İstanbul’un sualtını Ankara’ya taşındı

Güncelleme Tarihi:

İstanbul’un sualtını Ankara’ya taşındı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 01, 2013 00:00

Başkent Sualtı Günleri’nin mayıs ayı konuğu, sualtı kameramanı ve belgesel yapımcısı Engin Aygün oldu. Cumhuriyet Kültür Evi’nde düzenlenen gecede Aygün, Başkentlilere İstanbul’un sarnıç ve su kanalları ile Hazar Gölü’ndeki batık şehirde yapılan çalışmaları anlattı.

Haberin Devamı

İstanbul’un yeraltındaki su yollarını araştıran, İstanbul Teknik Üniversitesi Arkeoloji bölümünün çalışmalarını görüntüleyen Engin Aygün, bu çalışmaları Başkentlilerle paylaştı. Badim Su Sporları Kulübü’nün düzenlediği Başkent Sualtı Günleri’ne konuk olan Aygün, İstanbul’un altındaki su yollarının çok büyük bölümünün tahrip olduğunu söyledi.

İMARA AÇILDI TAHRİP OLDU

Su kanalları ve sarnıçların Roma ve Bizans döneminde yapıldığını kaydeden Aygün, “İstanbul’un büyük bölümünün 1950’lerde imara açılmasıyla çok büyük bir tahribat olmuş. Yerebatan Sarnıcı’nın bile büyük bölümü hasar görmüş. Bu tahribat yüzeyden bakılınca çok anlaşılmıyor ama sualtından bakınca daha iyi anlaşılıyor” dedi.

BATIKŞEHİR SAPASAĞLAM

Programın ikinci bölümünde Elazığ ilindeki Hazar Gölü’nde yer alan Batık Şehir çalışmalarını anlatan Engin Aygün, Bizans döneminden kalma olan bu kentin daha hala sapasağlam durduğunu söyledi. Aygün, “Kayıtlara göre şehrin deprem sonucu sular altında kaldığını okumuştuk. Çalışmalarımız bunu doğruladı. Şehrin tam orasından geçen kırık fay hattının izlerini bulduk. Burası daha çok araştırılması gereken dünya çapında güzel bir yer” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!