İstanbul'da Hamamönü eylemi

Güncelleme Tarihi:

İstanbulda Hamamönü eylemi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 08, 2012 15:50

Pınar ÇITAK KOYGUN - Elvan EZBER (DHA)

Haberin Devamı

EĞİTİM-Sen, Şehir Plancıları Odası, Elektrik Mühendisleri Odası, Çağdaş Hukukçular Derneği üyelerinin de aralarında bulunduğu grup, Fatih'teki kentsel dönüşüm çalışmalarını protesto etti. Fatih Belediyesi önündeki basın açıklamasında "Eğer yapılacak birşey varsa Ankara Hamamönü’nde olduğu gibi sosyal dönüşüm olsun" talebi dile getirildi.

Sivil toplum kuruluşları adına basın açıklamasını okuyan Kent Hareketleri Yürütme Kurulu üyesi Çiğdem Şahin, şunları söyledi:
 "Son yıllarda ülkemizde ’ Kentsel Dönüşüm ’ adı altında ciddi bir sürgün ve yerinden etme politikası uygulanmakta, toplu yıkımlar yoluyla mahalleler, semtler, halklarıyla birlikte ortadan kaldırılmaktadır. Hukuk, artık vatandaşı koruyan bir mekanizma değildir; aksine vatandaşın malına, mülküne, en temel insan hakkı olan barınma hakkına bizzat hukuk yoluyla yasalarla saldırılmaktadır. Bu süreçte sorgulanması gereken belediyelerin halka karşı düşmanca tavır içinde oluşları ve kamu hizmeti ciddiyetinden uzak, sahtekar, riyakar yaklaşımlardır. Bu tür yaklaşımların en son örneği, basında manşetlerde de yer alan, Ayvansaray Tokludede’de sahte proje ve imar skandalında görülmüştür. Bugün burada toplanmamızın bir amacı da budur."

Haberin Devamı

Bu rantsal dönüşüm

Basın açıklamasına katılan Şadi Çatı da 1953 yılından beri Gaziosmanpaşa Sarıgöl’de oturduğunu belirtti. Evlerin de kentsel dönüşüm adı altında yıkılmak istendiğini söyleyen Çatı, "Biz burada kentsel dönüşüm istemiyoruz. Böyle bırakılsın. Eğer yapılacak birşey varsa Ankara Hamamönü’nde olduğu gibi sosyal dönüşüm olsun. Bu insanların özel mülkiyetleri ellerinden alınmasın. Bu bir hak ihlali olur " diye konuştu.
Çatı, kentsel dönüşüm adı altında rantsal dönüşüm yapılmak istendiğini de belirterek, "Kentsel dönüşüm adı altında rantsal dönüşüm bu. Başka birşey değildir bu. Niye boğazda olmuyor ? Diyorlar ki ’yapamıyoruz, yeterli kapasitemiz yok, ekibimiz yok’ Peki burada nasıl bu ekibi buluyorsun ? Çünkü burası fakir bölgesi. Bizim cebimizde paramız yok ki belediyeye yıkımı durdurma davası açalım " dedi. Çatı "Niye hep bu Roman bölgelerinde oluyor?" diye sorarak, " Roman açılımı yaptık ya biz. Hani candık ciğerdik ? Şimdi bu bizi çok üzüyor " şeklinde konuştu. Çatı, Sarıgöl’deki kimsenin yıkım istemediğini de belirterek, belediyenin halkın yüzde 52’sinin yıkım istediğini söylemesinin de doğru olmadığını kaydetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!