Fatih TEKECİ
Oluşturulma Tarihi: Kasım 27, 2011 00:00
TÜM BEL-Sen, Başkent’in “ateş adamları” olarak adlandırılan itfaiyecilerin, son üç aydır araçlarını “kasko” olmadan kullanmak zorunda kaldıklarını iddia etti.
ANKARA Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı bünyesinde çalışan 21 tanesi hizmet olmak üzere toplam 134 aracın, “kaskosuz” olduğu ortaya çıktı. Yangın ve çeşitli olaylara yetişebilmek için zamanla yarışan Ankara itfaiyecilerinin kullandıkları araçların son üç aydır “kasko” yaptırılmadan trafiğe çıkarılmasına TÜM BEL-Sen tepki gösterdi.
İtfaiye diken üstünde
AK Parti hükümetinin, 2009 yılında yaptığı kanun değişikliğiyle itfaiye araçlarına kasko yapılmasının önünü açtığını anlatan TÜM BEL-Sen Ankara 1 Nolu Şube Başkanı Mücahit Dede “Daha önce kaza yapan itfaiye aracının maddi hasarı, şoföründen tahsil ediliyordu. Bir taraftan canla başla yangınla mücadele ederken bir yandan da yangını hemen söndürmek için harekete geçen itfaiyeci, aracının kaza yapması durumunda mağdur oluyordu. Değişiklik itfaiye şoförlerinin moral ve motivasyonunu arttırdı. Ancak son üç aydır Ankara’da arkadaşlarımız diken üstünde araç kullanıyorlar” diye konuştu.
Psikolojik baskı altında
Olay yerine en hızlı şekilde ulaşmak için gaza basan itfaiye şoförlerinin araç kullanırken “kaza yaparım” riskiyle büyük bir endişeye düştüğünü ve üzerlerinde psikolojik baskı hissettiğini belirten Dede, “Elinde kristal bir bardak olan itfaiye şoförünü ipin üzerinde yürütüp karşıya geçmesini istiyorlar. ‘Kırarsan da düşürürsen de maliyetini sen ödersin’ diyorlar. Vatandaşın kaskosu olarak nitelendirebileceğimiz itfaiyenin malesef kendi kullandığı araçlarının kaskosu bulunmuyor” ifadelerini kullandı.
Büyükşehir Belediyesi’nin kendi araçları ve çalışanın motivasyonu açısından ivedilikle “kasko” işlemini yapması gerektiğini kaydeden Dede, şöyle devam etti: “İtfaye araç filosunda değeri 40 bin TL ile 5 milyon TL arasında değişen araçlar bulunuyor. Maliyeti yüksek araçların maddi sorumluluğunun itfaiye şoförünün sırtında olmaması gerekir, zaten kanun bu yüzden çıkarıldı. Bu nedenle Büyükşehir Belediyesi’nin, sözleşme bitmeden araç sayısına göre kasko işlemini yapması gerekiyor. Vatandaşın cebinden çıkan parayla alınan bu araçların kaza maliyeti, yine vatandaşın cebinden çıkmamalı.”
İtfaiye Daire Başkanı Ceyhun Tonguç Karakuş’ın yurt dışında olması nedeniyle yerine vekalet eden Yakup Sarı, iddialara şu yanıtı verdi:
“Tam olarak bir bilgim yok. Ancak, daha önce bir kez ihaleye çıkarılmış ve bu ihale iptal olmuştu. Konu İtfaiye Daire Başkanlığının dışında gelişiyor. Büyükşehir Belediyesi Destek Hizmetler Dairesi Başkanlığı bu işlemi yürütüyor” dedi.