Güncelleme Tarihi:
27 Haziran'da hangardan çıkarılan “Türk Başlangıç ve Temel Eğitim Uçağı” HÜRKUŞ'a adını veren Pilot Vecihi Hürkuş, vefatının yıl dönümünde Cebeci Asri Mezarlığı'ndaki kabri başında anıldı.
Birinci Dünya Savaşı'nda savaş pilotu olarak görev aldıktan sonra sivil havacılıkla uğraşan Hürkuş'un anma törenine, Tayyareci Vecihi Hürkuş Müzesi Derneği Başkanı Bahadır Gürer, HÜRKUŞ'un test pilotu Murat Özpala, emekli pilot Mustafa Atalay ve sevenleri katıldı.
Ona kapıyı ver onu da uçurur”-
AA Muhabirine konuşan dernek başkanı Bahadır Gürel, Anadolu insanının Hürkuş için “Ona kapıyı ver, üstüne çıkar onu da uçurur” dediklerini aktararak 1942 yılında yazdığı kitabın Hava Harp Okulu'nda ders olarak okutulduğunu belirtti.
1961 yılında üretilen Devrim otomobillerini konu alan filmde 'Bir toplu iğne bile yapamadığımız dönemde araba yaptık' söyleminin eksik olduğunu iddia eden Gürer, şunları söyledi:
“Devrim otomobilini yaptık ama Vecihi Bey 1924 yılında uçağını tamamlamıştı. 28 Ocak 1925'te ilk uçağını uçurdu. Onunla da kalmadı. 1930, 1931 ve 1933'te tekrar uçak yaptı. Bunlarla yurt dışına uçarak sertifika aldı. Bunları yok sayamayız. Bugün havacılıkla ilgili kişiler bilmelidirler ki biz ilk uçağımızı 1924 yılında yaptık. Ondan sonra niye yapamadık? Uçak sanayimiz neden TAİ'nin Hürkuş'uyla canlanır halde... Bunu da insanlar düşünüp değerlendirmelidirler.”
Gürer, “Gülen Gözler” filminde yer alan “Vecihi” karakterinin, yönetmen Ertem Eğilmez tarafından Hürkuş'tan esinlenmiş olabileceğini öne sürdü. Gürer, şöyle konuştu:
“Ertem Eğilmez çok usta bir yönetmen ve Türk halkını çok iyi tanıyor. Vecihi Hürkuş hayatının her anında toplumla içiçe olmuştur. Onun en yoğun tanındığı süreç Vecihi-14 uçağının yapıldığında oldu. Türk Hava Kurumu'nu tanıtan ve önemini anlatan broşürleri havadan atıyorlardı. O da kasabalardaki en dar alanlara inip uçağının üstüne çıkarak halka seslenmiştir. Ülkenin ihtiyaçları nedeniyle bir kampanya düzenleyerek 350 uçağın üstünde bağış alınmıştı. İlk kez 10 bin lira toplayan Ceyhan olduğu için Vecihi Bey, o ilçenin adı verilen uçakla Yeşilköy'den Ceyhan'a uçarak o şehrin halkına gösteriyor. Turnede her yerde
insanlar çok etkileniyorlar. Onu izliyorlar. Mahalle ve ulusal basın bunları
haber haline getiriyor. Ertem Eğilmez, Vecihi Bey'in yurt turnelerinde halkın ona ne kadar hayran olduğunu görüyor. Hatta o dönemde doğan çocuklara Vecihi ismi bile veriliyor. Şener Şen'in canlandırdığı karakter ile Vecihi Hürkuş arasında belki sempati yaratan tavrı nedeniyle bir bağlantı kurabiliriz. Aslolan Vecihi Hürkuş'tur.”
HÜRKUŞ 2013 Nisanı'nda uçacak
“Türk Başlangıç ve Temel Eğitim Uçağı” HÜRKUŞ'un test pilotu Murat Özpala ise gençlerin “Vecihi” ismini sadece bir film karakteri olarak bilmesinin Türk havacılığı açısından kötü bir izlenim olduğunu söyledi.
Özpala, HÜRKUŞ projesinin ilk olması nedeniyle çok önemli olduğunu belirterek “2006'dan beri HÜRKUŞ projesinin içindeyim. Başbakanımızın da katıldığı törenle başlangıcından beri yer alan projemizi kamuoyuna sunduk. Bir aksilik çıkmazsa seneye nisan-mayıs gibi onun uçuşunu yapacağım” dedi.