Eray GÖRGÜLÜ
Oluşturulma Tarihi: Ekim 27, 2010 00:00
Matbaa doçenti MEB’e çağrıda bulundu: “Kitaplarda kanserojen etkisi olan alkollü baskıdan vazgeçilmeli. ABD ve AB bunu yıllar önce terk etti.”
İLKÖĞRETİM öğrencilerine dağıtılan kitapların alkollü baskı olmasından dolayı, uzun vadede kanserojen etki yarattığını öne süren Gazi Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Matbaa Eğitimi Bölümü Başkanı Doç. Dr. Erdoğan Köse, alkolsüz baskıya geçilmesi çağrısında bulundu.
ABD ve Avrupa Birliği ülkelerinde yıllar önce alkollü baskının yasaklandığını kaydeden Köse, şunları söyledi:
“Avrupa Birliği’nde çevre dostu mürekkep kullanılıyor. Hazır AB çevre faslı da açılmışken, bu sistem Türkiye’de yürürlüğe girebilir. Bu işte de Milli Eğitim Bakanlığı öncü olmalı. Kitap ihalelerine, koyacağı ‘Alkolsüz baskı ile doğa dostu mürekkep kullanılır’ ifadesi yeterli olacaktır.
Maddi külfeti yok
Üstelik çok fazla maddi külfeti olmayan bir uygulama. Sadece makinelerdeki merdaneler değişecek ve malzeme olarak nemlendirme suyu kullanılacak. Alkollü baskıyla yapılan kitabı sigara gibi düşünün.
Çocukların elinden düşürmediği bu kitaplar petrol mahsulü mürekkeplerle ve alkol kullanılarak basılmaktadır. Minik yavrularımızın 8 yıl boyunca alkol solunumu ve bu ağır kimyasal bazlı mürekkeplerden kurtarılmalıdır.
Kirazlar artık sınırdan dönmüyor
AMBALAJ sektörünün alkollü baskıyı terkettiğini kaydeden Doç. Dr. Erdoğan Köse, beş yıl önce migrasyon testini geçemediği için 15 gün Hollanda kapısında bekleyip Türkiye’ye geri dönen kirazları hatırlatarak, şöyle konuştu:
“Gazi Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri kapsamında bu konuyu ele aldık. Bu kirazlar geri dönmüştü çünkü, karton kutulara basılmış kimyasal bazlı mürekkep, bu kirazlar üzerine sirayet etmişti. Kavak odununu soyarak üzerine su bazlı mürekkep bastık ve oradaki ihracatçıya kavak ağacından paket yapılabilen bir sistem kurduk. Sonra orada bir sektör oluştu. O aşamadan sonra, Akdeniz’den ihrac edilen mallar migrasyon testini geçememe gibi bir gerekçeyle geri dönmedi.”