Kamuran AKKUŞ- Bayram TÜRKMEZ / A.A.
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 30, 2009 00:00
Şanlıurfa’dan Gölbaşı ilçesi Oyaca yöresine tarım işçiliği için gelen ailelerin kurduğu çadırlarda, büyükler iş, beşikteki bebekleri ise ilgi bekliyor. Sekiz aylık, Yusuf Can için süt ve pirinç unuyla hazırlanan mama büyük lüks.
Her yıl aynı bölgede konaklayan mevsimlik işçi ve ailelerinden oluşan yaklaşık 200 kişinin Oyaca yöresi Akarsu Mahallesi’nde kurduğu 30 dolayında çadırda 1 yaşını bile doldurmayan bebeklerden 80’ine merdiven dayayanlara kadar her yaş grubundan insan bulunuyor.
Gölbaşı ve Haymana ilçeleri ile çevresindeki ekili arazilerde kimyon ve nohut toplamak, zararlı otları ayıklamak, ayçiçek tarlası çapalama gibi işlerde çalışmak üzere Ankara’ya gelen aileler, "ırgat çavuşlarından" gelecek müjdeli haberleri bekliyor. Altı yaşındaki çocuklarını bile tarlalarda çalıştırmaya hazırlanan büyükler iş, beşikteki bebekleri ise ilgi bekliyor.
Süt büyük lüksSekiz aylık Yusuf Can da tarım işçilerinin çadırlarındaki birkaç bebekten biri. Minik Yusuf Can, günlerini, kimi zaman çadırın gölgesinde beşiğinin içinde, kimi zaman da, çocukların ve büyüklerin kucağında tur atarak geçiriyor. Yusuf Can’ın maması, büyüklerin yufka, bazlama ve
yemek pişirmek için yaktıkları ateşin yardımıyla hazırlanıyor. Bu ateşte pişen çorba ile yemeklerin suları, Yusuf Can’ın, anne sütünden sonraki en temel gıdası.
Çadırlarda elektrik olmadığı için, buzdolabı gibi elektrikli aletler de bulunmuyor. Yusuf Can ve akranlarının, anne sütü dışında süt içme şansı ise çok zayıf. Büyükle çevrede yerleşik ailelerden, süt temin ediyor. Gün içinde çabucak tüketilen bu sütlerden pirinç unu ile yapılan mama ise Yusuf Can ve akranlarının en büyük lüksü.