Oluşturulma Tarihi: Mayıs 15, 2009 00:00
Başkent’in ilk ve 20 yıl boyunca tek beş yıldızlı oteli olan Büyük Ankara Oteli, Grand Rixos Ankara adıyla yeniden hayata döndü. TBMM’nin karşısındaki otel, sadece politikacıların değil bir dönem en ünlü sanatçıların da Ankara’daki adresiydi.
YILLAR boyunca siyasilerin buluşma yeri olan Büyük Ankara Oteli, Grand Rixos Ankara adıyla tekrar hayata döndü. Kapalı kaldığı süre içinde Çelikler Yatırım Holding tarafından devralınan otelde baştan aşağı her şey yenilendi.
Açıldığı 1966 yılından bu yana yüzlerce ünlüyü ağırlayan Büyük Ankara Oteli, TBMM’nin karşısında olması nedeniyle siyasilerin buluşma noktası olarak biliniyor. Ankara’nın ilk beş yıldızlı oteli olan otel, 1986 yılında Ankara Hilton Oteli’nin açılmasına kadar Ankara’nın tek beş yıldızlı oteli olma özelliğini taşıdı. Siyasetin hareketli kulisi niteliğindeki otel,
Atatürk Bulvarı’ndaki yerinde sessizliğe gömüldüğü güne kadar başta siyasiler ve sanatçılar olmak üzere hemen hemen her kesimden insanı konuk etti.
Başkent’in gazinolarında sahne alan Zeki Müren, Hamiyet Yüceses, Bülent Ersoy, Gönül Yazar, Tanju Okan gibi İstanbul’da yaşayan sanatçıların yanısıra, Türkiye’ye gelen Sophia Loren, Dario Moreno, Aliki Vuyiklaki gibi dünyaca ünlü sanatçıların da oteliydi. Büyük Ankara Oteli, Başkent’teki gözde lise ve üniversitelerin de değişmez Mezuniyet Balosu adresiydi. Geniş balo salonunda orkestrası ile gençlere unutulmaz anlar yaşatan otel, roof’undaki gece kulübüyle, sadece gündüz değil gece de yaşayan Ankara’yı simgeliyordu.
Havuzla orada tanıştımATO Başkanı Sinan Aygün, Büyük Ankara Oteli’yle ilgili anılarını şöyle anlattı:
"Benim havuzla ve saunayla ilk tanışmam Büyük Ankara Oteli’nde oldu. O dönemde Ankara’nın tek oteli orasıydı. 80’lerin sonuna kadar yaşantımızın büyük kısmı Büyük Ankara Oteli’nde geçti. Balolar, iftar ve iş yemekleri düzenlenirdi. Büyük Ankara Oteli, bugün Ankara’nın 1. sınıf otellerinden biri. Gayet şık ve temiz. Özel sektörün elinin değdiği bir yer haline gelmiş. Ankara’daki oteller sıralamasında 1. sıraya oturduğunu söyleyebiliriz."
CHP Genel Başkan Yardımcısı Yılmaz Ateş de, "Benim gazetecilik yaptığım dönemlerde, Büyük Ankara Oteli Ankara’nın en güzel mekanlarından biriydi. 1972’den 83’e kadar olan gazetecilik dönemimde Meclis çalışmalarımızdan sonra siyasilerle buluşma yerimiz otelin barıydı. Bütün haberlerin perde arkasını siyasi kulisleri, genel başkanların mesajlarının ne anlama geldiğin orada onlarla değerlendirdik. Bir nevi siyasi gıdamızı aldığımız bir mekandı" dedi.
Mimarisi öncü olduİSVİÇRELİ Mimar Marc Saugey ve Yüksek Mimar Yüksel Okan tarafından tasarlanan yapı, 90 derece mimarisi ile Türkiye’de bir ilk olma özelliğini taşıyor. Zamanının en prestijli oteli olan Büyük Ankara Oteli’nin hiçbir tarafı dik açılı değil. 19 katlı otelde 215 oda bulunuyor. Başkent’in tek yeşil oteli olarak da bilinen otel, ihtiyacı olan elektriği de kendi üretiyor. Kumar oynamak Türkiye’de henüz yasaklanmamışken Caesar’s isimli bir kumarhane de barındıran otel, ülkenin en özgün mimari anıtlarından biri olarak da biliniyor. Emekli Sandığı tarafından yapılan 176 odalı Büyük Ankara Oteli, Çelikler Yatırım Holding tarafından restore edilerek Rixos Hotels’e devredildi. Yeni adıyla Rixos Grand Ankara Oteli, bulunduğu konum itibariyle yine siyasilerin buluşma yeri olmaya devam edecek.
Batılıydı moderndiSANATÇI Alpay, sık sık kaldığı otele dair zihninde yer edenleri şöyle anlattı:
"Büyük Ankara Oteli ilk zamanlarında fevkalade güzeldi. Ben çok kereler orada kaldım. Gerçekten iyi bir otel olduğu için kaldım. Orası Ankara için de bir yüz akıydı. Restoranı ve yüzme havuzunun yanı sıra gece kulübü de aklımda kalan nadir yerlerdendir. Son derece batılı bir yerdi, moderndi. Oranın güzelliği başkaydı. İnsan doğayla, dekorasyonla yaşamıyor. İnsan insanla yaşıyor. Yüzme havuzuna çok giderdik mesela. Çok da keyifli zaman geçirirdik. Ne havuzunda, ne gece kulübünde sorun yaşanırdı. Kimsenin kimseden rahatsız olması gibi bir durum söz konusu olamazdı. Sonradan havasını yitirdi nedense. Büyük Ankara Oteli değildi bozulan, oraya gidenlerin insanların değişmesiydi. Bütün büyük şehirlerdeki değişimler gibi o şehirlerdeki yapılar ve insanlar da değişiyor. Türkiye’nin havası nasıl değişiyorsa, otelin havası da öyle değişti."
Lobisinde işlenen cinayetBÜYÜK Ankara Oteli lobisinde işlenen bir cinayetle de 21 yıl önce gündemin ilk sırasına oturmuştu. 2 Haziran 1988’de Avukat Kürşat Özkan, iki tabanca ile geldiği Büyük Ankara Oteli’nde, dönemin İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Niyazi Adıgüzel, Türkiye Gazetesi Ankara Temsilcisi Mevlut Işık ve işadamı Davut Çelik’i vurduktan sonra intihar etmişti. Tanıklar, Özkan’ın Adıgüzel’in kendisine 5 milyar lira eksik para verdiğini söyleyerek bağırdığını ve bu yüzden çıkan tartışmadan sonra silahını ateşlediğini açıklamışlardı.