Güncelleme Tarihi:
GÖÇÜK denilince akla gelen yeraltı madenleri olmasına rağmen geçtiğimiz günlerde Ankara’da metro inşaatlarında meydana gelen göçüğün vahim bir tablo oluşturduğunu söyleyen Türkiye Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı Nurettin Akçul “Başkent’in göbeğinde kaldırım çöküyor ve bir kişi hayatını kaybediyor. Toplum olarak iş kazalarını önleme kültürümüz çok düşük. Caydırıcılığı olan yasal düzenlemeler gerekiyor” dedi.
Ankara’da beş bin madenci bulunuyor
Ankara da madencilik iş koluna giren beş bini geçkin maden işçisi olduğunu belirten Akçul şunları söyledi:
“Sendika olarak maden işçilerinin yarısına örgütlüyüz. Ankara’daki örgütlü olduğumuz maden işletmelerinin çalışma koşulları iyi. Bu işletmelerde mekanizma sistemi var, iş sağlığı ve güvenliği konusunda önlem alınıyor. Bunda sendikanın varlığı kadar işverenin de hassasiyeti, iş sağlığı ve güvenliği kültürü önem taşıyor. Temel sorun sendikal örgütlülüğün olmadığı iş yerlerinde. Zaten toplu ölümlü iş kazaları da bu işyerlerinde meydana geliyor.”
İşçiler toplu sözleşme bekliyor
Sendika Yasası çıkmadan meclisin tatile girmesi toplu iş sözleşmesi yetkilerinin alınmasını olumsuz etkilediğini belirten Akçul “İş kolu istatistikleri açıklanmadığı için sendikalar toplu iş sözleşmesi için gerekli yetkilerini alamıyor. On binlerce işçi toplu iş sözleşmesi bekliyor” dedi.
İşte yenilikler
Sendika Yasası’nın işçiye getireceği yenilikleri ise söyle sıraladı:
“Sendika üyeliğinde ve istifada noter şartı kaldırılıyor. Yetki için yüzde 10 olan işkolu barajını yüzde bire indiriliyor. Hiçbir güvencesi olmayan amatör sendikacılara temsilci güvencesi getiriliyor. İş kollarını azaltıyor AB ve ILO’ya uyumlu hale getiriliyor. Sendikalara mali müşavir denetimi getiriliyor. Sendika temsilcilerinin iş güvencesi de yasada güçlendiriliyor.
Yasada genel grev yok
BU yenilikler dışında sendikanın beklediği fakat getirilmeyen yenilikler de olduğunu ifade eden Akçul, “Toplu iş sözleşmesi prosedürünü sadeleştirmiyor ve siyasi iradenin yetkisini ortadan kaldırmıyor. Genel grev, hak grevi hakkını getirmiyor. Halbuki, demokratik ülkelerde grev genel bir hak arama ve demokratik tepki verme biçimidir” dedi.
İş kazalarında tablo kötü
AKÇUL, “Türkiye’nin iş sağlığı ve güvenliği tablosu çok kötü, iş kazalarında dünya da üçüncü, Avrupa’da ise birinciyiz. Madencilikte ise bu durum
daha kötü, ölümlü maden kazalarında dünyada birinciyiz. Yüzbin ton başına düşen kömür üretimine düşen ölüm sayısı 200’ü geçiyor” dedi.