Güncelleme Tarihi:
Hüseyin YİĞİNER
TURŞULARI ile ün yapan Çubuk'ta, salatalığın lezzet yolculuğu başladı.
Özellikle yörenin iklim yapısına uygun yetiştirilen sert salatalık ile yapılan turşular, lezzeti ile sofraların vazgeçilmezi olurken, 2005 yılında başlatılan Çubuk Turşu ve Kültür Festivali ile Çubuk turşusunun tanıtımı yapılıyor.
Turşunun yapımından önce, salatalıklar hasat ediliyor. Hasat için Çubuk'a gelen mevsimlik işçiler, günün ilk ışıklarıyla birlikte gittikleri tarlada gün batımına kadar çalışıyorlar.
Tarladan kamyonetlerle turşu kurma atölyelerine götürülen salatalıklar, ilk olarak kalibrasyon makineleri ile numaralara ayrılıyor. Büyüklüklerine göre ayrı ayrı tartılan salatalıklar, kimi işletmelerde geleneksel yöntemlerle kimi işletmeler de ise makinelerle iğneleniyor.
Önce sarımsak sonra dereotu
Daha iyi su almaları ve olgunlaşmaları için iğnelenen salatalıklar, yıkanıyor ve ardından da teneke veya büyük fıçılara doldurularak içerisine sarımsak, sirke, limontuzu, dereotu, defneyaprağı, karabiber ve su konularak turşu haline getiriliyor.
Atölye çalışanlarından Ümmihan Balbaşı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, turşu yapımını şöyle anlattı:
“Salatalıkların konulduğu tenekeye önce sarımsağını koyarız, daha sonra sonra dereotunu, karabiberini, acı biberini, tuzunu, sirkesini ekleriz. En sonuna da sevgimizi katarız. Bunun için Çubuk turşuları çok güzel olur.”
Yaklaşık 40-45 günlük olgunlaşma evresi geçiren turşular, bu evreden sonra sofralardaki yerini alıyor.
Üretici rekolteden memnun
Bu yıl rekoltenin çok güzel olduğunu ifade eden Çubuk Turşucular ve Yaş Sebze, Meyve Üretim Kooperatifi Başkanı Hasan Hüseyin Benli, “Bu yıl mahsul çok güzel. Allah köylüye zeval vermesin. Köylümüz çok çalışıyor, havalar da çok sıcak gidiyor bu nedenle de verim çok iyi” dedi.
Turşuların 13-16 Eylül tarihlerinde düzenlenecek festival için yapılmaya başlandığını dile getiren Benli, “Bu sene kalite biraz daha iyi, yani ürün verimi iyi ve kaliteli. Bundan dolayı bu sene satışlarda biraz daha artış bekliyoruz” diye konuştu.