Güncelleme Tarihi:
ANKARA, (DHA) - ROKET Sanayii ve Ticaret A.Ş. (ROKETSAN), kritik olduğu değerlendirilen sıvı yakıtlı itki sistemi teknolojilerinin aşamalar halinde Türk sanayiine kazandırılmasının hedeflendiğini belirterek, ROKETSAN'ın kendi öz kaynaklarıyla bütün kademelerinde ana itki sistemi olarak Sıvı Yakıtlı İtki Sistemi bulunan bir UFA geliştirilmesine yönelik kavramsal tasarım seviyesinde çalışmalar yürüttüğünü ifade etti.
ROKETSAN tarafından Uluslararası Savunma Sanayii 2017 Fuarı (IDEF) öncesinde yapılan yazılı açıklamada, ROKETSAN'ın uzay alanındaki çalışmaları anlatıldı. Uzay çalışmaları sırasında geliştirilen teknolojilerin yaşam kalitesine önemli katkılar sağladığı vurgulanan açıklamada, şöyle denildi:
"İnsanoğlu tarih boyunca uzay ile ilgilenmiş ve uzayı merak etmiştir. 1950'li yıllarda uzay yarışının başlamasından itibaren ülkeler arasında uzaya hâkim olmaya yönelik rekabet günümüzde de devam etmektedir. Bu kapsamda ilk zamanlarda sonda yollayarak uzayı keşfetmek daha sonra uzaya uydu ve insan göndermek, Ay'a insan indirmek şeklindeki çabalar; günümüzde yaşam kalitemizin artırılmasına hizmet eden uyduların fırlatılması, çok yönlü bilimsel uzay araştırmalarının yürütülmesi, uzay turizmi ve alternatif yaşam alanı kurulabilecek gezegenlerin araştırılması gibi birçok farklı alanlarda yürütülmektedir. Diğer taraftan uzayın, hem harekât alanı olarak hem de savunma amaçlı kullanılması gün geçtikçe yaygınlaşmaktadır. Uzay çalışmaları sırasında geliştirilen teknolojiler hepimizin yaşam kalitesine önemli katkılar sağlamaktadır"
"SIVI YAKITLI İTKİ SİSTEMİ TEKNOLOJİLERİNİN AŞAMALAR HALİNDE TÜRK SANAYİİNE KAZANDIRILMASI HEDEFLENİYOR"
ROKETSAN'ın kendi öz kaynaklarıyla bütün kademelerinde ana itki sistemi olarak Sıvı Yakıtlı İtki Sistemi bulunan bir UFA geliştirilmesine yönelik kavramsal tasarım seviyesinde çalışmalar yürüttüğü belirtilen açıklama, şöyle sürdürüldü:
"ROKETSAN, Türkiye'nin uzaya bağımsız erişiminin sağlanması amacıyla Uydu Fırlatma Sistemi (UFS) geliştirilmesi kapsamındaki çalışmalarını 2007 yılından itibaren sürdürmektedir. 2008 yılında kurulan Uydu Fırlatma Sistemleri Tasarım Birimi, uydu fırlatma sistemleri ile ilgili faaliyetlerin yürütülmesi için savunma sanayi şirketleri bünyesinde Türkiye'de oluşturulan ilk yapılanmadır. 2013 yılında Uzay Projeleri Yönetim Birimi teşkil edilmiştir. Günümüzde uzay ile ilgili faaliyetler bir bütün olarak 2015 yılında kurulan İleri Teknolojiler ve Sistemler Grup Başkanlığı altında teşkil edilen Uzay Sistemleri Müdürlüğü tarafından yürütülmektedir. Uzaya erişim yeteneğinin kazanılmasına yönelik olarak Hv.K.K.lığı'nın ihtiyacına istinaden UFS geliştirilmesi amacıyla SSM ile ROKETSAN arasında 2013 yılında başlatılan UFS Projesi Ön Kavramsal Tasarım Dönemi (Dönem-1) 31 Aralık 2014'de tamamlanmıştır. Günümüzde, yüksek verimlilik, durdurma/başlatma ve kontrol edilebilir itki miktarı imkânı sunması nedeniyle Uydu Fırlatma Aracı (UFA) alt kademelerinde sıvı yakıtlı itki sistemi teknolojileri yaygın olarak kullanılmaktadır. Diğer taraftan, UFA üst kademesinde faydalı yükün (uydunun) yörüngeye yerleştirilebilmesi amacıyla sıvı yakıtlı itki sistemi kullanılması bir zorunluluktur. Bu hususlar dikkate alınarak, ROKETSAN, kendi öz kaynakları ile bütün kademelerinde ana itki sistemi olarak Sıvı Yakıtlı İtki Sistemi bulunan bir UFA geliştirilmesine yönelik kavramsal tasarım seviyesinde çalışmalar yürütmektedir. Bu sayede kritik olduğu değerlendirilen sıvı yakıtlı itki sistemi teknolojilerinin de aşamalar halinde Türk Sanayii'ne kazandırılması hedeflenmektedir"