Güncelleme Tarihi:
BAŞKENT Ankara’da bir grup bisikletçi, iklim değişikliĞİ, yaya merkezli ulaşım ve bisiklet yollarının yapılması konularına dikkat çekmek amacıyla “İklim İçin Harekete Geç” adlı etkinlik düzenledi.
Ankara Tren Garı önünde toplanan yaklaşık 500 bisikletli, bisikletlerle yapılan kent turunun ardından Kızılay Güvenpark’a hareket eden grup, “Nükleere, duble yollara var da iklime yok mu” yazılı pankart açarak burada bir basın açıklaması yaptı.
Yüzlerini boyadılar
Ankara’da, 2009 yılından bu yana iklim değişikliğine karşı mücadele veren Tüketici Dernekleri Federasyonu, ODTÜ Mezunlar Derneği, Tüketici Koruma Derneği Ankara Şubesi ve Perşembe Akşamı Bisikletiçileri dünyanın 180 ülkesi ve 5 bin kentiyle birlikte aynı gün, “İklim için no minute” dedi. İklim değişikliğine dikkat çekmek amacıyla yüzlerinin yarısını siyaha boyayan katılımcılar, “İklim için yolu aç”, “Engelsiz yollar iklim dostudur” yazılı dövizlerle Güvenpark’ta birbirinden renkli etkinliklere imza attı.
No minute diyoruz
Seslerini daha iyi duyurabilmek amacıyla tüm gruplar adına ortak basın açıklamasını okuyan İklim Hareketi 350 Ankara Üyesi Deniz Kırımsoy, iklim değişikliğini durdurmak için artık fosil yakıt dünyasından hızla uzaklaşılması ve daha fazla enerji verimliliği, daha fazla iklim dostu enerjilerin tercih edilmesi gerektiğini ifade ederek, “Kömür santrallerine, duble yollara, dereleri yok eden HES’lere, İzmir-İstanbul otoyoluna ve araba merkezli ulaşım anlayışına tepki gösteriyor artık iklim için no minute diyoruz” dedi.
Duble yola var otobana yok
İklim için bisiklet kullanımına uygun yollar istediklerini kaydeden Kırımsoy, şöyle devam etti:
“İklim dostu enerjiler ve iklim politikaları istiyoruz. Bunun için para olduğunu biliyoruz. Sizler, 11 milyar doları İzmir-İstanbul yolunu yapmak, 6 milyar doları üçüncü köprü yapmak, 70 milyar doları ise nükleer santral yapmak için ayırıyorken ‘Para yok’ demiyorsunuz. Ama konu petrol yakmayan bisiklete geldiğinde para kalmıyor. Türkiye’nin tek hedefi, 25 bin kilometre duble yol ve 2023’Te bütün dereleri yok edip kömürü çıkartıp enerji elde etmek. Bugün Bogota’da yüzbinlerce kilometreden fazla bisiklet yolu ile kent ulaşımı sağlanırkan bizler hala bahaneleri seyrediyoruz. Ne yollarda arabalar ilerliyor ne atmosferde karbon salacak yer kaldı. Unutmayın ulaşım araba değil ulaşım bisiklettir, yayalaştırılmış kenttir, toplu taşımadır.”
Bisikletli bando takımı
ANKARA Tren Garı’nda başlayıp bisikletlerle yapılan kent turunun ardından Güvenpark’ta sonlanan ve bu yıl üçüncüsü gerçekleştirilen etkinliğe, “Ankara Pandomim Grubu” da destek verdi. Dünya üzerinde yükselen bir ağacın bisiklet kullanan tarafı “yeşil”, araç kullanan tarafı “siyah” olan bir canlı heykel ise etkinliğin ilgi odağı oldu. Ayrıca bisikletlilerden oluşan bir bando takımı da tepkilerini trampetlerine vurarak gösterdi.