Güncelleme Tarihi:
Sincan’daki Ankara Sanayi Odası (ASO) 1. Organize Sanayi Bölgesi(OSB), 2019’da açtığı Ankara Sanayi Odası Sürekli Eğitim Merkezi (ASOSEM) ile 18 yaş üzeri işsizlere eğitim vererek meslek öğretiyor, fabrikalarda işleri hazır olan kursiyerler, 4 yıla eş değer 6 aylık eğitimin ardından iş sahibi oluyor. İŞKUR ile yürütülen Mesleki Eğitim Geliştirme Projesi (MEGİP) kapsamında eğitim sürecinde günlük 89 lira cep harçlığı da veriliyor. Sincan Belediyesi de kursiyerlere belli noktalardan merkeze ulaşımı için ücretsiz servis imkânı sağlıyor. Yılda dört kez üç aylık periyotlarla eğitim dönemi açan merkez, başvuranları mülakata alarak niteliklerine göre 10 farklı alanda eğitimlere yönlendiriyor. Kursiyerler ilk 3 aylık dönemde ASOSEM’de haftanın 3 günü eğitim görüyor, 2 gün çalışanı olacağı firmada staj yapıyor. İkinci 3 aylık dönemde ise 5 gün işletmeye gidiliyor. Eğitimlere katılmak için herhangi bir okul mezunu olmak şartı bulunmayan merkezin kapıları 18 yaşından büyük herkese açık.
NE OLURSA OLSUN GELSİN
Ocak ayında yeni eğitim döneminin başlayacağını belirten ASOSEM Müdürü Ruhi Kılıç, şunları söyledi: “Burada 277 tane büyük kurumsal firma, yıllık 2 bin kişi istihdam ihtiyacı var. Biz sanayicilerin taleplerini alarak ona göre eğitim verip eleman yetiştiriyoruz. Eğitimlere katılmak için herhangi bir okul mezunu olmak gerekmiyor. İster ilkokul mezunu olsun ister üniversite mezunu, ne olursa olsun gelsin. Burada okul terki öğrenci de var üniversite mezunu da. Hiç işi bilmeyenlere sıfırdan meslek eğitimi veriliyor. Mesleğinde zayıf olanların eksik yönlerini tamamlayarak işe yerleştiriyor. Mesleği var ama demode olmuşsa onu değiştirme imkânı sunuluyor. İleri mühendislik eğitimi de veriliyor.
431 KİŞİ İŞ SAHİBİ OLDU
431 kişi bu projeyle iş sahibi oldu. Bunların 50’si kadın. Ayrıca sınavla Mesleki Yeterlilik Belgesi de alıyorlar. Eğitimde mekân da çok önemli. İnsanlar buraya geldiğinde kendisine değer verildiğini hissediyor. Burası büyük bir imkân ve fırsat sunuyor, gerçekten iş sahibi olmak isteyenler bu fırsatı kaçırmamalı.” Merkezin sanayicilerin eleman ihtiyacını karşılamak için kurulduğuna dikkat çeken ASO 1.OSB Bölge Müdürü Cüneyt Çalık ise, “ASOSEM toplumsal fayda sağlıyor. Sanayicinin ihtiyacı görülürken, iş sahibi olmak isteyenlere yeni bir iş sağlanıyor. Merkezde eğitim adına, istihdam adına sanayicilerin çok ciddi bir yatırımı var” dedi. Çalık şu bilgileri verdi:
MÜFREDATI ORTAK HAZIRLANDI
“ASO 1.OSB olarak sanayicilerimizin yaşadığı en büyük sıkıntılardan biri olan nitelikli eleman bulamama sorunu olduğunun ve çözümünün mesleki eğitimden geçtiğinin bilincindeyiz. Bölgemizde yer alan, çıraklık okulundan meslek yüksekokuluna kadar her alanda mesleki ve teknik eğitim kurumları ile ülkemize rol model oluşturacak eğitim faaliyetleri gerçekleştirilmektedir. Eğitim merkezlerimizde önce kendi sanayicimizin nitelikli iş gücünü yetiştirmeyi sonra Türkiye’deki diğer sanayi bölgelerinin nitelikli iş gücünü yetiştirmeyi hedefliyoruz. ASOSEM’de birçok üniversitemiz, belediyemiz, İŞKUR, MYK, UNDP gibi kurumlarımız ile iş birliği protokolleri imzaladık. Müfredat programını, üniversite hocalarımız ve sanayicilerimiz ile birlikte hazırladık. Bu konuda üniversitelerimizden büyük destekler aldık.”
-YARIN ASOSEM KURSİYERLERİNİN HİKÂYELERİ-