Güncelleme Tarihi:
Ankara’nın beş beyazından biri olan Ankara keçisi yetiştiriciliğinin ve tiftik üretiminin zamanla azaldığını dile getiren Tiftik ve Yapağı Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (TİFTİKBİRLİK) Başkanı Laik Karapınar, “Maliyetlerin yükselmesi, üreticilerimizin belli bir yaşın üstüne gelmesi, devam ettirecek kuşakların azalması, çoban ücretlerinin yüksekliği ve iklim değişikliği Ankara keçisinin azalmasındaki en büyük etmenlerden biri” dedi. Karapınar, Cumhuriyet’in ilk yıllarında Atatürk’ün de büyük önem verdiği Ankara keçisi ve tiftik üretimini artırmak için yapılması gereken adımları ve çözüm önerilerini Hürriyet Ankara’ya anlattı:
NALLIHAN VE KIZILCAHAMAM’DA BİTMEK ÜZERE
“Ankara’nın beş beyazından biri olan Ankara keçisi yetiştiriciliği ne yazık ki zamanla azalıyor. 2022 yılında Ankara keçisi tiftiğinden yaklaşık 170 tonluk, geçen sene ise 140 tonluk bir verim aldık. Bu yıl ise 110 tona yakın bir verim bekliyoruz. Başkentte şu anda dört ilçemizde Ankara keçisi yetiştiriciliği yapılıyor. Bu ilçelerimiz, Polatlı, Beypazarı Ayaş ve Güdül. Diğer ilçelerimizde özellikle Nallıhan ve Kızılcahamam’da Ankara keçisi yetiştiriciliği neredeyse bitmek üzere. Bu durumun birçok sebebi var. Maliyetlerin yükselmesi, üreticilerimizin belli bir yaşın üstüne gelmesi, devam ettirecek kuşakların azalması, çoban ücretlerinin yüksekliği ve iklim değişikliği Ankara keçisinin azalmasındaki en büyük etmenlerden biri. Fakat şu anda üreticimizin en büyük giderlerinden biri çoban ücretleri oluyor. Daha doğrusu artık üretici, çoban bulmakta güçlük çekiyor. İç Anadolu’da çoban ücretleri yaklaşık 40 bin lira dolaylarında. Üretici sadece bu ücreti vermekle kalmıyor aynı zamanda çobanın barınma, yeme-içme gibi giderlerini de karşılıyor.
KEÇİ YAĞIŞ GÖRMEZSE TİFTİK VERİMİ DÜŞER
Artık tiftik üreticileri de hep belli bir yaşın üzerinde olduğundan ötürü kültürel mirasımızı ve bu mesleği devam ettirecek genç üreticilere ihtiyaç var. Fakat evlilik gibi çeşitli sebeplerden ötürü gençler, üreticiliği ve çobanlığı pek düşünmüyor. Ankara keçisi yetiştiriciliğini ve tiftik üreticiliğini sadece bunlar değil hayvanın yem ve ilaç masrafları gibi faktörler de etkiliyor. Devletimiz bu anlamda çeşitli desteklerde bulunuyor ama özellikle yem ve çoban desteği konusunda çağrıda bulunmak istiyoruz. Ankara keçisi meraya dönük bir hayvandır kış aylarında kaba yemli beslenmesi lazım teke desteği yerine işletmenin büyüklüğüne ve küçüklüğüne göre birer ton yem desteğinde bulunulabilir böylece Ankara keçisi devamına katkı sağlanır. Bir diğer önemli etken, mevsim normallerinin üzerinde yaşanan sıcaklıklar. İklim değişikliği keçilerimizi de etkiledi. Bu yıl Ankara’da kar yağışı çok görülmedi. Ankara keçisi üzerine ne kadar yağış, kar düşerse tiftik de o kadar güzel olur, tüyü-tiftiği uzar. Fakat keçi kışın az yağış gördüğünde bu sefer tiftik yanar yani kurur. Aynı tarladaki buğday gibi düşünün, ne kadar çok yağış görürse tiftikteki verim de bir o kadar artar.”
Ankara keçisi yetiştiriciliğinin ve tiftik üreticiliğinin ticaretten öte kültürel bir miras olduğuna dikkat çeken Karapınar, “Ankara’nın adıyla yaşayan bir hayvanımız var. Ankara’nın beş beyazı denildiğinde akıllara Ankara keçisi gelir. Bu bizim kültürel mirasımız, kökleri çok eskiye dayanıyor. Gazi Mustafa Kemal Atatürk de çok büyük önem veriyordu. Üretici üretimi terk ederse geri dönüşü zor olur. Bu yüzden üreticiyi bir şekilde üretimde tutmak gerekiyor” hatırlatmasında da bulundu.