İnternet suçlarına ihtisas mahkemesi

Güncelleme Tarihi:

İnternet suçlarına ihtisas mahkemesi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 16, 2008 00:00

Dr. Atilla Özgit internet suçlarına ilişkin yasanın daha sağlıklı işletilebilmesi için ihtisas mahkemelerinin kurulması gerektiğini söyledi.

ODTÜ Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Atilla Özgit, internet suçlarına ilişkin 5651 sayılı yasanın daha sağlıklı işletilmesi için özelleşmiş mahkemeler kurulması gerektiğini söyledi. Elektrik Mühendisleri Odasınca (EMO), İnşaat Mühendisleri Odası’nda düzenlenen "Eski İnternete Yeni Sansür" isimli panelde konuşan Özgit, 5651 sayılı "İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi" hakkındaki yasayla ilgili eleştirilerde bulundu. Söz konusu yasanın, var olan çalışmalar dikkate alınmadan ve hazırlıksız bir şekilde yasalaştırıldığını savunan Özgit, "Yasayla ilgili olarak şu anda bir sürü şey boşlukta" dedi.

TBD AYNI GÖRÜŞTE DEĞİL

Münferiden yetkili olan her mahkemenin bir internet sitesi ile ilgili olarak erişimin engellenmesi kararı alabildiğine ve kamuoyunun kararın hangi mahkeme tarafından ve ne sebeple alındığını bilemediğini ifade eden Özgit, "Yasanın daha sağlıklı uygulanması için özelleşmiş ihtisas mahkemeleri kurulması gerekiyor" görüşünü dile getirdi.

Türkiye Bilişim Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Ali Köksal ise yasayla ilgili ihtisas mahkemeleri kurulmasının dünyadaki gelişime ters olacağını, ancak yasanın içerdiği bazı konularda bazı şehirlerdeki mahkemelerin yetkilendirilebileceğini söyledi. Yasanın tüm internet trafiğini izleme ve trafiği kontrol altına alma amacı taşıdığını savunan Köksal, internet aktörlerinin tanımlanması ve sorumluluk alanlarının belirlenmesinin yasanın getirdiği olumlu gelişmelerden olduğunu anlattı.

İnternet topluma yanlış anlatılıyor

EMO Ankara Şubesi Üyesi Taylan Özgür Yıldırım ise yasayla, sakıncalı sayfalara erişimin engellenmesi yerine tüm siteye erişimin engellendiğini, oysa teknolojik altyapı yatırımı yapılarak sadece sakıncalı sayfalara erişimin engellenmesinin sağlanabileceğini söyledi.

İnternetin yanlış anlaşıldığını ve topluma yanlış aktarıldığını anlatan Yıldırım, internetin en temel işlevinin bilgi paylaşımı olduğunu, birtakım suçlamalar üzerinden internete saldırmanın doğru bir yaklaşım olmayacağını ifade etti. İnternet sayesinde alternatif bir medya oluştuğuna da dikkati çekenYaylan Özgür Yıldırım, "İnternet özgür medyanın soluk alabildiği bir mekan olmaya başlamıştır" diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!