Hitit Güneşi’ne ikinci itiraz

Güncelleme Tarihi:

Hitit Güneşi’ne ikinci itiraz
Oluşturulma Tarihi: Aralık 13, 2007 00:00

Çorum Valiliği, Türk Patent Enstitüsü’nün Hitit Güneşi’ni Ankara Üniversitesi’ne tescillemesine bir kez daha itiraz etti. Vali Mustafa Toprak, Hitit Güneş Kursu’nun marka tescilinin bir kurum adına yapılmasının doğru olmayacağını belirterek, "Markanın tesciline itiraz ediyoruz" dedi.

ANKARA Üniversitesi ile Çorum Valiliği arasındaki "Hitit Güneş Kursu" mücadelesinde yeni bir itiraz yaşandı. Çorum Valisi Mustafa Toprak, Türk Patent Enstitüsü’nün (TPE), "Güneş Kursu"nu Ankara Üniversitesi’ne tescillemesine itirazda bulunduklarını bildirdi.

Toprak, Valilik tarafından Nisan ayında yaptıkları itirazın ardından Türk Patent Enstitüsü Markalar Daire Başkanı Kutay Kumbasar imzasıyla kendilerine gönderilen yazıda, marka tescil başvurusunun mevzuata uygun olduğunun belirtildiğini anımsatarak, kuruma tekrar itirazda bulunduklarını söyledi.

Hitit Güneş Kursu’nun marka tescilinin bir kurum adına yapılmasının doğru olmayacağını belirten Toprak, itiraz dilekçesinde "Resmi Marka Bülteni’nde yayınlanan ve 2006/26331 kodla işlem görmekte olan ’Ankara Üniversitesi 1946 şekil’ başvurusunda yer alan ’Hitit Kursu’ şeklinden dolayı, markanın tesciline itiraz ediyoruz" ifadesini kullandı.

ALACAHÖYÜK’TE BULUNDU

Toprak, dilekçede Güneş Kurslarının Çorum’un Alacahöyük ören yerlerinde bulunduğunu vurgulayarak, "Marka başvurusunda yer alan şekil ’Hitit Güneş Kursu’dur. Hitit Güneş Kursları Çorum’un 45 kilometre güneyinde yer alan ve ilk sistemli kazıları 1935 yılında Atatürk tarafından başlatılan Alacahöyük Ören yerinde bulunmuştur" bilgisini verdi.

Güneş Kursu’nun, Alacahöyük’ün eski Tunç Çağı’nda (MÖ: 2250-2000) tarihlenen 3. kültür katında, Hattili prenslere ait mezarlara ölü hediyesi olarak bırakılan özgün eserler olduğunu kaydeden Vali Toprak, şunları kaydetti:

"Ölü hediyeleri arasında yer alan ve bugüne kadar benzerlerine diğer kültür bölgelerinde rastlanmayan bronzdan yapılmış Güneş Kursları, Hititler’den önce Anadolu’da yaşamış olan yerli halk Hatti’lere aittir. ’Hitit Güneş Kursu’ Hitit uygarlığı ve sanatının sembolüdür. Ahşap asaların ucuna takılarak dini törenlerde kullanıldığı arkeolojik kazılardan anlaşılmaktadır."

Çorum’a has simge olmalı

ÇORUM
Valisi Mustafa Toprak, patent başvurusuna karşı çıkış sebeplerini dilekçede şöyle dile getirdi:

"Güneş Kursu’nun marka olarak tescili, bir simgenin ticari metalaşması sonucunu doğuracağından, tarihsel ve kültürel uluslararası bir değere de esasen zarar verecektir. Ayrıca tarihi, kültürel ve dini değeri olan bir simgeyi başkaca kişi ve kuruluşların kullanmasını yasaklama hakkı elde etmesinin de markaların korunması hakkında 556 sayılı Kanun Hükmünde Kararname gereğince de kabul edilemeyeceği görüşündeyiz. Coğrafi işaret niteliğindeki, halka mal olmuş tarihsel geçmişiyle Çorum ve yöre halkı tarafından benimsenerek kullanılan ’Hitit Güneş Kursu’ üzerinde bu şekilde sınai mülkiyet hakkı oluşturulması bölgenin ticaret hayatına zarar verebilecektir. Turistik bir tanıtım, kültürel bir etkinlik amacıyla Hitit Kursu’nu kullanan kuruluşların haksız rekabet iddiası ile karşılaşmaları da olasılık dahilinde olacaktır."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!