Güncelleme Tarihi:
Ankara Üniversitesi (AÜ) Nükleer Bilimler Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Doğan Bor, Avrupa Komisyonu’nun x-ışın kullanan tarayıcıları yasaklama girişimini eleştirdi.
Bor, medikal uygulamalarla karşılaştırıldığında 1-2 bin x-ışın taramasından alınan radyasyon dozunun bir tek akciğer röntgenindeki doza eşdeğer olduğunu söyledi.
Normal radyasyona eşit
Prof. Dr. Bor, ABD Johns Hopkins Üniversitesi’ndeki fizikçilerin yaptıkları incelemelerde, kişinin bir x-ışın taramasından geçmesi durumunda aldığı radyasyon dozunun, ortalama 10 dakikalık uçak seyahatinde alacağı ya da herkesin her an içinde yaşadığı ortamdaki doğal radyasyonun 30-60 dakikalık toplam değerine eşit olduğunu gösterdiğini aktardı. Bor, şu bilgileri verdi:
Risk 400 milyonda bir
“Medikal uygulamalara yönelik bir karşılaştırma yapılırsa bahsi geçen uygulamada 1000-2000 tane x-ışın taramasından alınan radyasyon dozu bir tek akciğer röntgenindeki doza eşdeğerdir. Her ne kadar bu düşük seviyedeki radyasyonun kansere neden olduğu kanıtlanmamış olsa bile, hesap yolu ile elde edilmiş bir riskten bahsedilebilir. Bu ihtimal söz konusu x-ışın tarayıcılar için 400 milyonda birdir, yani taranan 400 milyon kişiden birisinin kansere yakalanma riski vardır. Ancak dikkat edilmesi gereken husus, bu 400 milyon kişinin yaklaşık 160 milyonun diğer nedenlerle zaten kansere yakalanması ve bu hastaların yüzde 20-25’inin ölmesinin söz konusu olmasıdır.”