Güncelleme Tarihi:
Ankara Çiçekçiler Esnaf Odası, çiçekçilik sektöründe yaşanan ara elaman sorununa çözüm bulmak, nitelikli çalışan yetiştirmek ve istihdamı arttırmak amacıyla iş garantili çiçekçilik eğitimine başlıyor. Oda tarafından verilecek 3 aylık eğitimi başarıyla tamamlayanlar sertifikasını alıp işbaşı yapacak.
EĞİTİM 3 AY OLACAK
Hayata geçirdikleri ‘iş garantili eğitim’ çalışmasını Hürriyet Ankara’ya değerlendiren Ankara Çiçekçiler Esnaf Odası Başkanı Emin Çimen, şöyle konuştu: “Mesleğimizin devam etmesi için yeni ve nitelikli çalışanların yetişmesi gerekiyor. Biz de bu amaçla iş garantili eğitim başlatıyoruz. Eğitim üç ay olacak. Bu eğitimlerin tüm altyapı malzemesi odamız tarafından karşılanacak. Eğitime katılanlara sertifika verilecek. Sertifikasını alanlar, çalışacağı iş yerine yönlendirilerek işbaşı yapacak.”
İŞ ARAYAN HERKES BAŞVURABİLİR
Çimen, Türkiye genelinde iş arayan herkesin eğitimlere başvuru yapabileceğini söyleyerek, “18 yaşını doldurmuş ve 35 yaşını geçmemiş kişiler, eğitim için başvuru yapabilir. 1 Eylül itibarıyla başvurular alınmaya başladı. Eğitimin tarihi ve yeri tüm başvuruların alınmasının ardından netlik kazanacak. Eğitime başlayacak adaylar, işi gerçek çiçek ustalarından öğrenecek” dedi.Çimen, eğitim kapsamında bir çiçekçi dükkânında yapılması gereken tüm temel işlerin (çiçekleri tanımadan buket yapımına, müşteri karşılamadan çiçek hazırlamada renk ayrımına) adaylara öğretileceğine dikkat çekti.
‘MARKETLERDE ÇİÇEK SATIŞI FIRSATÇILIKTIR’
Çiçekçilik mesleğinde yaşanan sektörel sorunlara da değinen Çimen, maliyet artışlarının, KDV oranındaki yüksekliğin ve zincir marketlerde çiçek satışı yapılmasının hem esnafa hem de mesleğe zarar verdiğini belirtti.Ankara Ticaret Odası’nın (ATO) Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) ile eylül ayının başında gerçekleştirdiği ‘Ulusal Meslek Standardı Hazırlama İş Birliği Protokolü’ ile çiçekçilik mesleğine standart getirilmesinin amaçlandığını ifade eden Çimen, şunları söyledi:“Meslek standartının özellikle zincir marketlerde çiçek satışının önüne geçme konusuna çözüm bulacağına inanıyoruz. Çünkü zincir marketlerde satılan çiçekler, mesleğin itibarına zarar veriyor. Bu işi gerçek esnafımız yapmalı. Marketlerde çiçek satışı yapılması fırsatçılıktır. Herkes kendi mesleğini yapmalı.”Çimen, sektördeki maliyet artışlarının üretici sayısını günden güne azaltığını da söyleyerek, “Ankara’da önceden 13 bin üretici varken, şu an 3 bin 500 üreticimiz kaldı” dedi.
KDV BEKLENTİSİ
Emin Çimen, sektörde KDV’nin yüzde 18 olarak uygulandığını hatırlatarak, “Talebimiz KDV’nin yüzde 8’e düşürülmesi çünkü bizim ürünlerimiz tarım ürünü” dedi.