İkinci elde hayati uyarı

Güncelleme Tarihi:

İkinci elde hayati uyarı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 29, 2020 00:46

Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu Başkanı Aydın Erkoç, ikinci el araç fiyatlarının yüzde 10 gerilediğine dikkat çekerek, “Araç almayı düşünenler için tam zamanı” dedi ve önemli bir uyarı yaptı: “İkinci el araç alırken hayati önem taşıyan hava yastığı sistemini kontrol etmeyi unutmayın.”

Haberin Devamı

Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED) ve Başkent Otomobilciler Derneği (BOD) Başkanı Aydın Erkoç, ikinci el araç fiyatlarının yüzde 10 gerilediğine dikkat çekerek, “Araç almayı düşünenler için tam zamanı” dedi. Erkoç ikinci el araba alırken detaylı bir şekilde arabanın tamir, bakım ve değişen parça kayıtlarının incelenmesi gerektiğini hatırlatarak, “İkinci el araç alırken özellikle hayati önem taşıyan air-bag (hava yastığı) sistemlerini kontrol etmeyi unutmayın. Çok duyum alıyoruz; bazı işgüzarlar, tamir edip satacakları araçların hava yastıklarının tamir masrafından kaçıyor. Garip şeylerle karşılaşıyoruz. İçine çarşaf veya naylon koyarak satmaya çalışan bile var. Aracı alanın alım satım zamanında aklına gelmeyen bu durum, maalesef olası bir kaza anında fark edilebiliyor” dedi. Erkoç şöyle devam etti:

İkinci elde hayati uyarı


MALİYETİNDEN KAÇIYORLAR

“Özellikle bu işten anlayan işgüzar ustalar, tamirciler veya bu tamircilerin yakın tanıdıkları hasarlı arabaları ucuz fiyatlara alarak can güvenliğini tehlikeye atacak şekilde tamir edip satmaya çalışıyor. Vatandaşlarımız da fiyatların daha uygun olmasına aldanarak bu arabalara ilgi gösteriyor. Son dönemde en dikkat çeken aksaklıkların başında hava yastıkları geliyor. Maliyetleri yüksek olduğu için orijinaliyle değiştirmekten kaçınıyorlar. İçine çarşaf ve naylon koyanlar var. Garip şeylerle karşılaşıyoruz.

İkinci elde hayati uyarı


İNSAN CANINDAN DEĞERLİ Mİ?

Emniyet kemerinden sonra kaza anında en büyük koruyucumuz bu hava yastıkları. İnsan canından değerli olabilir mi? Bu zihniyet için olabiliyor. Bu yüzden güvenilir bir iş yerinden veya güvediğiniz bir kişiden araba almak öncelik olmalı. Bunun haricinde araba alırken aracın geçmiş servis kayıtlarına mutlak detaylı bakmak lazım. Bu noktada da yine güvenilir bir ekspertize başvurmak şart. Araba tamir edilmiş ama hava yastığı yerinde mi, değil mi bilmeden bir araç satın alınmaz.”

PERT ARAÇLARIN TAMAMI HURDAYA ÇIKMALI

Haberin Devamı

Erkoç pert raporu olan araçların can güvenliği nedeniyle yeniden satışına imkân sağlanmaması gerektiğini savunarak, “Ne yazık ki bazı sigorta şirketleri zarar etmeyelim diye tehlike zemin hazırlıyor. Pert kayıtlı arabaları ikici ele dönüştürerek büyük bir risk yaratılıyor. Tamir yapılırken ucuza kaçılarak sürüş güvenliğinden ödün verilebiliyor. Avrupa’da olduğu gibi ülkemizde de pert raporu alan araçların tamamının sadece kullanılabilir parçaları alınıp hurdaya verilmesi gerekiyor. Çünkü amaç bu pert arabayı alıp ucuza tamir ettirip kâr edip satmak olunca güvenlik ikinci planda kalıyor. Allah korusun sürücü veya yolcu arabada teknik aksalıklar nedeniyle hayatını kaybedebiliyor” diye konuştu.

BAKMADAN GEÇME!