İhracatla iki önemli kriz atlattı küresel olandan kurtulamadı

Güncelleme Tarihi:

İhracatla iki önemli kriz atlattı küresel olandan kurtulamadı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 18, 2008 00:00

Küresel, kriz 1994 ve 2001 krizlerinden ihracata dayalı üretimi sayesinde etkilenmeden çıkan Ortadoğu Rulman Sanayi’yi (ORS) de vurdu. ORS, Çalışma Bakanlığı’na yaptığı başvuruda Nisan 2009’a kadar toplam bin 560 çalışanından 500’ünün iyine son vereceğini bildirdi.

DAHA önce ihracata dayalı üretimi sayesinde 1994 ve 2001 yılındaki krizlerden etkilenmeyen Polatlı’daki Ortadoğu Rulman Sanayi, bu sefer küresel krizden kurtulamadı. Ankara’nın önemli sanayi kuruluşlarının başında gelen ORS üçte bir oranında işçi çıkartma kararı aldı.

Küresel kriz, daha önceki iki krizi atlatan Polatlı’daki Ortadoğu Rulman Sanayi’yi (ORS) de vurdu. Almanya başta olmak üzere batı Avrupa ülkelerine ihracat yapan bin 560 kişinin çalıştığı ORS’de 500 personelin işine son verileceği açıklandı.

Sipariş iptali

Fabrika, 7 Kasım 2008 tarihinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na yaptığı başvuruda, 7 Aralık 2008- 5 Nisan 2009 tarihleri arasında 500 personelin işine son verileceğini bildirdi. Bu çerçevede ORS ilk etapta 20 kişinin iş akdini feshetti. ORS’de küresel kriz nedeniyle Aralık 2008 tarihi itibarıyla ihracata yönelik siparişlerde yüzde 35 oranında azalma olduğu bildirildi. Üretiminin yüzde 75’inin batı Avrupa ülkeleri ve Almanya’ya yapılan ihracata dayalı olması nedeniyle ORS’de dışarıdan sipariş iptalleri başladı.

Kısıtlamaya gidildi

Batı Avrupa ülkelerinin otomotiv fabrikalarının çoğuna rulman gönderen ORS’de hammadde stokları asgari seviyeye çekildi. Türkiye’de şimdiye kadar yaşanan 1994 ve 2001 yılındaki krizlerden ihracata dayalı olarak yapılan üretim nedeniyle etkilenmeyen ORS, küresel ekonomik krizin kıskacından kurtulamadı. Bu nedenle fabrikanın insan kaynakları departmanında belli kısıtlamalara gidildiği öğrenildi.

İlçede endişeli bekleyiş

Polatlı’da istihdamın en önemli kuruluşlarından birisi olan ORS’nin işçi çıkarması ilçede de endişeyle karşılanıyor. Bir yandan iki Organize Sanayi Bölgesi ile sanayileşmeye çalışan Polatlı’da, ORS’nin krizden etkilenmesinin gelecek için bu süreci de yatırımcılar açısından olumsuz etkileyebileceği belirtiliyor.

Belediyelerde ihaleye devam

BÜYÜKŞEHİR
ile Mamak ve Keçiören Belediyesi muhtelif hizmet ve alım işlerini ihaleye çıkardı. Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Dairesi Başkanlığı, Optimum Alışveriş Merkezi önü yaya üst geçidi ile Eskişehir Yolu prestij konutları önü yaya üst geçidi işini yaptıracak. Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı Destek Hizmetleri Dairesi Başkanlığı da muhtelif cins ve miktarda elektrik malzemesini satın alacak. Ankara İli Mücavir Alanları İçerisinde Fen İşleri Daire Başkanlığının göstereceği yerlere teslim edilecek olan malzemenin ihalesinde işin süresi 60 gün olarak belirlendi.

Mamak Belediye Başkanlığı Fen İşleri Müdürlüğü Mkm arka bahçe, bodrum kat depo marangozhane ve sağlık birimlerinin onarım ve yenileme inşaatını yaptıracak.

Keçiören Belediye Başkanlığı Fen İşleri Müdürlüğü de Şenlik Mahallesinde Fatih Nikah Salonunun tadilatını yaptırmak üzere ihaleye çıktı. İhalesine, Keçiören Belediye Başkanlığında 31 Aralık 2008 tarihinde saat 10.30’da yapılacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!