Güncelleme Tarihi:
Ankara Kalkınma Ajansı, Ankara’nın tarihi sof kumaşının tekrar üretilerek ekonomiye kazandırılması için ‘Tezgâhtan Hayata Sof Kumaş’ projesini hayata geçirdi. Kızılcahamam Belediyesi çatısı altında Çamlıdere, Güdül ve Ayaş Halk Eğitim merkezlerini de kapsayacak projeyle, hem kadınlara istihdam oluşturulacak hem de dünyaya ün salarak bir dönem kente büyük gelir kapısı sağlayan Ankara keçisi tiftiği ve Ankara keçisi tiftiğinden elde edilen sof kumaşı tekrar gün yüzüne çıkacak. Projenin detaylarını Hürriyet Ankara’ya anlatan Kızılcahamam Belediye Başkanı Süleyman Acar, “Hedefimiz Ankara’nın tarihinde önemli bir yeri olan ve yalnızca Ankara tiftik keçisinin tiftiğinden elde edilen ipliklere dokunabilen sof kumaşın ülkemize ve şehrimize yeniden kazandırmak” dedi. Sof kumaşın kalitesine ve değerine dikkat çeken Acar, üretimin artması halinde ihracat rakamlarına olumlu yansıyacağını altının çizerek şöyle devam etti:
KURSİYERLERE TEZGÂH DAĞITACAĞIZ
“Öncelikle dört aylık bir eğitim süreci olacak. Bu eğitimleri tamamlayan vatandaşlarımıza sertifika vereceğiz. Sertifikaları alanlar, Kızılcahamam ve diğer üç ilçemizdeki halk eğitim merkezlerindeki kurslarda eğitim vermeye başlayacak, yeni kursiyerlere öğrendiklerini aktaracaklar. Başarılı olan kursiyerlerimizin evine dokuma tezgâhı ve ip vereceğiz. Bizim ilçemizin yanı sıra Güdül, Ayaş ve Çamlıdere’deki evlere ücretsiz olarak dokuma tezgâhları girmiş olacak.
EKONOMİK GİRDİ SAĞLAMAYA ÇALIŞACAĞIZ
Evlerde dokunan sof kumaş ürünleri satın alacağız ve Ankara Kalesi’ndeki özel bir etkinlikle satışa çıkartacağız. Satıştan elde edilen geliri de yine evlerde dokuma yapan kadınlara aktaracağız. Hem milli kültür mirasımız hem de Ankara’nın özel bir değeri. İnşallah bu eşsiz ve değerli kumaşı ihraç edip ülkemize önemli bir ekonomik girdi sağlamaya çalışacağız.”
HEDEFİMİZ YURT DIŞI
Kızılcahamam Halk Eğitimi Merkezi Müdürü Gürkan Hazar, sof kumaş hakkında üç yıl süren AR-GE çalışması yaptıklarını belirterek, “300 yıl öncesinde dokunan bir kumaş. Oldukça pahalı ve değerli. Ankara tiftiğinin yünlerinden yapılabiliyor. Kıyafetlerin tanesi 8-10 bin TL değerinde. Atkı 400 TL, gömlek 2 bin TL, ceket 5-6 TL değerinde olacak. Hedefimizin bu ürünü yurt dışına satmak olmalı” değerlendirmesi yaptı.