Oluşturulma Tarihi: Mart 04, 2010 00:00
Taylan, şunlar söyledi: Binayı yapan kişinin vergi ve SSK prim borcu varsa bu binaya vatandaşlar iskan alamıyordu. Dolayısıyla elektrik su ve doğalgaz bağlanırken büyük sıkıntılar yaşanıyordu. Vatandaşlar evlerini satmak istediklerinde satamıyorlardı hatta bazı bankalar da bunların satışında konut kredisi kullandırtmıyordu.
Mağduriyet ortadan kalktı
Bazı binalarda borç 20-30 bin TL gibi bir rakam olursa vatandaşlar kendi aralarında para toplayıp o borcu kapatıyorlardı. Dolayısıyla vatandaşın ciddi bir mağduriyeti söz konusuydu. Kanunda yapılan son düzenlemeyle bu sorun ve mağduriyet ortadan kaldırıldı. Ankara’da merkezi bölgelerde çok olmamakla birlikte özellikle dikmende mamakta Sincan Etimesgut ta çok ciddi yaşanan iskan sorunları vardı. Mamakta bu çok ciddi bir sıkıntıydı neredeyse geçmişte yapılan binaların yüzde 60’ı iskansız durumda. Vatandaşlar ilgili belediyelerin imar müdürlüklerine müracaat ederek gerekli işlemleri başlatabilirler. Fakat kanun değişikliği sadece SSK primleri vergi borçlarından kaynaklanan iskan sorunlarını kapsıyor. Projeye uygun olmayan binalara iskan verilmesi kanun kapsamında değil.
Düzenleme sektörün önünü de açacak
SATIŞ adedine baktığımızda 2009 hiç de kötü geçmedi. Sektör çok sıkıntılı değil ama bu değişiklik Hem inşaat sektörünün disipline edilmesi hem de vatandaşın mağdur edilmemesi açısından çok önemli bir düzenleme. İskan sorundan dolayı evini satamayan insanlar artık daha rahat satabilecekler, elektrik, su ve doğalgazla ilgili bağlantı sorunlarının önüne geçilecek. Karar, bu kapsamda hem yapı sahiplerini, hem de piyasayı önemli ölçüde rahatlatacaktır.