İşte susuzluğun haber haritası

Güncelleme Tarihi:

İşte susuzluğun haber haritası
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 20, 2007 00:00

Haberler kimi zaman "sabun köpüğüne" benzetilir. Bir gün gündemi değiştiren, siyaseti, toplumsal yaşamı yıkıp geçen haberler, gün gelir hafızalardan silinir. Bazen haberler tek başına değil, bir bütünün parçası olurca anlam kazanır. Bulmacanın parları gibi biraraya gelince bir resim çıkar ortaya. Ve tarih geriye çekilip, uzaktan bakınca netleşir.

Günler geçer, o şaşalı haberler unutulur, günler akıp gider, geriye köpüğü kalır. Her hafta Ankara Hürriyet’in yerel haberlerinin, haberciliğinin haritasını bu köşede çıkaracağız.

BAŞKENT’i geçen haftalarda en çok kasıp kavuran konu susuzluktu. Ankara Hürriyet’in çok öncelerden itibaren uyarı görevini yerine getirdiği bu konuda son haftalar oldukça hararetli tartışmalarla geçti.

Geriye dönüp susuzluk krizinde gazetemizin "sararmış" sayfalarına bakınca bir kent gazetesi olarak Ankara Hürriyet’in haber izleğini de görmek mümkün oldu.

Ankara Hürriyet, toplumun bir çok kesiminin bu konudaki açıklamalarını çok uzun süreden bu yana dikkate almış ve sayfalarına taşımıştı. Bu konudaki "yüzlerce" haber neredeyse bir yıldır okurlara ulaştı. Bunlardan biri 23 Ocak 2007’de Hacettepe Üniversitesi’nden Mehmet Ekmekçi’nin "Ankara’nın suyu biter" uyarısıydı. 17 Mart’ta yayınlanan bir başka haberde ise ASKİ’nin Kızılırmak’tan su getirmek için başladığı projeyi tamamlamak için kendisine "100 gün hedefini" koyduğu yeralıyordu. Haber tarihinden itibaren hesaplayınca süre 27 Haziran’da doluyordu.

DİKKAT ÇEKEN BAŞLIKLAR

Su kesintilerinin Ağustos ayında başlayacağının açıklanmasıyla birlikte haberlerin yoğunluğu da arttı. Bizler de hatırlamak için şöyle bir geriye gittiğimiz zaman "yüzlerce" haber arasından şu başlıklar dikkatimizi çekti:

"Başkent’in gündemi su", "Kızılırmak suyu olmaz", "Bahçe sulamada diplomatik kriz", "ASKİ paraları suya yatırsaydı Ankara bugün susuz kalmazdı", "Kızılırmak’tan gelecek suda mahkemeden mühendis kararı", "Eski mühendisten Gerede suçlaması", "Barajlar alarm veriyor", "Başkent’in gündemi su", "Kesinti gün aşırı olacak", "Bir günlük su kesintisi gerçekten tasarruf mu?", "TEMA’dan su kıtlığı ile mücadele çağrısı", "Merkezde bidon pazarı, ilçelerde kuyu telaşı", "Başkanlar ters düştü", "Susuz yaz geldi çattı", "İki gün dediler, 60 saati buldu", "Suyun yarısı evlere ulaşmadan kayboluyor."

Ankara Hürriyet yazarları da konuyu defalarca kez gündeme getirdiler.

OKUL TEHLİKESİ ANKARA HÜRRİYET’TE

Su kesintileriyle birlikte Başkent’teki okulları bekleyen tehlikeyi de Melih Gökçek’in "Okullar bir ay geç açılsın" önerisinden haftalar önce Ankara Hürriyet sayfalarına taşıdı. Uyarıcı habercilik görevini yerine getirerek, "Eylül korkusu" başlıklı haberle okullardaki su deposu sıkıntısına işaret ediyorduk.

Ve tüm bunların ardından, Başkent’i bir haftaya yakın tek bir damla suya bile muhtaç hale getiren boru patlamaları yaşandı. Ankara Hürriyet, 8 Ağustos’ta "Sanki mahşer günü" ve "Başkent’in su isyanı büyüyor" başlıklarıyla okuyucuya ulaştı ve aynı gün iki sayfada konuyu işledi. Gazetenin haber kadrosu boruların patladığı gecenin ilk saatlerinden ertesi gün sayfalar matbaaya ulaşana kadar aralıksız çalıştı.

GÖNÜLLÜ MUHABİRLER KRİZİN İZİNDE

Bu günlerde, tek odaklı habercilik yapıp, objektiflerimizi sadece borunun patladığı Demetevler’e çevirmekle yetinmedik. Aynı zamanda Başkent’in genelinde yaşanan susuzluk krizini de gündemde tuttuk. Ankara’nın her semtinde, sokağında Gönüllü Şehir Muhabirlerimiz de, haber, fotoğraf ve video haberlerle, gazetemizin gözü kulağı oldu.

KİTLESEL DEPRESYON

Patlamanın iki gün sonrasında artık susuzluk nedeniyle kitlesel depresyona giren Ankaralılara açtık sayfalarımızı. "Okurun gücünü" hissettiren sayısız telefona kulağımızı uzattık, sizlerin mesajlarınızı ayrıntılarıyla sayfalarımıza aldık. "Dereye su gelene kadar kurbağanın gözü patladı" başlığıyla 18 sütunu bu konuya ayırarak dertlere tercüman olmaya çalıştık. Ankaralılar, borunun patlamasına ilişkin Yenimahalle Belediyesi’ni suçlayan Gökçek’e, Duyar’ın yanıtını da yine Ankara Hürriyet’ten okudu. "Kilit bürokrat ağır konuştu" başlığıyla eski DSİ Genel Müdürü Veysel Eroğlu’nun Gökçek’i suçlayan sözlerini de...

Ankara Hürriyet, Başkent’in en uzun süre su alamayan bölgesi olan Mamak Şahintepe Mahallesi’ndeki durumdan da gözünü biran olsun ayırmadı. Okuruna olan görevini hiç unutmadan, Şahintepe’deki durumu sorun çözülene kadar hergün sayfalarına taşıdı.

SORGULAYAN BAKIŞ AÇISI

Bütün bu tartışmalar içinde hiç ayrım yapmadan bütün tarafların görüşlerine sayfalarını açtı Ankara Hürriyet. Ama şüphesiz bir resmi bülten gibi değil, doğruyu, gerçeği arayan ve halk adına sorgulayan bir bakış açısıyla. Konunun taraflarına her gün ulaştı ve görüşlerini gazete sayfalarına aktarmak için olanak sundu.

Bütün bunları yaparken, sorunları talihsizlik, trafik kazaları gibi kavramların arkasına takılan bir anlayışla izlemedi Ankara Hürriyet. Kamu adına, halk adına araştırmacı ve nesnel bakışını koruyarak, eleştiri-uyarı görevini biran için bile unutmadan sayfalarını hazırladı.

Ankara Hürriyet, bundan sonra da kentte, kentliyle birlikte, yerel haberciliğin çıtasını daha da yukarı çıkarmak için koşusuna devam edecek. Susuzluk ya da kenti yakından ilgilendiren sorunların da sonuç alana kadar takipçisi olmayı sürdürecek.

Mogan için de uyardık

Ankara Hürriyet bu dönemde hergün yaşamından bir nefes daha kaybeden Mogan Gölü’ndeki tehlikeyi de sayfalarına taşıdı. Konu "Mogan Gölü’ne ölüm mesajları" ve "Mogan’a hayat öpücüğü için 40 milyon dolar gerekiyor" başlıklarıyla iki kez manşete çıktı.

ASKİ’nin 25 yıl vaadi

26 Temmuz 2006’da yani bir yılı aşkın süre önce yayınlanan bir haberde ASKİ yetkililerinin ilginç bir açıklaması bulunuyordu. Bu açıklamada ASKİ’nin son iki yılda, 25 yıldır yapılmayan çalışmaları gerçekleştirdiklerini söylüyorlar ve "Rehabilitasyon çalışmaları tamamlandığında Başkent gelecek 25 yılda su kesintisi sorunu yaşamayacak" vaadinde bulunuyorlardı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!