‘İndibindi 5.5 TL olsun’

Güncelleme Tarihi:

‘İndibindi 5.5 TL olsun’
Oluşturulma Tarihi: Aralık 19, 2021 00:472dk okuma

Ankara Minibüsçüler Esnaf Odası, Ankara Esnaf Ve Sanatkarlar Odaları Birliği’ne(ANKESOB) başvuruda bulunarak ‘dolmuşlarda indibindi ücretinin 5.5 TL olması’nı talep etti. ANKESOB Yönetim Kurulu talebi kabul ederse taksilerin ardından dolmuş ücretlerine de zam gelecek. Oda Başkanı Murat Yılmazer, “Şu anda kontak kapatma aşamasına geldik” dedi.

Haberin Devamı

Ankara’da taksi ücretlerine gelen zammın ardından bir zam gelişmesi de dolmuşlarla ilgili yaşandı. Ankara Minibüsçüler Esnaf Odası, Ankara Esnaf Ve Sanatkarlar Odaları Birliği’ne(ANKESOB) resmî başvuruda bulunarak ‘dolmuşlarda indibindi ücretinin 5.5 TL olması’nı talep etti. Ankara Minibüsçüler Esnaf Odası Başkanı Murat Yılmazer ve Oda Sekreteri Murat Kurt’un imzasıyla sunulan dilekçede şu anda uygulanan tarifeden bugüne kadar geçen sürede işletme giderlerinde yüzde 150 artış olduğu belirtildi.

GÖZLER BİRLİĞİN YÖNETİM KURULUNDA

Motorin, lastik, araç kasaları, kasko ve sigorta fiyatlarındaki artış rakamlarına yer verilen talep dilekçesinde, “Ekonomik şartlar göz önünde tutularak esnafımızın mağdur olmaması için minibüs yolcu taşıma ücretlerinde yeni bir fiyat düzenlemesine gidilmesi, indibindi’nin en az 5.50 TL olması zorunlu hale gelmiştir” denildi. Başvuruyu kabul eden ANKESOB’da ilk olarak Tarifeleri Değerlendirme Komisyonu toplanacak. Komisyonda alınacak yeni tarife kararı, ardından ANKESOB Yönetim Kurulu’na sunulacak. Talep edilen ücreti eğer yönetim kurulu kabul ederse yeni zamlı tarife yürürlüğe girmiş olacak. Tarifeyle ilgili Ankara Valiliği ve Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne de(ABB) bilgilendirme yapılacak.

‘İndibindi 5.5 TL olsun’


2019’DAN BU YANA ARTIŞ OLMADI

Artan maliyetler karşısında dolmuş esnafın dayanacak gücünün kalmadığını belirten Ankara Minibüsçüler Esnaf Odası Başkanı Murat Yılmazer, Hürriyet Ankara’ya şunları söyledi: “2019 yılı eylül ayından bu tarafa minibüs ücretlerinde herhangi bir artış yapmadan bugüne kadar gelmiş bulunmaktayız. Geçen yaklaşık 3 yıllık süre zarfında akaryakıtta yüzde 200’ün üzerinde artış oldu. Yedek parça, akü lastik gibi malzemeler döviz kuruna bağlı sürekli artıyor. Bu nedenle tamir, bakım ve malzeme giderimiz yüzde 150 arttı. Araç değişikliği yapmak istenildiğinde kasa fiyatlarında yüzde 250-300’lük bir artış var. Esnafımızın yüzde 80’i bankalardan çektikleri kredileri ödeyemez hale gelmiş ve bankalarla icralık olmuşlardır. Bırakın kredi taksitlerini ödeyebilmeyi ev geçimini dahi sağlayamıyorlar.”

KONTAK KAPATMA AŞAMASINA GELDİK

Haberin Devamı

Kredi borcunu ödeyemeyen esnafın dolmuşlarının icradan satılığa çıkarıldığına da dikkat çeken Yılmazer, “İcrada 60’a yakın minibüs var, yatıyor. İcradan satışı bekliyor. Duraklarımızın birçoğunda iş potansiyelinden dolayı araçların 4’te 1 oranında ‘yat’ yapıyoruz. Yani pandemiyle birlikte artık haftada 7 gün değil 4 gün çalışan bir minibüs teşkilatı var. Mevcut tarifeyle çalışan esnafın dayanacak gücü kalmadı, şu anda kontak kapatma aşamasına geldik. Artık minibüs ücretlerine zam kaçınılmaz oldu. 5362 Sayılı Kanun’a göre biz zammı birlikten alıyoruz. Üst kuruluşumuz olan Ankara Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği’ne en kısa minibüs ücretinin 5.50 TL olması yönünde fiyat güncelleme talebimizi ilettik. En kısa sürede talep ettiğimiz tarife üzerinden başlamak istiyoruz. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı’mız Sayın Mansur Yavaş’ın da ‘esnafa destek olacağız’ sözü vardı. Büyükşehir’den de destek bekliyoruz” dedi.

‘İndibindi 5.5 TL olsun’

Ankara’da 28 durağa bağlı toplam 2 bin 231 dolmuş bulunuyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!