Oluşturulma Tarihi: Ağustos 10, 2009 00:00
Başkent’in gözde bölgesi Çayyolu’nda bundan tam 10 yıl önce çekilen bir fotoğraf, bölge sakinlerine 10 yıldır anlatılan ’metro masalı’nın belgeliyor. 1999 yılında ’Metromu istiyorum’ diyerek eylem yapan Çayyolu sakinleri, hala Büyükşehir Belediyesi’nden bir ’tarih’ bekliyor.
Çayyolu’nda kurulu bazı sivil toplum örgütleri liderleri, bir kısım site yöneticileri ve duyarlı bölge sakinleri önceki gün Çayyolu Musıki Derneği toplantı salonunda muhtarların da katılımıyla Çayyolu’nun geldiği noktayı irdeleyen bir toplantı gerçekleştirdiler. Toplantıda bölgede sitelerin bir araya getirilmesi yolunda adım atılması ve gerekirse bir ’Site Yöneticileri Derneği’nin kurulması önerildi.
Tutulmayan sözler
Toplantıda ulaşım ve metronun durumu, güvenliğin jandarmadan alınıp polise geçmesi, bölgedeki yeni hizmetler ve kent meydanı, sitelerin toplu yapı yönetimine geçiş zorunluluğu, belediyenin derneklere yer tahsisi, ekim ayında dikilecek olan 100 bin adet boylu sedir fidanı, 3 G nedeniyle baz istasyonlarının gücünün artırılması, sokak köpeklerinin yarattığı sıkıntılar bir bir ele alındı ve tartışıldı.
Toplantıda açış konuşmasını yapan ÇABA Derneği Başkanı Engin Uç, durum tespiti ile birlikte kamuoyu oluşturulması, sorunların Çayyolu sakinleri tarafından öğrenilmesinin sağlanması, konuların basına yansıtılması sorunun yarısının halli sonucunu doğuracağını belirtilerek, oluşturulabilecek çalışma gruplarıyla çözümlerin de geleceğini vurgulandı. Engin Uç, konuşmasında şunları söyledi:
Yarım kalan bulvar
"Yaşamkent-Çayyolu bağlantısını genişletme, bulvarın devamını yapma işi yarım kaldı. Zemin hazırlandı, her nedense asfalt bir türlü serilemedi. Kaldırımlar için kalıplar monte edildi, ne var ki, bunlar da yapılmadıÖ 1999 yılında metro için Atapark’ta eylem düzenlemiştik; yıl 2009! Demek ki, on yıl olmuş ve biten hiçbir şey yok. Yaşamkent’in altyapı sorunları derinleşiyor. Yeni Atabilge Sitesi’nin ve civardaki sitelerin kanalizasyonu açıkta dereye akıyor. Bazı sitelere su ulaşamıyor, kullanma suyu tankerlerden sağlanıyor."
Kentliler konuştu
Daha sonra Site yöneticilerinden Çamlıca Vadi Sitesi Yöneticisi Bekir Sıtkı söz aldı ve çalışmaları olumlu bulduğunu söyledi. İş Bankalılar Sitesi yöneticisi Reşat Ekim de, yapılacak olan fidan dikimleri için hazırlıkların sürdüğünü tekrarladı. Avukat Abidin Şahin yeni örgütlerin bölgenin dokusuna önemli katkılar vereceğini belirterek, hukuksal tüm konularda destek vereceklerini vurguladı.
Avukat Tayyar Selçuk da, platformların belli amacı gerçekleştirmek amacıyla kurulabileceklerine değinerek, "Amaç hasıl olduğunda her dernek kendi yoluna gider" dedi. Toplantıya katılanlar, Eylül ya da ekim ayında bu toplantının genişletilerek yinelenmesini ve bir çalışma grubu oluşturulmasını önerdiler.