Güncelleme Tarihi:
Halk arasında ‘Kızılay’ olarak bilinen, ‘demokrasi nöbeti’nde ‘15 Temmuz Kızılay Demokrasi Meydanı’ diye açıklanan Hürriyet Meydanı’nın ismi 15 Temmuz Kızılay Milli İrade Meydanı’ olarak değiştirildi. Büyükşehir Belediye Meclisi ağustos ayı olağan Meclis toplantısının oturumu, önceki gün Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in başkanlığında toplandı. AK Parti Ankara İl Başkanı Nedim Yamalı ile CHP Ankara İl Başkanı Adnan Keskin’in de davet üzerine katıldığı Meclis’te, parti grup başkan vekilleri ile meclis üyeleri, 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin konuşmalar yaptı. Ardından başkanlık yazıları ve önergelerin görüşüldüğü oturumda, 15 Temmuz demokrasi şehitleriyle ilgili bazı önemli kararlar alındı. Meclis’te başkanlık yazıları ile grupların ortak önergeleriyle ve oybirliğiyle alınan kararlar şöyle:
NÖBETTE DEMOKRASİ MECLİSTE MİLLİ İRADE
Meclis’te ilk önce Kızılay’ın isim değişikliğiyle ilgili Başkanlık Yazısı görüşüldü. ‘Demokrasi nöbeti’nde ‘15 Temmuz Kızılay Demokrasi Meydanı’ olarak değiştirileceği açıklanan meydanla ilgili 10 Temmuz 2015’te Ankara Tren Garı’nda meydana gelen patlama sonrası gar önündeki kavşağa ‘Demokrasi Meydanı’ ismi verildiği gerekçesiyle, ismi Kızılay Demokrasi Meydanı konulması düşünülen ve resmi adı Hürriyet Meydanı olan Kızılay Meydanı’na ‘15 Temmuz Kızılay Milli İrade Meydanı’ adı verildi.
DARBECİ GENERAL GİTTİ ŞEHİT KAHRAMAN GELDİ
Ankara’nın araç yoğunluğunun fazla olduğu ve 27 Mayıs 1960 askeri darbesine katılan darbeci Tuğgeneral İrfan Baştuğ’un adını taşıyan caddenin ismi de değiştirildi. Cadde bulvar yapılarak 15 Temmuz darbe girişimi sırasında darbeci Tuğgeneral Semih Terzi’yi Özel Kuvvetler Komutanlığı’na girdiği sırada alnından vuran, Şehit Astsubay Ömer Halisdemir’in ismi verildi. Öte yandan Halisdemir için Protokol Yolu üzerinde yeri Büyükşehir Belediyesi tarafından belirlenecek alanda anıt konulması da kararlaştırıldı.
‘GÜLEN’ İSİMLİ CADDE VE SOKAKLAR TESPİT EDİLECEK
Ankara Hürriyet’in dün gündeme getirdiği, FETÖ lideri Fetullah Gülen’in adını çağrıştırdığı için Keçiören’deki Gülen Caddesi’nin adının değiştirilmesi uygun görülürken, ayrıca Ankara’da ‘Gülen’ isimli cadde ve sokakların tespiti için İsimlendirme Komisyonu’nun bir çalışma yapması kararlaştırıldı.
Mecliste bir diğer isim değişikliği de Genel Kurmay Başkanlığı’nın önündeki kavşakta yapıldı. Kavşağa ‘15 Temmuz Şehitler Meydanı’ ismi verildi. Güvenpark ve Genelkurmay Başkanlığı yakınında darbe girişimi sırasında şehit olan vatandaşların fotoğraflarının ve isimlerinin de yer aldığı birer anıt dikilmesi kabul edildi.
EZİLEN ARAÇLAR MÜZEDE SERGİLENECEK
15 Temmuz darbe girişimini unutturmamak için tankların ezdiği ve bombalanan araçların sergilendiği, darbe gecesine ait fotoğraf, video ve ses kayıtlarının yer aldığı bir müze oluşturulması da kabul edildi. Ayrıca her yıl ‘15 Temmuz’u Anma Haftası’ oluşturulması konusunda karar alınarak bu hafta içinde çeşitli etkinliklerin yapılması kararlaştırıldı. Darbe girişiminde yaşananlarla ilgili bilgilendirme amaçlı kitap, broşür basılacak, halka dağıtılacak. Meclis’te ayrıca Belediye Meclis üyelerinden oluşan heyetlerin de yurt dışındaki mevkidaşlarını ziyaret ederek darbe girişiminin anlatılması uygun görüldü.
ŞEHİT AİLELERİNE KONUT VE İŞ
Meclis’e, Ankara’da şehit vatandaşların ailelerine konut temin edilmesi de kabul edildi. Büyükşehir Belediyesi ve ASKİ ile EGO tarafından veya ortak olduğu, kurduğu şirketler tarafından karşılanmak suretiyle konut temin edilecek, konut verilen ailelerin eşya ve ihtiyaçları karşılanacak. Ayrıca şehit yakınları ve gazilerin işe alınması konusunda öncelik tanınması kararlaştırıldı.
HASAR GÖREN KURUMLAR ONARILACAK
Darbe girişimi sırasında hasar gören kamu kurum ve kuruluşların onarımı ve yapımı için talepte bulunan kamu kurum-kuruluşları ile protokol yapılacak. Ayrıca Ankara il sınırları içerisinde yaşayan şehit yakınlarına yaşadığı ev veya apartmana asılmak üzere şehitlik beratını temsil eden nitelikte plaket yapılarak asılacak ve ayrıca evlerinde köşe oluşturulacak. Karşıyaka Mezarlığı içerisinde ‘15 Temmuz Şehitliği’ adıyla özel bir alan oluşturulacak.
NOKTA ANKARA’DA KONULMALI
Meclis’te söz alan Büyükbirlik Partili Meclis Üyesi İbrahim Uyar, 15 Temmuz şehitlerinin yüzde 61’nin Ankara’dan olduğunu hatırlatarak, “Ankaramız demokrasi dersi verirken Türkiye’ye önderlik etmiştir, bu dersin dünyaya verilmesinde baş rolü oynamıştır. Cumhurbaşkanımız demokrasi nöbetiyle ilgili Yenikapı’daki konuşmasında ‘Burada virgül koyuyoruz, nokta koymuyoruz’ dedi. Demokrasi mücadelesinde rüştünü ispatlayan Ankara’da da bu noktanın konulması meclis üyesi olarak ricamdır. Demokrasi için can ve kan veren Ankara’da Cumhurbaşkanımız, Başbakanımız ve siyasi parti liderlerinin de içinde olacağı bir toplantı ile bu noktanın konulmasını rica ediyorum” diye konuştu.
YENİSİ GELİNCE KALDIRILACAK
Büyükşehir Belediyesi yetkilileri ‘demokrasi nöbetinde ‘15 Temmuz Kızılay Demokrasi Meydanı’ isminin konulacağı açıklandıktan sonra, yerleştirilen tabelanın da yeni tabelanın gelmesiyle kaldırılacağı bilgisini verdi.