Hürriyet Bilinçli Gençler ile elele

Güncelleme Tarihi:

Hürriyet Bilinçli Gençler ile elele
Oluşturulma Tarihi: Ekim 10, 2010 00:00

“Eğitim Başkenti”nin nabzını tutan Ankara Hürriyet, artık her hafta sayfalarını bizzat “gençlerin sesi”ne açıyor. Hürriyet’in başarılı Eğitim Muhabiri Esra Kaya, Türkiye Bilinçli Gençlik Projesi’nin resmi yürütücüsü Bilinçli Gençler Derneği Genel Başkanı Kerem Hasanoğlu ile birlikte “genç sayfamız”a “genç dünya”yı taşıyacak. Görüş, öneri, herşeyi bize yazabilirsiniz. Ses verin, omuz verin.

ONLAR Türkiye’nin dört bir yanındaki üniversiteli gençler. Hangi görüşten olursa olsun tek amaçları var: “İnsanlara yardım etmek” Çünkü onlar “Bilinçli Gençler”
Devlet büyüklerinin de desteğini alarak gencinden, yaşlısına toplumun her kesiminden destek gören yeni bir akım başlattılar.

Hürriyet dalga dalga yayılan bu gençlik hareketinin mimarı Kerem Hasanoğlu ile biraraya geldi ve bu “iyilik hareketi”nin detaylarını öğrendi.

Türkiye’de bir ilki gerçekleştirdiniz ve binlerce genci harekete geçiren bir projeyi hayat geçirdiniz. Gençlere örnek model olan Kerem Hasanoğlu kimdir? Bize kendinizden bahseder misiniz?
İlk-orta ve lise öğrenimimi TED Ankara Koleji’nde tamamladım. Bilkent Üniversitesi İşletme ve Bilgi Yönetimi Bölümü mezunuyum. Üniversite öğrenimimden sonra iş hayatına atılarak inşaat ve danışmanlık sektörlerinde işler yürüttüm ve halen yürütmekteyim. Yakın zamanda Çayyolu’nda faaliyet göstermeye başlayan Çayyolu Big Chefs’in de ortağıyım. Türkiye Bilinçli Gençlik Projesi ve projenin resmi yürütücüsü olan Bilinçli Gençler Derneği’nin de genel başkanıyım.

Projeyi kısaca anlatır mısınız?
Türkiye Bilinçli Gençlik Projesi hayallerine giderken çevresindeki sosyal sorunları görmezlikten gelmeyen gençlerin ürettiği bir projedir. Biz diyoruz ki Türkiye’de 140’ın üzerinde üniversite ve binlerce lise var. Üniversite gençliği ve proje ilerlediğinde lise gençliği çevrelerinde olan sosyal sorunları çözmek için biraraya gelirse ülkede çok ciddi bir enerji verimi ortaya çıkar. İşte biz buna bilinçli gençlik hareketi diyoruz. Örneğin biz şu an yaklaşık 30 üniversitede örgütlenmiş durumdayız. Buralarda çok ciddi projeler gerçekleştiriyoruz. Ama biz bunu tüm üniversitelere yaymak ve gençlerin katılımını arttırmak için devlet büyüklerinin desteğini alarak ciddi bir mücadele ortaya koyuyoruz ve bilinçli gençlik hareketi bunu anlatıyor.
/images/100/0x0/55eb1d49f018fbb8f8ac0bfd

İlk kez herkes birarada

İlk defa üniversite camiasında herkesi biraraya getirdik. Türkiye çapında tüm üniversitelerdeki topluluk başkanlarını, öğrenci başkanlarını, YÖK Başkanını, Üniversitelerarası Kurul Başkanını, rektörleri biraraya toplayarak bundan sonra üniversiteli gençlerin sosyal sorunları çözmeleri için biraraya gelmeleri gerektiğini vurguladık. Ve bununla ilgili olarak projemizin açılışını yaptık. Bu açılıştan sonra projemiz kısa bir zaman zarfı içerisinde çok ciddi bir gelişme gösterip Türkiye çapında yayıldı. Gençler proje üretmek için adeta birbirleriyle yarıştılar. Milli Eğitim Bakanımız Sayın Nimet Çubukçu’nun da katıldığı Üniversitelerarası Kurul toplantısında da bir sunum yaptım ve bütün rektörlerin desteğini aldık.

Projeniz Türkiye’de ilk ve tek bunu biliyoruz ama onu farklı kılan ne?
Bu hareketin farkı şu. Gençler artık şunu duymak istemiyor: ‘Bravo gençler, ne güzel şeyler yapıyorsunuz. Huzurevlerine gidiyorsunuz. Yaşlıları ziyaret ediyorsunuz.’ Artık tam tersi gençler sen niye yapmıyorsun Sayın büyüğüm! diye soruyor ya da gençlere söylenen ‘Sonuna kadar yanınızdayız gençler’ vaatlerine gençler cevap veriyor: ’Nasıl ve hangi şekilde yanımızda olacaksınız Sayın büyüğüm? Ağzınızdan çıkan sözlerin takipçisi olacağız’

Geçmişi tekrarlayan değil çağa ayak uyduran gençlik

HENÜZ 28 yaşındasınız ve sizi daha çok iş adamı kimliğinizle tanıyoruz ancak bu kimliğinizin ötesine geçerek, ülke geleceği için gençliği harekete geçiren böylesine farklı bir proje başlattınız. Peki sizin hayalinizdeki nasıl bir gençlik?
Bir kere herşeyden önce geçmişi tekrarlayan bir gençlik değil. Çağa ayak uydurmuş, kendi çözümünü sunan bir gençlik. Gençlik enerjisi öyle bir şeydir ki o enerjiyle problem de çözebilirsiniz, problem de yaratabilirsiniz. Bu yüzden biz genç arkadaşlarımıza şunu söylüyoruz: ’Gün içinde neler yapıyorsun? Peki enerji verimini doğru kullansan neler yapabilirsin?’ Örneğin bir genç günde ya da haftada boşa harcadığı zamandan ‘bir saatini’ yardım etmeye ayırsa ortaya neler çıkar düşünün. Biliyor musunuz? İşte o zaman Türk genci dünyaya gerçek bir örnek teşkil eder.
Bizim sunduğumuz modelde saygı ve üslup en önemli konu. Gençlerde aynı şekilde bir iyilik özlemi içerisinde. İşte bu iyiliği ifade etmenin farklı yolları var, bu birliği sağlamanın farklı yolları var. En küçüğünden başlayacak olsak bir yetimhaneye ya da huzurevine giderken insanın görüşü önem taşır mı? Taşımaz. Duygularıdır onu insan yapan. Peki biz önce iyilikte ve duygularımızda birlik sağlasak daha doğru olmaz mı? Sonuçta o çocuğun ya da o yaşlının sizin paylaşamınıza ihtiyacı var, siyasi görüşünüze değil. İşte bu birliğin sağlanması için gençler hangi görüşten olursa olsun, çevrelerindeki insanlara yardım etmek için biraraya geliyorlar. Aynı şekilde devlet büyüklerinin, sanatçıların, iş adamlarının, basının da aynı konu için yanımızda olması ve aynı beraberliği onların da sağlaması şarttır.

Üslup farkı gereksiz tartışmalara yol açıyor

Üniversite gençliğinin çevresindeki sorunları görerek, çözüm üretmelerini sağlıyorsunuz ve bu anlamda ciddi adımlar atıyorsunuz. Peki siz toplumdaki en büyük sorun olarak neyi görüyorsunuz?
Ben şahsi olarak ülkede bazen aynı şeyi anlatan insanların üslup farkından dolayı karşı karşıya geldiğini ve gereksiz bir tartışma ortamı çıktığını görüyorum. Örneğin bazen sağcısı da, solcusu da aynı şeyi anlatıyor. Ama üslup farkı çok ciddi tartışmalara yol açıyor. Eğer ülke gençliği olarak bu farkı ortadan kaldırırsak hız ve beraberliğimiz doruk noktalara ulaşır. Bu şekilde de zaman kaybından kurtuluruz. Ve bu birliktelik ortamı gelecek için yapacağımız en büyük yatırım olur.

Proje için herkes bir mum yakıyor

PROJEYİ destekleyen en büyük kesim gençler. Hangi görüşten olursa olsun şu anda dalga dalga projeye destek geliyor. Gençler Türkiye Bilinçli Gençlik hareketine katılırken birçok proje üreterek geliyorlar bizim de istediğimiz zaten proje üreterek gelmeleri. Bize şu ana kadar YÖK Başkanlığı, Üniversitelerarası Kurul Başkanlığı, YURTKUR Genel Müdürlüğü ve birçok üniversitenin rektörleri destek verdi. Milli Eğitim Bakanlığı ile Spordan Sorumlu Devlet Bakanlığından da destek alacağımızı ümit ediyoruz. Bunun dışında işdünyasından da ciddi destek almaya başladık.
Ankara Hürriyet Gazetesi ile gençlerin sesi olan bir sayfa hazırlayacağız. Gençlerin hem ülkede gördüğü sorunlara buldukları çözümleri ele alacağız. Hem kendi yaptıkları projeleri ele alacağız. Devlet büyüklerinin gençlere verdiği mesajları, gençlerin de devlet büyüklerimize verdiği mesajları beraber ele alacağız. Türkiye’deki üniversiteleri gezip, rektörlerle görüşüp gençlere ne gibi destekler verileceğini ve bu sırada üniversitelerde olan toplulukları tanıtacağız.

Fidandan kitaba rengahenk projeler

ŞU anda da yaklaşık 30 üniversitede, üniversitenin bulunduğu bölgenin ihtiyaçları doğrultusunda hayata geçirilen projelerden bazıları şunlar:
Artvin Çoruh Üniversitesi: Erozyona karşı fidan dikme projesi
Amasya Üniversitesi: Çocuk Esirgeme Kurumu ziyaretleri
Gazi Üniversitesi: Kitap toplama kampanyası
Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Eğitim Projesi
Bitlis Eren Üniversitesi: Tarihi eserlerin çevre temizliği projesi
Ahi Evran Üniversitesi: Çevre temizliği
Bilkent Üniversitesi: Açlık projesi
Nevşehir Üniversitesi: Huzur Evi ziyaretleri
Karabük Üniversitesi: Bedensel engellilere fotoğraf dersi projesi
Kars Kafkas Üniversitesi: Engellilere tekerlekli sandalye yardımı
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!