. İki sene oldu vefat etti, şimdi de yalnızız. Duvarlara bakıyoruz. Kızlar gelecek, gelin gelecek bize yemek verecek, hayat bu...”
27 YILDIR DEVAM EDİYOR
Geçimini sağlamak için birçok işin ucundan tutan Başaran, 27 yıldır Ulus’taki İtfaiye Meydanı’nda ikinci el eşya satışıyla uğraşıyor. Yaşlılık ve by-pass ameliyatının ardından 3-4 yıl önce yanına ortak aldığını anlatan Başaran, şunları kaydetti:
“Ucuz alıp pahalı satabilirsen, bu işin püf noktaları onlar. Şimdi bunu alıyorsun, kırığını, çıkığını, eskisini yapıyorsun, 50-100 lira para kazanıyorsun. Tabii bu işin nakliyesi var, hamallığı var. Tamirinden anlamazsan, yapamazsan eskiden para kazanamazsın, hepsi çöpe gider. Kimseye muhtaç olmayacak şekilde çalışıyorum, elim ayağım tutuyor.”