İki genç mühendisin sınıf şirketi

Güncelleme Tarihi:

İki genç mühendisin sınıf şirketi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 03, 2007 00:00

Patron patrona köşemizde bu hafta iki genç işadamını ağırlıyoruz. Her ikisi de Bilgisayar Mühendisi olan Fırat Haspişiren ve Savaş Çalımlı; kurdukları Başkent Bilişim şirketine sınıf arkadaşlarını da davet ederek firmalarını büyütmüşler ve önemli projeleri yürütmüşler. İki genç ortak, aynı zamanda sosyal sorumluluk alarak bilişimci işadamlarını örgütleyerek, Ankara Bilişim Sanayicileri Derneği’ni (ABSİAD) kurmuşlar.

SINIF arkadaşlarını da davet ederek kurdukları firmaları büyüten ve önemli projeleri yürüten iki genç ortak Haspişiren ve Çalımlı, Patron Patrona’nın sorularını yanıtladı.

VELİ SARITOPRAK : Ben sizleri önce kutlamak istiyorum. Okuldan mezun olur olmaz risk alarak kendi şirketinizi kurdunuz. Daha sonra sınıf arkadaşlarınızı Başkent Bilişim Şirketine davet edip onlara iş verdiniz. Sizin firmaya ben sınıf şirketi diyorum. Başkent Bilişim’in kuruluş öyküsünü Ankara Hürriyet ’le paylaşırmısınız?

FIRAT HASPİŞİREN SAVAŞ ÇALIMLI: 2003 yılında Başkent Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümünden mezun olduktan sonra, çevremizin ve ailelerimizin baskısına rağmen içimizdeki girişimci ruha engel olamadık. Mesleğimizi, okul yıllarından itibaren çok seviyor olmamız, bizleri mesleğimizde özgün ve başarılı işler yapma isteğiyle doldurmuştu. Bilgisayar Mühendisi olarak herhangi bir bilişim şirketinde işe girmek ve standart şirket süreçleri içersinde körelmek bizim için büyük bir kabustu. Malesef ülkemizdeki birçok bilişim şirketinde arge faaliyetlerinden çok standart uygulamaların tercih ediliyor olması bu derdimizi iyice perçinliyordu. Bütün bu sebeplerin neticesinde, mesleğimize olan sevgimizi, gençliğimizi ve birbirimize olan güvenimizi sermayemiz yaparak çok zorlu bir mücadelenin ardından 2005 yılında Bilkent Üniversitesi içersindeki Cyberpark’ın Kuluçka Merkezine kabul edildik. Kuluçka Merkezine girişimiz ile Başkent Bilişim şirketini kurduk. Bir yıl süren Kuluçka Merkezindeki deneyimimiz ardından, süremiz dolmadan Kuluçka Merkezinden çıktık. Çünkü artık bizlerle çalışıcak olan yeni arkadaşlarımız için yere ihtiyacımız vardı, Cyberpark yönetiminin bize olan desteği ile beraber, yine Cyberpark’ta daha büyük bir yere taşındık. Bugün halen aynı yerde hizmet ve çalışmalarımızı sürdürmekteyiz.

Hangi projeleri yürütüyorsunuz?

Satınalma, satış, stok, lojistik, insan kaynakları gibi Kurumsal Kaynak Planlama uygulamaları ile beraber, Bilgi Edinme, Portal Uygulamaları, Kütüphane Otomasyonu projelerini geliştirmekteyiz. Bu doğrultuda kamu ve özel sektördeki birçok uygulamanın altına imza atmış durumdayız. Projelerimizin büyük bölümünü Meteksan Sistem için geliştirmekteyiz. Özellikle kazandığımız tecrübe ve katettiğimiz yolda Meteksan Sistem Yazılım Grubuna ve Yazılım Grubu Direktörü Haluk Yücel’e şükran borçluyuz. Vizyonunu ve tecrübesini sizlerle paylaşıcak ve size yol gözterecek insanları bulmak hiç kolay değil. Bunlarla beraber çeşitli Ar-Ge uygulamaları geliştirmekteyiz. Bizler gibi Cyberparkta bulunan ve nano teknolojide Ar-Ge çalışmalarında çok başarılı olan Vaksis firmasının Mimari Cam Kaplama Sisteminin otomasyon uygulamasını geliştirdik, aynı zamanda dinamik kod geliştirme ve akıllı içerik yönetim uygulamaları geliştiriyoruz.

Yazılım Sektörünün Sorunları nelerdir?

Bilişim ve Yazılım sektörleri ülkemiz için stratejik sektörler olmalıdır, bu sadece Turizm gibi Türk ekonomisine sağlayacağı katkılardan dolayı değil, özgür, kendine güveni olan, geleceği okuyabilen bir Türkiye için şarttır. Bilişimde ilerlemeyen toplumların gelecekte yerleri yok. Malesef gerek siyasi nedenler ile gerekse vizyon eksikliği, Bilişim sektöründe atılması gereken adımların çok geç atılmasına neden olmakta. Oysa ülkemizde bankacılık sektörümüz gibi iyi bir örnek var, teknolojik hizmetler açısından bankalarımız gelişmiş ülkelerdeki birçok bankadan daha iyi durumdadır. Bilişim sektöründeki en temel sorunlar, öncelikle Meclisimizde beklemekte olan bilişim ile ilgili taslaklardır, bunlar bir an once yasalaşmalıdır. Kamu projelerinde her proje farklı bir süreç ile yönetilmekte, buda projelerin devamlılığını azaltmaktadır, bu nedenle birçok kamu projesi atıl kalmakta yada, değişimler karşısında yeniden geliştirilmektedir.

Genç girişimciler yenilikleri takip etsin

Genç Girişimcilere Tavsiyeleriniz?

Genç girişimci, donanımlı olmalı, çok çalışmalı, dürüst olmalı ve doğru insanlar ile iş yapmalıdır. Daima yenilikleri ve gelişmeleri takip etmelidir. En önemlisi hayallerini hedefe çevirmeyi bilmelidirler, hayal ölçülemez, bilimsel olarak ifade edilemez, hedef ise koordinatlarını verebileceğiniz, matamatiksel olarak ifade edebileceğiniz bir varış noktasıdır. Hayalleriniz ne kadar güçlü ve yenilikçi olursa olsun, onları hedefe dönüştüremezseniz asla bir varış noktanız olmaz. Hayalleri hedefe çevirmenin yolu ise donanımlı olmaktan geçer. Buda başarılı girişimci ile başarısız girişimci arasındaki farktır. Son olarak şunu söylemek isteriz, girişimcilik dünyasında izlenecek yollardan çok yapılacak yollar var, o nedenle yolun sonuna geldiğinizi düşünürseniz endişelenmeyin, yeni yolu siz inşa edin.

Sistem entegratörü olacağız

Geleceğe Yönelik Planlarınız neler?

Başkent Bilişim ilke olarak bürokratik işlemleri kısaltan küçük ama verimli proje ekibi ilkesiyle çalışmaktadır. Hantallığın süreç yönetimlerinin bir yan etkisi olduğuna inanmıyoruz. Bu nedenle 2008 yılı içersinde uluslararası kalite ve süreç yönetimi CMMI-3 modelini hayata geçirmek istiyoruz. Ar-Ge ve Kurumsal Uygulama çalışmalarımızı anahtar teslim projelere dönüştürmek için altyapı çalışmalarımızı sürdürmekteyiz. Başkent Bilişim önümüzdeki birkaç yıl içersinde Sistem Entegratörü bir şirket olacaktır.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!