Oluşturulma Tarihi: Ekim 09, 2007 00:00
Ankara’da 2 bin 14 öğrenciyle yapılan yüz yüze görüşmelerin ardından uygulanan anket, ilköğretim çağındaki çocukların yeterli beslenemediğini ortaya koydu.
İLKÖĞRETİM çağındaki çocukların yüzde 47’sinin her gün süt tüketmediği, süt içmeyen çocukların yüzde 25’inin evinde süt bulunmadığı, yüzde 22’sinin ise sütü sevmediği bildirildi.
Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü ile Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) iş birliğinde yapılan "İlköğretim Okullarında Sağlıklı Beslenme" konulu araştırmada, çocukluk döneminde kazanılan beslenme alışkanlığının yaşam boyu sürdüğü için önemsenmesi gerektiği belirtildi.
Çocukluk döneminde edinilen yanlış beslenme alışkanlıklarının, kalp, yüksek tansiyon ve şişmanlık gibi hastalıklar için risk faktörü oluşturduğuna dikkat çekilen araştırmada, yetersiz beslenme bilgisinin ve besin endüstrisinde çocuklara yönelik yürütülen reklamların ve kampanyaların yanlış beslenme alışkanlıklarının kazanılmasında önemli rol oynadığı kaydedildi.
Çocuklar, öğretmenler ve velilerin sağlıklı beslenme konusunda bilinçlendirilmesi, sağlıklı beslenme alışkanlığının kazandırılması için teşvik edilmesi ve kamuoyu oluşturulması amacıyla yürütülen araştırmaya göre, Ankara’da bazı ilköğretim okullarında öğrenim gören 4. ve 5. sınıf öğrencilerine "sağlıklı beslenme" konusunda eğitim verildi.
BEŞTE BİRİ SÜTÜ SEVMİYOR
Toplam 2 bin 14 öğrenciye, yüz yüze görüşme yöntemiyle eğitim öncesi, eğitim sonrası ve eğitim öncesi davranış anket formu olmak üzere 3 farklı anket uygulandı.
Görüşülen çocuklardan yüzde 53’ünün, her gün ortalama 1-2 su bardağı süt içtiği, yüzde 47’sinin ise her gün süt tüketmediği belirlenen araştırmaya göre, her gün süt içmeyen çocukların yüzde 25’inin evinde süt bulunmuyor, yüzde 22’si ise sütü sevmiyor.
Öğrencilerin, eğitim öncesinde, en çok kalsiyum sağlayan besin grubu konusunda yeterli bilgi sahibi olduğu görülüyor. Öğrencilerin yüzde 92’si, bu grubu 2-3 su bardağı süt veya yoğurt, 1 kibrit kutusu peynir şeklinde tanımlıyor.
Çocukların yüzde 86.4’ü her zaman, yüzde 9.5’i ise bazen kahvaltı yapıyor. Kahvaltıda en çok tercih edilen besinleri yüzde 91.6 oranıyla süt ve süt ürünleri, geri kalanı ise ekmek, yumurta, zeytin, bal ve çay oluşturuyor. Çocukların yüzde 80’i, kahvaltı yapmadan güne başlandığı takdirde kendilerini yorgun ve sağlıksız hissedeceklerini biliyor.
Çocukların yüzde 83’ü, eğitim öncesinde ve sonrasında, sağlıklı beslenmek için öğün sayısının 3 olduğunu belirtiyor. Eğitim sonrasında, 1 ve 6 öğün yenilmesi gerektiğini söyleyen çocukların oranı düşerken, 5 öğün yenilmesi gerektiğini belirtenlerin oranı artış gösteriyor.
Eğitim öncesinde, çocukların yüzde 24’ü okulda beslenme saatinde patates kızartması yemeyi tercih ederken, eğitim sonrasında bu oran yüzde 18’e geriliyor. Öğrenciler, teneffüste tüketilen besinlerin ne olduğu yönündeki soruya, tost, simit, ekmek arası peynir, poğaça, içecek olarak da ayran, süt ve meyve suyu yanıtını veriyor.