Güncelleme Tarihi:
Büyükşehir Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Tuna, Ankapark’ın işletilmesi konusunda görüşmelerin sürdüğünü belirterek, “Projeye başlanırken kim işletecekse birlikte hazırlansa böyle bir sorun gündemde olmayacaktı” dedi. Başkan Tuna, katıldığı bir televizyon programında, Başkentlileri yakından ilgilendiren projeler hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Tuna, Ankara’nın akıbeti merak edilen Ankapark ve fuar alanı projeleriyle ilgili de özetle şunları söyledi:
BELEDİYE PERSONELİYLE İŞLETİLEMEZ
“Ankapark, tamamlandığı zaman Ankara turizmine de katkı sağlayacağını düşünüyorum. Uzun yıllardır devam eden proje, mahkeme kararları nedeniyle iş uzamış. Profesyonel ekipler tarafından Ankapark’ın işletilmesi en doğrusu, belediye personeliyle işletilmesinin doğru olmadığını ve sıkıntılar doğuracağını biliyoruz. Şu an Ankapark’ın tahsis süresi 10 yıl ama kanun değişikliği ile bu sürenin en az 20-30 yıl olması lazım. Sürenin uzatılması belediye açısından da daha uygun. Bu süre uzatılmazsa projenin verimliliği de ciddi anlamda etkilenmiş olacak.
ÖN PROTOKOL YAPILMALIYDI
Proje için bazı işletmecilerle görüşmelerimiz oldu, Çinliler de gündemde ama el sıkma durumu olmadı. Bu proje başlangıç aşamasında işletmecisiyle beraber yürütülmüş bir proje olsaydı belki daha verimli olurdu. Ama tabii o günkü şartları bilemiyorum. Neden öyle oldu olmadı bilmiyorum. Biz bundan sonraki duruma bakıyoruz.”
CUMHURBAŞKANI İLE GÖRÜŞECEĞİM
Akyurt’a yapılması planlanan uluslararası fuar alanı konusunda hem ATO hem de TOBB’un farklı görüşleri ve endişeleri olduğunu belirten Tuna, bu endişeleri gidermeye çalıştıklarını ifade etti. Tuna şöyle devam etti:
“Fuar alanı konusu ben 2005-2006 yıllarında milletvekiliyken de gündeme gelen bir proje. O yıllardan beri bu konuyla ilgili çalışmalar yapılıyor. Fuarın Akyurt bölgesinde yapılmasına karar veriliyor, ortaklık oluşturuyor, yer temini gerçekleştiriliyor, çalışmalar yapılıyor, temel atılıyor. İşin ihalesinin yapılmasıyla ilgili benden önce karar veriliyor, ihalenin Büyükşehir Belediyesi’nde mi, TOBB’da mı, ATO’da mı yapılacak gibi farklı görüşler oluyor. Ben göreve geldiğimde, ‘Nerede ve nasıl istiyorsanız bir an önce yapılsın, vatandaşın işi görülsün, sanayi ve ticaret erbabının kullanacağı bir yer’ dedim. Toplantıda ihalenin tarihi kararlaştırıldı. Nasıl oldu ne oldu, Sayın Cumhurbaşkanımızın da katıldığı ATO’daki bir toplantıda, TOBB ve ATO başkanları farklı bir şeyler söylemiş, benim haberim yok. ‘Biz fuar alanının yerini uygun görmüyoruz’ demişler. AŞTİ’nin olduğu yeri önermişler. Sayın Cumhurbaşkanımızın da o toplantıda ‘Akyurt yerine başka bir yer de olabilir’ ifadesi oldu. Odalar ulaşımla ilgili sıkıntı olacağı gerekçesiyle Akyurt’u istemediler. Bu konuyla ilgili olarak Sayın Başbakanımızla geçtiğimi hafta görüştük, endişeleri dile getirdik. Ulaşım konusunda bir sıkıntı yok. Endişelere gerek olmadığı, ortadan kalktığı yönündeki görüşlerimizi Sayın Cumhurbaşkanımıza ileteceğim.”
KIZILIRMAK’TAN SU BEDAVA GELMİYOR
Kızılırmak suyunun tadı ve kalitesi ile ilgili iddialarla ilgili olarak da konuşan Başkan Tuna bu bilgileri verdi:
“Suyu içmede bir sıkıntı yok, sağlık bakımından da bir sıkıntı yok. Ama tat bakımından bir sıkıntı var. Bu Kızılırmak’tan gelen suyun getirdiği bir durum. Yağmurlar yağar da barajlarımızdaki su seviyesi makul seviyeye gelirse Kızılırmak’tan gelen suyu da getirmemiş olacağız. Çünkü aylık yaklaşık 20 milyon TL elektrik parası ödüyoruz. Kızılırmak’tan su bedava gelmiyor. Susuz kalmaktansa en azından ihtiyaca cevap verme noktasında zorunlu olarak Kızılırmak’tan su temin ediyoruz. Gerede projesi de bu yıl içerisinde tamamlanınca artık Kızılırmak’tan su alma ihtiyacımız hiç kalmayacak. Su bakımından da bir problemimiz olmayacak. Hiç bir şey olmazsa enerji bakımından tasarrufumuz olacak. Su fiyatlarındaki indirim içinde önemli bir parametre olacak.”