Güncelleme Tarihi:
Ankara Kasaplar Esnaf ve Sanatkarlar Odası Yönetim Kurulu Üyesi ve 35 yıllık kasap Sebahattin Bulut, kurban kesimi ve sonrasındaki işlemlerin işin ehli kasaplara emanet edilmesi gerektiğini ifade etti. “Her önüne gelen, elinden geliyor diye kurban kesemez” diyen Bulut, şu uyarılarda bulundu: “Kurban kesimi ve etin kuşbaşı parça ve kıyma olarak çektirilme işi, işin ehli kasaplar tarafından yapılmalı. Şayet varsa sağlık koşullarına uygun olarak mezbaha ve kurban kesim yerleri tercih edilmeli. Yoksa, işin ehli kasap tarafından uygun görülecek özel bir alanda kesim yapılmalı. Özellikle büyükbaş hayvanlar mezbaha ve özel kesim alanlarında kesilmeli.”
BOZULMASINA NEDEN OLUR
Kurban kesilecek hayvanda olması gereken özellikler hakkında da bilgi veren Bulut, “Kurban edilecek hayvanın sağlıklı, düzgün, uzuvlarının eksiksiz, besili olması hem sağlık kuralları açısından hem de dini vecibe anlamında önemlidir. Küçükbaş kurban en az altı aylık ve annesinin boyuna erişmiş olmalı. Büyükbaş kurbanın ise iki yaşını doldurmuş, dişlerinin çıkmış olması gerekiyor” diye konuştu. Artan hava sıcaklığına dikkat çekerek kurban kesecek vatandaşlara tavsiyelerde bulunan Bulut, şunları aktardı: “Kesimin hemen ardından etlerin sıcakken naylon torba ve kovaya koyulması kısa süre içerisinde etin bozulmasına neden olur. Et soğuduktan sonra parçalanmalı, dinlendirilip, iyice soğuduğundan emin olduktan sonra buzdolabına yerleştirilmeli.
SON DERECE SAĞLIKSIZ
Et yıkanarak temizlenmez. Sağlık için merdiven altı kıyma çekim işlemlerinden uzak durulmalı. Vatandaşımız, sağlıksız koşullarda hazırlanan kurban etlerinden etkilenmemek için, senede bir defa kurulan, içi paslı kıyma makineleri ile kapılarının önünde hijyenik olmayan şartlarda işlem yapan, işin ehli olmayan yerlere itimat etmesin. Bu, son derece sağlıksız bir durum. Özellikle kıyma makineleri soğutucu olmalı. Yoksa içinden geçen ve ısınan et bakteri üretir. Usta bir kasap, parazitli, hastalıklı bir eti, tüberküloz olmuş bir hayvanın etini, sıcaklardan kokmuş, bozulmuş bir eti tespit ederek çekim işlemi esnasında bunları ayırır. Ama yetkisiz insanlara ucuza yapıyor diye etler emanet edilirse, o insanlar bu ayırımları yapamayacakları için hastalıklar baş gösterecektir. Vatandaşlarımızdan kurban etlerini her zamanki bilindik mahalle kasaplarından çektirmelerini öneriyoruz.”
KIYMA ÇEKİMİ KİLO BAŞINA 5 TL
Kurban Bayramı’nda kesim işleminin ardından uygulanacak işlemlere ilişkin oda tarifesini de açıklayan Bulut, “Kurban etlerinden kıyma yaptırmak isteyenler, kasaplara bu işlem için kilo başına 5 TL, et işleme-kuşbaşı parça et için de kilo başı 10 TL ödeyecekler” dedi.