Metin ÖZDEMİR/ DHA
Oluşturulma Tarihi: Haziran 18, 2009 00:00
Hububat piyasası Türkiye’de ilk olarak depoculuk sistemine geçiyor. Bu kapsamda Polatlı Depoculuk A.Ş. bünyesinde 40 bin ton kapasiteli ürün deposu yapımına başlandı.
60 dönümlük arazi üzerine kurulacak sistem, ürün alım-satımını AB standartlarına yükseltecek. Çiftçiye ürün kalite garantisi sağlanacak, alım satımlar değerli kağıt üzerinden yapılacak. 7 milyon TL’ye mal olacak proje 1 Haziran
Polatlı Ticaret Borsası bünyesinde kurulan "Polatlı Depoculuk A.Ş.öye ait proje çalışmaları hızla devam ediyor. Eskişehir yolu üzerinde 60 dönümlük arazi üzerine kurulan depoculuk sistemi, tamamıyla Avrupa Birliği standartlarına uygun olarak yapılıyor.
Büyük avantaj
Proje tanıtımına katılan Kaymakam Hüseyin Eker ve Belediye Başkanı Yakup Çelik, depoculuk sisteminin çiftçi açısından da büyük kolaylıklar sağlayacağını söyledi. Değerli evrak üzerinden alım satımların yapılacağı sistemde, sadece Polatlı çiftçisinin değil, Türkiye’nin herhangi bir yerinden ürün alım satım işlemi gerçekleştirilecek ve böylece sanayicilere de büyük kolaylıklar sağlanmış olacak. Belediye Başkanı Yakup Çelik, Depoculuk Sistesi’nin yapıldığı alanın devamında iki tane Organize Sanayi Bölgesi, Hacettepe Teknokent’i, 4 bin dönümlük ağaçlandırılmış alan, 54 milyon TL değerinde AB hibeli atık su arıtma tesisi, Sakarya Savaşı Panoramik Müzesi, Mehmetçik Anıtı ve Dua Tepe Anıtı ile birlikte bir bütünlük oluşacağını söyledi. Heyet, daha sonra inşaat alanını gezdi ve incelemeler yaptı.
Hedef lisanslı depoculuk
Polatlı Ticaret Borsası Başkanı Yahya Toplu ve yönetim kurulu üyeleri, İlçe Kaymakamı Hüseyin Eker ve Belediye Başkanı Yakup Çelik’e projeyi tanıtmak amacıyla arazide bir toplantı düzenledi. Borsa Başkanı Yahya Toplu, 8 adet 2 bin 500 tonarlık, 16 adet de bin 250 tonarlık olmak üzere 40 bin tonluk silo inşa ettiklerini söyledi. 7 milyon TL’ye mal olacak projeyi 1 Haziran 2010 tarihinde tamamlayacaklarını ve hububat alımlarını burada gerçekleştireceklerini belirten Toplu, "depoculuk sistemi işlevsel açıdan TMO’yu bile devre dışında bırakacak bir sistem. Bu sistemin bir sonraki adımı ise Lisanslı Depoculuk Sistemi’dir. Çiftçi, tarladan alacağı ürün için depo sorunu yaşamayacak ve kalite garantisine sahip olacak. Sistem tamamen bittiğinde, gelişmiş AB ülkelerinde tarım ürünlerinin satış usülünü biz de uygulamaya başlayacağız" dedi.