İlk ikiyi ideoloji belirliyor

Güncelleme Tarihi:

İlk ikiyi ideoloji belirliyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 08, 2012 00:00

Gazi Üniversitesi’nin yeni rektörü Prof. Dr. Süleyman Büyükberber oldu. Üniversitedeki seçimde ikinci olan, YÖK’ün sıralamasında birinciliği alan Prof. Dr. Derviş Yılmaz, Akademik personelin oylarının yok sayıldığını söyleyerek, “Gazi’de kavga ortamı yaratmak istiyorlar” dedi.

Haberin Devamı

CUMHURBAŞKANI Abdullah Gül, Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) önerdiği adaylar arasından, rektör atamalarını gerçekleştirdi. Rektörlük seçimlerinde en büyük sürpriz Gazi Üniversitesi’nde yaşandı. Öğretim üyeleri arasında yapılan ve çekişmeli geçen seçimlerde tek kadın aday olan Prof. Dr. Ayşe Dursun 511 oy alarak birinci olmuştu. Dursun’u 495 oy ile Prof. Dr. Derviş Yılmaz takip etmişti. Öğretim üyelerinin yoğun ilgi gösterdiği seçimlerde Prof. Dr. Peyami Cinaz 254 oy, Prof. Dr. Aydın Karapınar 194, Prof. Dr. Süleyman Büyükberber 188, Prof. Dr. Sacit Turanlı 98, Prof. Dr. Burhan Aykaç 86, Prof. Dr. Vedat Bilgin 63, Prof. Dr. Reşat Kasap 43 ve Prof. Dr. Sedat Demircan 7 oy almıştı.

Binlerce oy yok sayıldı

YÖK, Cumhurbaşkanlığı’na gönderilecek rektör adaylarını geçtiğimiz haftalarda belirledi. Öğretim üyelerinden en yüksek oyu alan Dursun’u ikinci sıraya çeken YÖK, akademik kadrodan aldığı oylarla ikinci olan Prof. Dr. Derviş Yılmaz’ı listenin birinci sırasına çekti. YÖK, üniversitede yapılan seçimlerde beşinci sırada yer alan Prof. Dr. Süleyman Büyükberber’i üçüncü sıradan aday gösterdi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ise, geçen gün rektör atamalarını gerçekleştirdi. Gül, YÖK’ün gönderdiği listede üçüncü sırada yer alan Prof. Dr. Süleyman Büyükberber’i rektör olarak atadı. Atamalara tepki gösteren Yılmaz, Ankara Hürriyet’in sorularını yanıtladı. Çıkan sonucun son derece yanlış ve üzüntü verici olduğunu ifade eden Yılmaz, “Binlerce öğretim üyesinin oyları dikkate alınmadı ve yok sayıldı” dedi.

Haberin Devamı

Esefle kınıyorum

Rektör atamalarını “esefle kınıyorum” diyen Yılmaz, şöyle devam etti:
“10 aday, 2 binin üzerinde akademisyen 14 Haziran’da sandık başına gittik. Fakat aylarca emek verdiğimiz seçim süreci ve öğretim üyelerinin oyları yok sayıldı. Önce YÖK, üniversitedeki seçimlerde 188 oy alarak beşinci sıraya yerleşen Prof. Dr. Süleyman Büyükberber’i üçüncü sıraya çekerek Köşk’e yolladı. Köşk’den ise, kimsenin beklemediği bir sonuç çıktı. Son derece üzüntü veren bu seçimleri esefle kınıyorum. Bizler Gazi’ye hizmet etmek için yarışa girdik. Farklı bir amaç hiçbir zaman için söz konusu olmadı. Ne düşünüldü, neye göre böyle bir karar verildi bilmiyorum. Bence Gazi’deki kavga ortamı yeniden yaratılmak isteniyor.”
Prof. Dr. Ayşe Dursun ise, sonucun şaşkınlık yaratıcı olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Büyükberber kimdir?

GAZİ Üniversitesi Tıp Fakültesi, Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı Başkanı olan Prof. Dr. Süleyman Büyükberber, 1965 yılında Kayseri’de doğdu. İlk ve orta öğrenimimi Kayseri’de tamamladı. 1988 yılında Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun oldu. Mecburi hizmet sonrası 1989 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı’nda İç Hastalıkları ihtisasına başladı ve 1994 yılında uzman oldu. Uzman olarak çalışırken mecburi hizmet nedeniyle üniversiteden ayrıldı. Prof. Büyükberber, Gastrointestinal Onkoloji ve Tamamlayıcı ve Alternatif Tedaviler derneklerinin kuruculuğunu yaptı

Acar yeniden rektör seçildi

CUMHURBAŞKANI Abdullah Gül, Ankara Üniversitesi ve Ortadoğu Teknik Üniversitesi’nin rektör atamalarını da gerçekleştirdi.
YÖK, Ankara Üniversitesi’nde öğretim üyelerinde en yüksek oyu alan Prof. Dr. Erkan İbiş’i Köşk’e birinci sırada yollamıştı. Ankara Üniversitesi’nde bir sürpriz olmadı ve Prof. Dr. İbiş, rektör seçildi. ODTÜ’de ise, öğretim üyelerinden 451 oy alan ve YÖK’ün Cumhurbaşkanı Gül’e gönderdiği listede birinci sırada yer alan Prof. Dr. Ahmet Acar, yeniden rektör oldu.

Haberin Devamı

İlk ikiyi ideoloji belirliyor

ÜNIVERSİTEDE yapılan rektörlük seçimlerinde ilk ikiyi ideoloji ve partilerin belirlediğini söyleyen Prof. Dr. Süleyman Büyükberber ise, “Üniversitelerde rektörlük seçim sistemi doğru işlemiyor. Gazi’nin değişime olan ihtiyacını hepimiz biliyorduk. Ancak mevcut rektörlük seçim sisteminin Türk üniversite sistemini ne hale getirdiğini, üniversitedeki seçimlerde çok net olarak görmüş olduk. İlk ikiyi yine açık ara ideoloji ve partiler belirledi” dedi.
Son 15 yılda Türkiye üniversitelerinin ülkenin gidişatını yakalayamadığının altını çizen Büyükberber, siyasetin üniversitelerin gerilemesine neden olduğunu söyledi. İki bin öğretim üyesinin bin 500’ünün desteğini aldığını ifade eden Büyükberber, “Cumhurbaşkanımız, bana büyük bir sorumluluk yükledi. YÖK üyelerine ve Abdullah Gül’e teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!