İçme suyunun sınırsız kullanımı büyük bir sorun

Güncelleme Tarihi:

İçme suyunun  sınırsız kullanımı büyük bir sorun
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 29, 2021 00:02

Ankara Kent Konseyi (AKK) Halk Sağlığı Çalışma Grubu üyeleri, ASKİ İvedik Su Arıtma Tesisi’ni ziyaret ederek, tesiste incelemelerde bulundu.

Haberin Devamı

AKK Başkanı Halil İbrahim Yılmaz, Yürütme Kurulu üyesi Dr. Süleyman Basa, Halk Sağlığı Grubu üyeleri Prof. Dr. Tuğrul Erbaydar, Prof. Dr. Nilgün Karadeniz, ASKİ İvedik Su Arıtma Tesisi’nde incelemeler yaptı. Arıtma tesisinden içilebilir olarak şebekeye verilen suyun, Ankaralılar tarafından tüketilmesi için farkındalık oluşturmayı amaçlayan AKK’nin hazırlayacağı raporla yol haritası oluşturacağını belirten ve AKK Halk Sağlığı Çalışma Grubu adına konuşan Prof. Dr. Tuğrul Erbaydar, akarsuların maliyet hesapları ile kirletilmemesi gerektiğinin altını çizerek, şöyle devam etti:

AKARSU TEMİZSE ARITMA UCUZ OLUR

“Her şeyden önce ASKİ Arıtma Tesisleri’ne gelmeden, akarsularımızın kirlenmesinin önüne geçmemiz gerekiyor. Akarsuların, önce basit maliyet hesapları yüzünden kirletilip, sonra çok yüksek maliyetlerle arıtılması akılcı bir uygulama değil. Akarsular ne kadar temiz olursa arıtma o kadar ucuz ve sonuç da o kadar ideale yakın olacaktır. Diğer yandan, içilebilir nitelikte suyun bahçelerde, refüjlerde, sanayi alanlarında sınırsızca kullanımı büyük bir sorundur. Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere, site yönetimlerinin ve vatandaşların dış mekân düzenleme amaçlı bitkilendirme çalışmalarında, çim gibi aşırı su kullanımına neden olan bitkilerden vazgeçmeleri gereklidir. Önümüzdeki yıllarda bu husus çok daha kritik bir hal alabilir.” Erbaydar, Başkent’te bulunan site ve apartmanlara ait su depolarının da bakım ve temizliğinin düzenli yapılmasının halk sağlığı açısından son derece önemli olduğunu ifade etti.

VATANDAŞ DEPOLARINI TEMİZ TUTMALI

Arıtma tesisini modernize etmek için yoğun mesai harcadıklarına vurgu yapan Su Arıtma Daire Başkanı Nuri Kali, hedeflerinin Ankara’da su kalitesini yükseltmek ve vatandaşların evlerinde musluklarından temiz, sağlıklı suyu içmelerini sağlamak olduğuna dikkat çekti. Kali, “Arıtma Tesisi’mizden çıkan temiz suyun, tüketiciye temiz ulaşması için şebekelerimizde yenilikler yaptık. Tabi vatandaşlarımızın da kendi apartman ve evlerindeki su depolarını temiz tutması gerekir” dedi. Başkent’te yüzde 16’lık kesimin su tüketiminde yüzde 56’lık oranı oluşturduğuna dikkat çekilen ziyarette, Ankara’da en çok su tüketimi sıralamasında; hobi bahçesi, peyzaj sulama, araba yıkama, havuz doldurma ile tarımda vahşi sulamanın yer aldığı bilgisi verildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!