Metin ÖZDEMİR/DHA
Oluşturulma Tarihi: Eylül 29, 2007 00:00
Samanpazarı'nda Atpazarı Yokuşu üzerinde bulunan Arslanhane diğer ismiyle Ahi Şerafettin Cami’si, 13. yüzyılda yapıldı. Ahiler Devri’ne ait cami o dönemde Ankara camileri arasında en büyük cami olma özelliğini taşıyordu.
Anadolu’nun ahşap direkli camilerinin başarılı örneklerinden sayılan cami, Selçuklu Sultanı Giyaseddin 2. Mesud Keykavus zamanında, Ahi Hüsameddin ve Ahi Hasaneddin kardeşler tarafından 1290 yılında yaptırıldı.
ARSLAN HEYKELLERİ
Bahçesinde bulunan arslan heykellerinden dolayı Arslanhane ismini alan cami, Anadolu Selçuklu mimarisinin ahşap sütunlu, ahşap oymalı tavanlı cami örneklerinden birisidir. Cami tavanı 24 adet direk üzerine konulmuştur, ahşap direk başlıklarında ise Roma dönemine ait korinth üslubunda mermer sütun başlıklar bulunuyor. Arslanhane benzeri ahşap direkli camiler Türkiye’de 12 adettir. Caminin beş sahanı vardır. Bu sahanlar kuzeyden güneye çam ağacından yapılan ahşap direklerle bölünmüştür.
TARİHİ MİMBER
Doğu, batı ve kuzeyden Selçuklu tarzında oymalarla süslü üç kapı ile girilen camide Ankara camilerinin işçilik yönünden en güzel örneklerinden biri olan ceviz ağacından tarihi mimberi bulunuyor. Sultan Alaeddin Camisi’nde de buna benzer ceviz oymalı bir mimber bulunuyor. Kıble duvarı ortasında bulunan açık mavi mozaik çinili alçı mihrap 13. yüzyıl Selçuklu eseri olup Ankara camilerinin bu tür mihraplarında en güzel örneklerinden birini oluşturuyor. Tek şerefeli minaresi ise Selçuklu minarelerinin genel karakteristiğini yansıtıyor. Mülkiyeti Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne ait cami 1992 yılında genel müdürlük tarafından kısmen restore edildi. Bin metrekare arsa alanı ve 750 metrekare iç alanı bulunan caminin kapasitesi bin kişilik. Isınma sistemi soba ile sağlanan camide bir imam bir de müezzin görev alıyor.
BAHÇESİNDE TÜRBECami müştemilatında Ahi Şerafettin ismiyle bir türbe bulunuyor ve türbe içerisinde 17 mezar var. Kesme taştan bir platform üzerin kurulan türbenin duvarları eski kalıntılardan toplanmış çeşitli taşlardan yapıldı. Selçuklu türbelerinin esas karakteri olan dıştan külah ve içten kube, Ahi Şerafettin Türbesi’nde de bulunmaktadır.
Genç işadamları ailece iftardaAnkara Genç İşadamları Derneği üyelerinin aileleri ile biraraya geldikleri iftara, derneğin Ocak ayında yapılacak başkanlık seçimi öncesinde birlik tablosu damgasını vurdu. Halen başkanlık görevini yürüten Birol Akman, eski dönem başkanları ve yeni dönem adayları, bir arada hem iftar yaptılar hem eğlendiler.
ANGİAD’ın her yıl Ramazan ayında düzenlediği geleneksel iftar yemeğine bu yıl, birlik ve bütünlük tablosu damgasını vurdu.
Derneğe üye genç işadamları, Saklıköy Çalgan Et Lokantası’nda aileleriyle birlikte iftar yemeğinde biraraya geldiler. Ramazan’a özel geleneksel kıyafetler içinde şerbet ikramı yapılan gecede, büyükler fasıl müziğinin keyfini çıkarırken, küçük davetliler de kurulan hayal perdesinde Hacivat ve Karagöz’ün gösterisi ile doyasıya eğlendiler.
ANGİAD Başkanı Birol Akman,
yemek sonrasında bir konuşma yaptı. Derneğe yeni üye olup yemeğe kalıtan üç genç işadamını sahneye davet eden Akman, yeni üyelerin plaketlerini ANGİAD’ın önceki dönem başkanları ile birlikte verdi.
Ocak ayında yeni dernek başkanını belirlemek için yapılacak
seçimler öncesinde, iftar yemeği ile ortaya konulan birlik ve bütünlük tablosu üyeler tarafından takdir ile karşılandı.
Gazi’de iftar yemeğiEğitimciler Birliği Sendikası (Eğitim-Bir-Sen) iftar yemeği verdi. Gazi Üniversitesi Kültür Merkezinde düzenlenen yemeğe, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu ve SP Genel Başkanı Recai Kutan da katıldı.
Eğitim-Bir-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, yemek sonrası yaptığı konuşmada, "Sendika yasasının, grevli, toplu sözleşmeli hale gelmesi en büyük dileğimiz" dedi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik de konuşmasında anayasa tartışmalarını doğal karşıladıklarını belirterek, "Türkiye normalleşiyor, nereden baktığınız da önemli. Herkes çağdaş evrensel normlar çerçevesinde olaya bakmalı, kimse o zaman huzursuz olmaz" dedi.
BBP Genel Başkanı Yazıcıoğlu da "sivil anayasaya ihtiyaç olduğunu" kaydetti. "Milli birlik ve beraberliğin din ile sağlandığını" söyleyen Yazıcıoğlu, "din kültürü ve ahlak bilgisi dersinin zorunlu olmasından yana olduklarını" bildirdi. Farklı dinlere mensup olanlara farklılıklar tanınabileceğini ifade eden Yazıcıoğlu, "anayasa konusu tartışılırken ’başörtüsü sorunu yoktur’ gibi davranılmayacağı" görüşünü dile getirdi.
Ramazan topunu zabıta patlatıyor
POLATLI’da şehir merkezinde patlatılan ramazan topunun sesi bütün şehirde rahatlıkla duyulabiliyor. 20 yıldır zabıta ekipleri tarafından merkezdeki Necip Fazıl Parkı’nda patlatılan ramazan topu, daha önce ise Topçu ve Füze Okulu’nda görevli askerlerce yerine patlatılıyordu. Ancak Topçu Okulu’nda o yıllarda patlattığı gerçek top, görevli askerin yaralanmasına neden olunca görevi bu kez belediye zabıta ekipleri üstlenmiş. Zabıta müdür Talip Çınar, "Memurlarımız nöbetleşe olarak topu patlatıyorlar" dedi.