Güncelleme Tarihi:
Ankara’nın en eski çarşılarından olan Sosyal İşhanı, müşteri sayısı eskisi kadar olmasa da varlığını sürdürmeye çalışıyor.
Kızılay’ın ilk yürüyen merdivenli çarşılarından olan Sosyal İşhanı’nın eski günlerine dönmesi gerektiğini belirten Soysal Çarşısı ve İşhanı Yöneticisi Haluk Malkoçoğlu, “Neredeyse ayda iki tane AVM açılıyor. Onların içinde marka rekabeti aldı başını gidiyor. En ufak bir ikili ilişkiye girmeden, al-sat modeline geçtiler. Biz ise marka değil esnaf çarşısıyız. Mahalle bakkalında aldığınız tadı Sosyal İşhanı’nda bulabilir, tamamen yerli sermaye olan esnafımızdan gönül rahatlığıyla alışveriş yapabilirsiniz” diye konuştu.
SOSYALLEŞME ALANIYDI
Çarşı içerisinde bulunan 123 esnafın yıllardır aynı samimiyetle müşteri ilişkisi kurduğunu dile getiren Malkoçoğlu şöyle konuştu:
“Ankara’nın en eski çarşılarından bir tanesiyiz. İlk açıldığı günlerde genci yaşlısı herkes, ‘Soysal’ın önünde buluşalım’ diyerek evden çıkardı. İçeride çalışan esnafımız burada 49 yıldır aynı yer aynı işi yapıyor. Örneğin bir baba oğluna çarşıdan ilk bayramlıklarını alıp giydirdiyse, daha sonra o çocuk yine çarşıya gelerek aynı mağazanın müşterisi oluyor. Bu tamamen karşılıklı alınan samimiyetle ilgili.
MARKA PEŞİNDE KOŞMAYIN
1970 yılında açılan Soysal Çarsısı, Ankara’nın milli değerleri arasında yer alıyor. Ancak son dönemlerde özellikle AVM sayısındaki ciddi artış, bizi olumsuz etkiledi. Çünkü kendi kitlemizin dışında, yeni nesil sürekli olarak marka peşinde koşuyor. Biz burada bulunan tamamen yerli esnafımızla, yerli sermayeyle, tamamen Türkiye’ye kazandırmak için çabalıyoruz. Bizden alacağınız her ürünün yüzde yüzü yine ülkemize dönüyor. Bunun yanında karşılıklı kurduğunuz dost ilişkisi de yanınıza artı değer olarak kalacaktır.
DEĞERLERİMİZİ KORUMALIYIZ
Bizim Soysal Çarşısı ve İşhanı çalışanları, yöneticileri olarak tek isteğimiz insanların bu nostaljik çarşıya karşı biraz daha duyarlı olmaları. Esnafımızı AVM’lere ezdirmemek için çabalıyoruz. Bir ucumuz Ankara’nın en kabalık merkezine, diğer ucumuz Başkent’in eğlence merkezine açılıyor. Arada bir köprü görevi görüyoruz. İnsanların en azından buradan girip çıkarken esnafla bir merhabaşlması ve o samimiyeti alması gerektiğine inanıyoruz. Bu sayede hem milli servet değerlenecek hem de unutulan değerler yeniden canlanacaktır.”
SAHİP ÇIKIN
Soysal İşhanı’ndaki dükkannıda 30 yıldır aynı işi yapan Gülnur Çelik, “Modern Türkiye’nin ilk çarşılarıyız. Eskiden yürüyen merdivende iğne atsanız yere düşmezdi. Ancak bugünlerde zor zamanlar geçiriyoruz. İnsanlar bizi unuttu. Ankaralıların karşılıklı pazarlık edebilecekleri, çay içip sohbet edecekleri dükkanlarla dolu çarşılarına sahip çıkmalarını ümit ediyoruz” ifadelerini kullandı.