Güncelleme Tarihi:
Sheraton Ankara Oteli’nde düzenlenen konferans, Türkiye’de iklim değişikliği ile mücadelenin tüm taraf ve aktörlerini bir araya getirdi.
Açılış konferansının sabah bölümüne NTV Haber Programcısı Simge Fıstıkoğlu ve NTV Hava Durumu Spikeri Gökhan Abur iklim değişikliği ile ilgili farkındalık artırmaya yönelik sunumları ile katıldı. Öğleden sonraki bölümde ise iklim değişikliği ile mücadele çalışmaları ve yerel iklim eylemi gibi konularda üst düzey kamu görevlileri, üniversiteler, akademisyenler, sivil toplum kuruluşları, belediyeler, kalkınma ajansları ve özel sektör temsilcilerinin sunumları yer aldı.
EĞİTİMLER DÜZENLENECEK
Projenin eğitim bileşeninde büyükşehir belediyeleri, belediyeler, çevre ve iklim değişikliği alanında çalışan sivil toplum kuruluşları, üniversiteler, ulusal araştırma ve danışmanlık kuruluşlarına yönelik eğitimler sağlanacak. İkinci bileşende ise iklim değişikliği ile mücadelenin önemi ve aciliyeti konusunda yine büyükşehir belediyeleri, belediyeler, çevre ve iklim değişikliği konularında faaliyet gösteren STK’lar ile ulusal araştırma ve danışmanlık kuruluşlarının yanı sıra genel kamuoyunun farkındalığını artırmaya yönelik halkla ilişkiler ve tanıtım faaliyetleri düzenlenecek.
Üçüncü bileşen ise Türkiye’de İklim Değişikliği Alanında Kapasite Geliştirme Hibe Programı’nın uygulanması ve izlenmesine odaklanıyor. Hibe programı, büyükşehirlerin dışında Niğde, Kırklareli, Elazığ, Kayseri, Adana, Malatya, Hatay, Bilecik, Mersin, Kocaeli, Trabzon, Samsun, Gaziantep, Antalya gibi illerden belediyeler, üniversiteler, STK’lar gibi paydaşlarca uygulanan ve toplam bütçesi 3.5 Milyon Euro olan 38 hibe projesinden oluşuyor. Bu bileşen kapsamında hibe yararlanıcılarına proje uygulama ve izleme konusunda sürekli destek verilecek. Ayrıca proje kapsamında Ulusal İklim Değişikliği İletişim Planı geliştirilecek.
30 AY SÜRECEK
Avrupa Birliği (AB) tarafından finanse edilen, Proje Grup Danışmanlık liderliğindeki konsorsiyum tarafından yürütülen ve faydalanıcı kurumu Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olan “İklim Değişikliği Alanında Ortak Çabaların Desteklenmesi için Kamu Farkındalığının Artırılması ve Paydaş Kapasitesinin Geliştirilmesi için Teknik Destek Projesi” Ocak 2020’ye kadar (30 ay) sürecek.
Proje, paydaş kapasitesinin ve kamuoyu farkındalığının artırılması suretiyle Türkiye’de iklim değişikliği ile mücadele çabalarını güçlendirerek, AB iklim politikaları ve ilgili yasal düzenlemelere kademeli olarak uyum sağlanmasını amaçlıyor.