Oluşturulma Tarihi: Eylül 10, 2007 00:00
Türk Kızılayı İlk Yardım Eğitimcileri, "Dünya İlk Yardım Günü"nde, yaralanmalar durumunda gereken ilk müdahaleleri, mankenler üzerinde canlandırdı.
Kuğulu Park’ta düzenlenen etkinliğin açılışında konuşan Genel Başkan Danışmanı Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara yaptı. Işıkara, ilk yardım bilgisinin olası yaralanmalarda hayat kurtarabileceğini belirterek, "Yardımcı ekipler gelinceye kadar ilk yardımla komşunuzun hayatını kurtarırsınız. Komşunuz yaralı ise ya da kalp krizi geçiriyorsa kalp masajı yapabilirsiniz veya yarası kanıyorsa kanamayı durdurabilirsiniz. Hepimizin ilk yardım bilmesini zorunlu" dedi.
Olası yaralanmalar durumunda bilinçsiz ilk yardımın tehlikelerine de değinen Işıkara, "Bir depremzedenin karnına bir şey saplanmış, tutup onu aradan çıkarırsanız, ölümüne neden olursunuz. Bunları bilseniz yakınınızın, komşunuzun hayatını kurtarırsınız" dedi.
Prof. Dr. Işıkara, 1999 depreminde, bir vatandaşın bacaklarının çöken bir binanın enkazı altında kaldığını ve yardım ekiplerinin vatandaşı kurtardıktan sonra ezilen bölgeye tampon yapmadıkları için bu kişinin öldüğünü anlattı.
İlk Yardım Eğitmeni Elif Taşkın, yaralanmalar durumunda yapılması gereken müdahale şekillerini mankenler eşliğinde anlattı. Taşkın, yanma olaylarında vatandaşların yanmış deriye yoğurt ve diş macunu sürdüklerini kaydederek, "Bu yanlıştır, enfeksiyona neden olabilir. Bu durumlarda önce bu bölgeye su dökün, ardından da temiz bir bezle sararak en yakın sağlık merkezine başvurun" dedi.
Kalp durmasında ise hastanın sırt üstü yatırılması gerektiğini belirten Taşkın, "Hastanın ağzına temiz bir bez koyun, böylece olası bir bulaşıcı hastalık için, birbirinizi güvenceye alın. Ardından da hastanın burnunu kapatıp ağzından iki kere derin nefes verin ve 30 kere kalp basısı yapın. Bunu tekrar edin. 2 nefes, 30 kalp basısı şeklinde."