Oluşturulma Tarihi: Haziran 18, 2007 21:09
MANSİYON ödülünü kazanan Rauf Orbay İlköğretim Okulu 6’ncı sınıf öğrencisi Ceren Gürkan, Ankara’daki su sorununa işaret ederek su tasarrufu sağlamak için sifonlarda kullanılmak üzere geliştirdiği yeni sistemi anlatıyor:
KÜRESEL ısınma; dünya atmosferi ve okyanuslarının ortalama sıcaklıklarında belirlenen artış için kullanılan bir terimdir. Bu olay son elli yıldır iyice saptanabilir duruma gelmiş ve önem kazanmıştır.Yıl 2007... Küresel ısınma günümüzün en acil sorunu. Buzlar eriyor! Bugüne kadar pek çok soruna göğüs gerdik ve üstesinden geldik. Peki bu soruna karşı ne tedbir alıyoruz? Cevabımız ise her yerde ve her an:"Hiiiiiç."Benim için bu cevap asla geçerli olmadı ve olmaz da. Az önce de belirttiğim gibi günümüzün en acil sorununu görmezlikten gelemem. Bir çözüm üretmeden, dünyanın sonuna yaklaşmasını izleyemem ve izlemedim de.
AĞAÇLAR BEREKET SİMGESİ Örneğin; oklumuzun düzenlediği "Geri Dönüşüm Kampanyası"na katıldım ağaçlar kesilmesin diye. Çünkü ağaçlar bereketin simgesidir, yani yağmurun yağmasını sağlarlar.Yağmur sadece bereketin simgesi değildir. Aynı zamanda Küresel ısınmanın da baş düşmanıdır. Eğer yağmurun yağmasını istiyorsak kağıtları, kalemleri vb. ağaçtan yapılmış her türlü eşyayı temkinli kullanmalı, tutumlu olmalıyız.Tutumluluk demişken... Tutumlu olmadığımız için "Ankara’nın Suyu Tükeniyor!" haberlerini gün geçtikçe televizyonlarda daha çok duyuyoruz. Bu haberleri izlerken içiniz acıyor öyle değil mi? Peki bu, biraz olsun sizleri bu konuya karşı duyarlı yapıyor mu?
ÇÖZÜM YENİ SİFON Yine ben bu konuya da bir çözüm düşündüm. Bu çözüm de bir sifon. Şöyle anlatayım:Teknoloji ve Tasarım dersinde bizim bir proje üretmemiz istendi. Ben de insanları bilinçlendirmek amacıyla sifon yaptım. Bu sifonun normal sifonlardan tek farkı şamandıranın altına bir şişe bağlanması. Şamandıranın altına şişe bağlanmamışken, şamandıra sifona su getiren boruyu kapattığında sifonda çok fazla su bulunuyor. Fakat şamandıranın altına plastik bir şişe bağlandığında şişenin hacmi kadar su azalıyor ve dolayısıyla sifonun içindeki suyun hacmi yarıya iniyor. Dolayısıyla daha önceleri takılan sifonlarda da su tasarrufu sağlanabilir.Ayrıca kalemlerimi biraz daha az bastırarak kırmamaya çalışıyorum ki kalem israf olmasın, defterlerimi daha düzenli kullanıyorum ki kağıt israf olmasın, ağaçlarımız kesilmesin. Mahallemize konulan otuz yedi tane Geri Dönüşüm Kutusu’na elimden geldiğince lüzumsuz kağıtları atmaya çalışıyorum.Eğer insanoğlu hala bir önlem almazsa belki de ileride tarih dersinde bugünün güzellikleri anlatılacak.Okulumuzdaki Geri Dönüşüm Kampanyası’nı başlatan Sosyal Bilgiler Öğretmeni Sayın Yılmaz Beyhan’a, okulumuz adına ağaç diken TEMA Vakfı’na, mahallemize Geri Dönüşüm Kutuları koyan ÇEVKO Vakfı’na ve bize Küresel Isınma hakkında kompozisyonlar yazdırıp bilinçlenmemizi sağlayan Türkçe Öğretmenimiz Sayın Şeyda Sartık’a sonsuz teşekkürlerimi sunarım.