Oluşturulma Tarihi: Aralık 01, 2010 00:00
Beceri 10 Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri Projesi kapsamında yapilan işgücü piyasası analizlerine göre Ankara’da en çok gaz altı kaynakçısı, cnc tezgah operatörü, kalite kontrolcü, tornacı ve elektrik teknisyeni meslekleri talep görüyor.
ÇALIŞMA ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Halis Yunus Ersöz, Beceri 10 Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri Projesiyle her yıl yaklaşık 200 bin kişinin eğitimden geçirileceğini ve 5 yılda 1 milyon işsize eğitim ve iş imkanı sağlanacağını söyledi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, TOBB ve TOBB Ekonomi Üniversitesi arasında imzalanan protokol ile hayata geçirilen “Beceri 10 Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri (UMEM) Projesi” kapsamında Ankara’ya ilişkin işgücü piyasası analizlerinin sonuçları, Ankara Sanayi Odası’nın ev sahipliğinde düzenlenen toplantıyla açıklandı.
Sadece eğitim değil
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Halis Yunus Ersöz, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, bakanlık olarak çok önem verdikleri bu projenin sadece bir eğitim projesi olmadığını, Türkiye’deki işletmelerin verimliliğini ve rekabet gücünü de arttıracağını söyledi.
Bir ülkenin kalkınması, büyümesi ve sürdürülebilir bir büyümenin sağlanması için eğitimli ve nitelikli iş gücüne ihtiyaç bulunduğunu bildiren Ersöz, Türkiye’de eğitimli ve nitelikli işgücünün yetersiz olduğunu, bu nedenle sağlıklı bir büyümenin sağlanamadığını söyledi.
Günümüzde rekabetin ülkeler düzeyinden işletmeler ve çalışanlar düzeyine indiğini aktaran Ersöz, bilgi toplumunda bilginin ve nitelikli işgücünün öneminin daha da arttığını belirtti.
Hedef 1 milyon işsiz
Halis Yunus Ersöz, UMEM Projesinin insanlara beceri kazandırma ve iş edindirmeyi amaçlandığını, böylece Türkiye’deki yapısal işsizliğin de önüne geçileceğini kaydetti. Ersöz, Türkiye’de işsizlerin yüzde 60’ının lise altı eğitime sahip olduğunu, bu kitleyi eğiterek işsizliğin önüne geçmenin mümkün olabileceğini belirtti. UMEM Projesinde temel unsurun işverenler olduğunu aktaran Ersöz, şöyle dedi:
“Bu ortaklığın içine işvereni almakla, hizmeti sunduğumuz kişileri karar alma sürecine dahil ediyoruz. Kamunun iş dünyasındaki değişimleri takip edebilmesi çok mümkün olmuyor. Proje, işverenlerin, işsizliğin çözümüne etkin biçimde katılmasını sağlayacak. Bu projeyle her yıl yaklaşık 200 bin kişi eğitimden geçirilecek ve 5 yılda 1 milyon işsize eğitim ve iş imkanı sağlanacak.
Başkent Analizi
TOBB ETÜ Sosyal Politikalar Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Serdar Sayan da, kriz döneminde hızla daralan istihdamın 2010 yılında kriz öncesi seviyelerin üzerine çıktığını belirtti. Ankara’da istihdam edilen kişilerin eğitim düzeyinin Türkiye ortalamasının oldukça üzerinde olduğunu ifade eden Sayan, şu bilgileri verdi:
“Ankara’da kayıtlı istihdam ve iş yeri sayısı da kriz öncesi seviyesinin üzerine çıktı. Başkentin ihracatı kriz döneminde yüzde 15 daraldı. Ancak bu yılın sonunda kriz öncesi düzeyine çıkması bekleniyor. İşsizliğin en düşük olduğu iller arasında Ankara 48’inci sırada bulunuyor. Ankara’da imalat sanayiinde metal eşya-makina ve gereç sanayi önemli bir paya sahip olup, bu sektördeki firmalar sanayinin yarısına yakınını oluşturmaktadır. 370 firma ile yapılan anket uygulaması sonucunda, önümüzdeki aylarda bu sektörlerde 181 farklı meslekte 735 stajyere ihtiyaç olduğu ortaya çıkmıştır. Ankara’da gaz altı kaynakçısı, CNC tezgah operatörü, kalite kontrolcü, tornacı (torna tezgahı operatörü), elektrik teknisyeni, makine teknikeri, en çok talep gören mesleklerden bazılarıdır.“