İçme suyu projesine ‘su indirimi’ engeli

Güncelleme Tarihi:

İçme suyu projesine ‘su indirimi’ engeli
Oluşturulma Tarihi: Ekim 18, 2022 16:16

Ankara Büyükşehir Belediye (ABB) Başkanı Mansur Yavaş, Polatlı’da düzenlenen basın toplatısında İvedik-Polatlı İçme Suyu Hattı’nın son durumuyla ilgili bilgi verdi.

Haberin Devamı

Yavaş, 107 kilometrelik İvedik-Temelli-Polatlı İçme Suyu Hattı projesinin, geçen hafta ABB Meclisi’nde tartışmalara neden olan ‘su indirimi’ kararından etkilendiğini söyledi.Yavaş şöyle konuştu: “ASKİ’nin zaten maliyetinin yarısına ücretlendirdiği su tarifelerinde yüzde 50 daha indirim kararı alınması ‘yasa dışı.’ Bu kararın mahkemeden döneceğine inanıyoruz. Karar düzeltildiği zaman Polatlı dâhil bütün acil yatırımlar yapılacak, sosyal desteklerimiz fazlasıyla devam edecek. Çünkü bizim Ankara halkımızdan aldığımız tertemiz parayı hiçbir zaman çalışmayan çöp projelere atacak halimiz yok, bunlara ayıracak paramız yok. Kendi paramızı nasıl harcıyorsak, Ankara halkının parasını da gerçek ihtiyaçları doğrultusunda harcamaya devam ediyoruz.”

İçme suyu projesine ‘su indirimi’ engeli

Haberin Devamı

ELEKTRİK ÖDENMEZSE SU DA YOK

Yavaş, ‘ASKİ pahalı su satıyor’ söylemlerinin vicdana aykırı olduğunu belirterek, “Su gelirleri daha da azalsın, yüzde 50 düşsün isteniyor ama personele 2 milyar ödememiz gerekecek. Yatırım giderleri 5,5 milyar lira ve bunun içerisine Polatlı’ya getirilen su dâhildir. Ayrıca elektriğe de 5 milyar lira para ödememiz gerekecek. Elektriğin parasını ödeyemezseniz, Ankara halkına su veremezsiniz. Bu indirim uygulandığı takdirde ASKİ’nin su geliriyle personel maaşlarını ödeyemeyeceğiz. Hiç yatırım yapamayacağız, elektrik giderini karşılayamayacağız. Ayrıca vergi, Sosyal Güvenlik Kurumu ve hukuk gibi zorunlu giderleri ödeyemeyeceğiz” dedi.

ÜÇ YILDA 2 BİN 384 KM İÇME SUYU İMALATI

ASKİ’den son 10 yılda ABB’ye aktarılan paranın 22,6 milyar lira olduğunu da söyleyen Yavaş, şöyle konuştu: “Yani halka 1,6 dolardan, yaklaşık 30 liradan su satıp bu parayı Büyükşehire aktarıp Büyükşehirin, ASKİ’nin görev alanına giren işlerin haricinde işler yapmasıyla bu paralar harcanmıştır. Örneğin Gölbaşı’nda uçuş okulu yapılmıştır ve daha sonra kapatılmıştır. Yani 12,7 milyon lira boşa gitmiştir. ASKİ binasının yanında çok katlı otopark otomasyonu yapılmıştır ve 43,6 milyon lira güncel olarak harcanmıştır. Uçak ve helikopterler alınmıştır, bunların güncel değeri ile ASKİ’ye 300 milyon lira zarar ettirilmiştir. İçme suyu imalatları ise 2015–2017 arasındaki 3 yılda bin 110 km yapılmış. Bizim dönemimizde ise aynı sürede (3 yıl) 2 bin 384 km içme suyu imalatı yapılmıştır. Atık su ve yağmur suyu imalatları yine 2015–2017 arasında 543 km iken 2019–2021 yılları arası yine 3 yıl içerisinde ise bin 45 km yağmur suyu ve atık su hattı imalatı yapılmıştır.”

Haberin Devamı

20 MİSLİ DAHA FAZLA DESTEK

Ankara’daki otobüs ücretlerine ilişkin de değerlendirmede bulunan Yavaş, “2013’ten bu yana hiç otobüs alınmamış. Peki, ne yaptınız bunca parayı? Bu parayı gidip çöp projelere yatırdılar. Biz şu anda EGO’ya 2021 yılında insanları ucuza taşıması için 835 milyon lira, 2022 yılında 1 milyar 611 milyon lira destekte bulunduk. Yeter ki vatandaşımız toplu ulaşım kullansın, ucuz kullansın diye sübvanse ettik. 2022 yılında ise sekiz aylık dönemde sadece EGO’ya sübvanse etmekle kalmıyoruz. Özel toplu taşıma esnaflarına da devlet bugün 65 yaş üstü ve indirimli veya ücretsiz binenlere sadece bin 995 TL aylık otobüs başı yardım yaparken, biz bunun 20 misli daha fazlasını özel halk otobüslerine destekte bulunuyoruz” dedi.

BAKMADAN GEÇME!