İftarda yürüyüş molası verilmeli

Güncelleme Tarihi:

İftarda yürüyüş molası verilmeli
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 22, 2010 00:00

İftarda, çorba ve ara sıcaklar yendikten sonra yürüyüş molası verilmesini tavsiye eden Prof. Dr. Hakkı Gökbel, yarım saatlik yürüyüşün ardından ana mönüye devam edilmesi gerektiğini söyledi. Gökbel açken egzersiz yapılmaması gerektiğini söyledi.

RAMAZAN ayında sağlıklı beslenmek ve formda kalmak isteyenlerin, iftarda, çorba ile iftariyeliklerin ardından mola verip, yarım saatlik bir yürüyüşün ardından ana mönüye devam etmeleri öneriliyor.
Prof. Dr. Hakkı Gökbel, ramazan öncesinde egzersiz yapanların, egzersizlerine ara vermemeleri gerektiğini söyledi.
Ramazan’da egersize ara verilmesi durumunda kondisyonda yüzde 30’lara kadar düşüşlerin ortaya çıkabileceğini ve daha sonra kondisyonu toparlamada zorluk yaşanabileceğini anlatan Gökbel, ramazandan önce spor yapan kişilerin ramazanda da spor yapmaya devam etmelerini tavsiye etti.

Metabolizma yavaşlar

Ramazanda beslenme tarzının değişmesi nedeniyle metabolizmanın da yavaşladığını ifade eden Gökbel, “Metabolizmamız yavaşlayınca kişi toplamda aynı miktar enerjiyi almaya devam ederse, şişmanlama eğilimi baş gösteriyor. Bu nedenle beklenin aksine bir çok kişide ramazan sonrası kiloda azalma değil, artış olabiliyor. Kilo almayı engellemek açısından egzersiz çok önemli” dedi.

Ramazanda egzersizin ne zaman ve nasıl yapılması gerektiğinin de önemli olduğunu ifade eden Gökbel, şunları söyledi:
“Genel prensip olarak biz egzersizi açken tavsiye etmiyoruz. Ramazanda çorba ve iftariyelikler yendikten bir saat sonra, ana menüye geçmeden yarım saatlik bir yürüyüş yapabilir. Bu yarım saatlik yürüyüşten bir saat sonra da asıl yemek yenebilir. Böylece iftarın arasına egzersiz yerleştirilmiş olur.

Ağır egzersizlerden kaçının

Kişi alışık olduğu tempoda yürümeli. Ağır egz ersizler yapılmamalı. Ağır egzersizler yapıldığı takdirde alınan besinler henüz sindirilmediği için kan şekerinde oynamalar meydana gelebilir. Sağlıklı kalmak, formunu korumak ve çeşitli kalp damar hastalıklarından korunmak isteyen herkes bu yürüyüşü yapabilir. Tabi 45 yaşın üzerinde olanların ve kronik hastalığı bulunanların doktor kontrolünde bu yürüyüşü yapmaları gerekiyor.”

Sahurdan sonra sindirimin bir kısmı tamamlanıncaya kadar iki saat uyunmamasını tavsiye eden Gökbel, “Ancak bu her sosyal durumda mümkün olmayabilir. Saat sekizde mesaiye başlayacak birine bunu söyleyemeyiz. Bu nedenle sahurda aşırı tüketmek yerine, tam buğday, müsli ve makarna gibi uzun süre tok tutan gıdalar tüketilmeli” diye konuştu.
İftarda, sahurda ve ara öğünlerde posa bırakan gıdaların yenmesinin önemli olduğuna değinen Gökbel, bu gıdaların kabızlığı engelleyeceğini de sözlerine ekledi.

Erken Osmanlı’nın en güzel örneği

AUGUSTUS Mabedi’nin bitişiğinde Bayram Sokağı’nda bulunan Hacı Bayram Cami, Bayramiliğin kurucusu olan Hacı Bayram Veli’nin ölümünden iki yıl önce 1428 yılında yaptırıldı.
Caminin yanında Hacı Bayram Veli’nin türbesi bulunuyor. Selçuklu mimarisi üslubunda, 16x22 metre ölçüsünde dikdörtgen planlı olan cami taş temeller üzerine oturtulmuş tuğla duvarlarla örülü ve üzeri kiremit kaplı kırma çatı ile örtülüdür. Camiye doğu, kuzey ve batıdaki üç kapıdan girilir. Kuzey duvarının önünde ahşap kadınlar mahfeli yer alır.
Caminin Kıble duvarı üzerindeki çinili kitabeden Sultan 3. Ahmet zamanında Hacı Bayram Veli’nin torunlarından Mehmet baba tarafından tamir edildi. Türbenin güneydoğu köşesinde, kare planlı taş kaideli silindirik tuğla gövdeli minare yer alıyor.

18. yüzyılda yenilendi

18. yüzyılda yenilenen yapı, erken Osmanlı sanatının en güzel örneklerini yansıtıyor. Hacı Bayram Veli’nin türbesi caminin Kıble duvarına bitişik olup, Augustos Mabedi’nden alınan malzeme ile inşa edilmiştir. Türbe kare planlı olup, üzeri sekizgen bir kasnağın taşıdığı kubbe ile örtülüdür. Hacı Bayram Veli’nin türbesinin ahşap işçiliği yönünden son derece değerli kapıları bugün Ankara Etnoğrafya Müzesi’nde sergileniyor.

Balkanlar’ın keşfi ramazanla birleşti

YURT dışı turlarına azalan talebi artırmak isteyen tur şirketleri, oruç tutan misafirleri için özel seçenekler sunuyor. Balkan turu kapsamında, Hırvatistan’ın Dubrovnik kentini tercih eden tatilciler için konakladıkları tesiste iftar ve sahur sofrası hazırlanıyor. Tura katılanlar Balkanları keşfetmenin yanı sıra Türkler’in yıllarca yaşadığı topraklarda ramazanı yaşama fırsatı buluyor.
Prontotour Pazarlama Müdürü Sarp Özkar, yurt dışı turlarında geçen yıl krize rağmen ilk defa yüzde 20’lere varan bir artış yaşandığını, bu yıl ise geçen yıla oranla rakamların yüzde 30’un üzerine çıktığını söyledi.
Yurt dışı tur paketlerinin geçen yıldan itibaren hareketlendiğini dile getiren Özkar, “Geçtiğimiz yıllarda ramazan seyahatleri durgun geçerdi. Bu durum son iki yıldır büyük değişime uğradı” dedi.
Ramazan dönemi yurt dışı tur paketleri arasında Benelüks ülkelerinin (Hollanda, Belçika, Fransa, Lüksemburg içeren turlar), Roma-Floransa-Venedik turlarının, Roma seçeneklerinin, Prag ve Viyana’nın, ilgi gördüğünü belirten Özkar, Türk tatilcilerin gözdesi haline gelen Balkanlar’ın ise yoğun talep aldığını vurguladı.

Sahur ve iftar olanağı sunuluyor

Ramazan turları kapsamında, Balkanlar’ın bazı tesislerinde tatilcilere sahur ve iftar imkanı da sunulduğunu anlatan Özkar, şöyle devam etti:
“Oruç tutmak isteyen misafirler, hem seyahat edebilme hem de ramazan ayını atalarımızın yaşadığı topraklarda geçirme şansı buluyorlar.Geçen yıl uygulamaya geçirdiğimiz bu imkanı, Dalmaçya sahillerinde Hırvatistan’ın Dubrovnik şehrinde sunuyoruz. Sabah kahvaltısı yerine sahur, akşam yemeği yerine de iftar yemeği veriliyor. Misafirlerimizin ekstra bir ödeme yapmalarına gerek olmuyor. Dalmaçya sahillerinde, bir hafta, beş yıldızlı otelde konaklamalı turumuzun fiyatı bin 490 TL.

Enerji kaybına pekmez desteği

BESLENME ve diyet uzmanları ramazan ayında inşaat, kömür ocakları gibi ağır işlerde çalışanlara sahurda pekmez tüketmesini öneriyor. Ramazanda uzun süre aç ve susuz kalan oruçluların, bu zorlu dönemde beslenmelerine daha çok dikkat etmeleri gerektiğini söyleyen uzmanlar, “Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üstünde seyrettiği bu dönemde vücut normalden daha fazla enerji harcıyor. Harcanan enerjinin telafisi ise, pekmez sayesinde oluyor. Önemli bir enerji kaynağı olan pekmezin, ağır işlerde çalışanlar tarafından bol bol tüketilmesini öneriyoruz” dedi.

Ramazan eğlencelerine devam

YENİMAHALLE’de ramazan eğlenceleri coşkuyla devam ediyor.
Yenimahalle Belediyesi’nin ramazan etkinliklerinde Batıkent’in ardından ikinci durak Çayyolu oldu. Vatandaşlar eğlence alanında açılan standlarda ucuz alışveriş yapma imkanı bulurken, sıcak yaz akşamlarında açık havada kahve ve çay keyfi yapıyor.
Hacivat-Karagöz gösterilerinin yanı sıra birbirinden güzel yarışmalarla hem çocuklar hem de büyükler doyasıya eğleniyor.
Ramazan etkinliklerine vatandaşların yoğun ilgi gösterdiğini belirten Belediye Başkanı Yaşar da, etkinliklerde vatandaşları yalnız bırakmayacak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!