Nursima ÖZONUR-Oğuzhan DEMİR/DHA
Oluşturulma Tarihi: Nisan 07, 2022 14:02
AnkarA'da yaklaşık 400 yıllık tarihi Zincirli Camii'nde bilinçsizce yapılan koruma çalışmalarında üstüne cila tabakası çekilerek zarar verilen kalem işçiliği motifler, Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nün restorasyon çalışması kapsamında yeniden gün yüzüne çıkarılıyor.
Ankara Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nde görevli mimar Buket Dağdeviren, caminin önünü kapatan tek katlı yapıların kaldırılarak cephesinin açığa çıkarıldığını, minare ve cephelerde ise restore çalışmaları yapıldığını söyledi. Caminin içinde çok güzel kalem işleri olduğunu kaydeden Dağdeviren, şunları söyledi:
"Vatandaşlar korumak için bilinçsizce kalem işlerinin üzerinde kalın bir cila tabakası oluşturmuş. Tarihi eserlere bilinçsizce yapılan her müdahale zarar veriyor. Bunların geri dönüşü hem maddi hemde manevi çok külfetli oluyor. Kesinlikle tarihi yapılara müdahaleyi uzmanı yapmalı. Caminin kalem işlerini açığa çıkarmak için kalemkârlarımız ciddi manada emek sarf ediyor. İğne oyası gibi işliyorlar.
Cami bu sene içerisinde ibadete açılacak.”
Hacıbayram Mahallesi’nde, 17’nci yüzyılın sonlarında Şeyhülislam Ankaralı Mehmet Emin Efendi tarafından yaptırılan Zincirli Camisi’ndeki nar çiçeği motifleri gün yüzüne çıkarılıyor.